Brânzeni: Satul dintre stânci (FOTO)

Brânzenii de prin părţile Edineţului sunt mereu fascinanţi. În orice anotimp satul seamănă cu o poveste. E printre puţinele localităţi din partea de sus a ţării unde pot fi văzute căsuţe ca odinioară, mici, ogrăzi fără garduri impunătoare. Brânzeni se afla la circa 220 de km de Chişinău şi cam 18 de la Edineţ (centrul raional).

Deşi e atestat documentar la 1606, acesta pare vechi de când lumea. Peşterile şi grotele de aici au fost adăpost pentru omul preistoric. Acestea şi sunt punctele principale de atracţie pentru turişti, mai ales pentru temerari, pentru cei care nu caută confort. Foarte mulţi din cei ce aleg să admire locurile îşi plasează corturile pe malul râului Racovăţ.

Pe timpuri, Brânzeniul a avut o biserică de lemn cu Hramul „Sfântul Mihail”. Aceasta însă a fost distrusă de sovietici. Pe locul ei se află o troiţă. Împodobită cu un vechi prosop moldovenesc, aceasta aminteşte că aici au fost botezaţi, cununaţi, petrecuţi în lumea celor drepţi creştinii de la Brânzeni. Astăzi, satul are o biserică nouă cu hramul „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Pentru a arată că ţin mult la credinţa neamului, cei de la Brânzeni au instalat o cruce imensă, care stă de veghe pe Stânca Râmbului.

Deşi e într-o stare jalnică, poate fi vizitat şi Conacul lui Vasile Stroescu, care datează cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Aici, acum se află un spital pentru cei care suferă de boli mintale. Totodată, pot fi admiraţi şi falnicii copaci din parcul ce poartă numele ilustrului mecenat – Vasile Stroescu.

E minunat să admiri satul care parcă este furat de stânci. Şi cât e de feeric să hălăduieşti pe Stânca Boghenilor, Morii, Ţuguieta, Ţugurlan, Urieşul şi Râmbului.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.