Bogdan Vodă – localitatea cu pecete domnească (FOTO)

Maramureşul este presărat cu vetre strămoşeşti deosebite. Toponimele atrag, provoacă, încântă…

Comuna Bogdan Vodă, aflată pe Valea Izei are o profundă încărcătură istorică, dar şi emoţională. Denumirea acestei localităţi evocă numele unei mari personalităţi istorice – Bogdan Vodă, primul Voievod al Moldovei.

În centrul comunei se află un imens Complex statuar închinat ilustrului domnitor, întemeietor de Ţară. Opera sculptorului Ioan Marchiş îl înfăţişează pe Bogdan Vodă călare, însoţit de cinci nobili. Considerat un brand al Maramureşului, Grupul statuar, făcut din bronz, cântăreşte 22 de tone.

Localitatea Bogdan Vodă, care s-a numit pe timpuri Cuhea, este menţionată documentar la 1352, iar timp de mai mulţi ani a fost reşedinţă a voievozilor maramureşeni. De aici, în 1359, voievodul Bogdan I, împreună cu cei mai de seamă oşteni, pleacă spre Moldova şi-l alungă pe ungurul Balc. Astfel, este recunoscut de feudali drept voievod şi întemeietor al Ţării Moldovei. Complexul statuar e mult mai mult decât un monument, el este o carte de istorie. Cred că ar trebui că toţi cei care ţin la valorile neamului să ajungă în această comună cu pecete domnească.

Aproape de acest brand al Maramureşului se află una din faimoasele biserici de lemn de pe Valea Izei. Biserica „Sfântul Nicolae” este de la 1718. Dacă majoritatea suratelor ei din Maramureş sunt cocoţate pe coline, atunci, acesta este situată chiar în mijlocul satului. Ridicată din lemn de molid, aceasta are picturi vechi, care depăşesc un sfert de mileniu. Zugrăvite în culori naturale, icoanele de aici impresionează şi prin faptul că sunt mai rar întâlnite. În vechea biserică de la Bogdan Vodă se păstrează un candelabru sculptat din lemn şi un jilţ arhieresc, ambele din secolul al XVIII-lea. Tot aici pot fi răsfoite mai multe cărţi rare, aduse din Ţara Românească şi Moldova.

Biserica de la Bogdan Vodă urma să fie inclusă în lista monumentelor UNESCO, alături de alte opt lăcaşuri sfinte din Maramureş. Însă, oamenii locului, chiar dacă nu au avut autorizare, au înălţat în preajmă o biserică de piatră. Regulamentul nu permite amplasarea construcţiilor într-o zonă de protecţie de 100 de metri. Astfel, biserica de lemn de aici a rămas în afara listei UNESCO.

Mulţumesc Centrului de Pelerinaj „Emaus” al Mitropoliei Basarabiei pentru suportul acordat la realizarea materialului.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.