Amazon testează noi modalități de livrare. Cum arată viitorul cumpărăturilor online

Inginerii companiei Amazon au fost fotografiați în timp ce testau în secret drone cu capabilităţi de livrare a coletelor, într-un sat din Marea Britanie, transmite Mediafax.

Compania americană a reuşit să păstreze secret programul de testare a dronelor, prin interzicerea unui videoclip în anul 2016. Totuşi, ziarul The Mirror a fotografiat recent câteva teste ale companiei, făcute de echipa Amazon în Cambridgeshire. Compania, care insistă că dronele vor putea livra pachetele clienţilor în doar 30 de minute, a refuzat accesul jurnaliştilor la locul unde se desfăşoară testele.

În 2013, fondatorul companiei, Jeff Bezos, a prezis că se va reuşi livrarea prin drone în următorii 5 ani: „Ştiu că pare SF, dar nu este. Se poate întâmpla în patru, cinci ani. Eu aşa cred.” Totuși, timpul presupus a trecut şi nicio ţară nu a permis până acum această metodă. Un obstacol major este siguranţa. Mai precis, există îngrijorări cu privire la ce se poate întâmpla atunci când dronele nu mai sunt vâzute de operatori şi cum pot acestea să evite alte obiecte zburătoare. Un alt motiv de îngrijorare este faptul că o armată de drone ar putea elimina locurile de muncă pentru oameni. „Oamenii au un avantaj. Ei ştiu unde locuiesc clienţii şi la ce sonerie să sune. Este foarte greu şi foarte costisitor să programezi un robot să facă acest lucru”, a afirmat un expert.

Barry Jenkins, director al unei companii de consultanţă în domeniul dronelor susţine că „până în anul 2030, se vor crea 628.000 de locuri de muncă, 76.000 de drone vor zbura, iar industria va ajunge la o valoare de 42 de miliarde de lire sterline.”

Între timp, compania Amazon insistă că este cât se poate de serioasă cu acest program: „Foarte curând, va fi cât se poate de normal să vezi drone livrând pachete.”

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.