Agenția de Mediu anunță pericol excepțional de incendiu

PE SCURT

Agenția de Mediu atenționează că până la 4 septembrie există un pericol „excepțional” de incendiu. Motivul ar putea fi lipsa de precipitații și temperaturile ridicate.

Sezonul cald este caracterizat printr-un proces de încălzire accentuată a vremii, ce poate spori numărul de incendii. Aceasta cu atât mai mult cu cât gradul de umiditate al vegetației este scăzut, factor care favorizează izbucnirea și propagarea rapida a flăcărilor.
PE LUNG
„De aceea, este necesar a fi luate măsuri în vederea limitării producerii acestor evenimente care se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti”, subliniază  reprezentanții Agenției.
Deși, conform avertizării meteorologice, pericolul de incendiu de vegetație are caracter natural, totuși factorul uman poate avea un impact semnificativ. În ce sens?
Administraţiile publice locale au obligaţia să ia următoarele măsuri:
– afişarea în locurile des frecventate de cetăţeni (ex. sediul primăriei, căminul cultural, lăcaşuri de cult, unităţi de comerţ etc.) a regulilor şi măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor specifice acestei perioade;
– stabilirea locurilor unde se pot efectua lucrări cu foc deschis şi persoanele desemnate să supravegheze (instruirea personalului de execuţie, control şi supraveghere asupra măsurilor de apărare a incendiilor);
– interdicţia utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu;
– atenţionarea, împreună cu administratorii fondului silvic (indiferent de forma de proprietate) a celor ce tranzitează pădurea sau desfăşoară activităţi în acest areal asupra consecinţelor pe care le pot avea folosirea focului deschis sau fumatul în pădure (în pădure, focul se face în locuri special amenajate, iar dacă acestea nu există focul se va face în locuri cât mai îndepărtate de arbori şi vegetaţie. Foarte important este ca la plecare să se stingă jarul);
– organizarea şi executarea prin intermediul serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetăţenilor;
– asigurarea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul adunărilor sau al manifestărilor publice;
– identificarea celor mai eficiente metode de alertare şi mobilizare a cetăţenilor în cazul izbucnirii unor incendii.
Temperaturile ridicate determina foarte multe persoane să caute confortul zonelor de agrement, lucru care presupune, în cele mai multe cazuri, folosirea focului. Însa acesta nu trebuie făcut oriunde și în orice condiții. Focul deschis se poate folosi numai în vetrele special amenajate. Copiii vor fi supravegheați, pentru a nu transporta jar sau alte materiale aprinse în afara vetrei de foc. La plecare, focul va fi stins prin stropirea cu apa a jarului până la răcirea totală a acestuia, lucru absolut necesar datorită posibilității de reaprindere la orice adiere de vânt.
De asemenea trebuie manifestată o grijă deosebită la fumat (mai ales la aruncarea resturilor de țigări și chibrituri), la desfășurarea oricăror activități ce pot produce aprinderea diverselor materiale, îndeosebi, la lucrările caracteristice acestei perioade de timp în cîmp, vii și livezi.
Și nu în ultimul rând, trebuie verificate instalațiile de paratrăsnet, știut fiind faptul că, după o perioada cu temperaturi ridicate, precipitațiile sunt însoțite în mod frecvent de descărcări electrice atmosferice.
Totodată, Agenția îndeamnă cetățenii să fie prudenți, să nu recurgă la acțiuni de igienizare prin ardere și să nu arunce la întîmplare surse de foc, iar în cazul producerii unor astfel de incendii, să apeleze la Serviciul 112.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.