Afaceri din Moldova, apărute pe timp de criză

Managers analyzing chart at a business lunch

PE SCURT

88% dintre companiile din Republica Moldova sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii, spune un studiu al Camerei de Comerț Americane. 

Dar chiar dacă pandemia a fost un blestem pentru unii, sunt și oameni care au văzut o oportunitate în aceste vremuri grele și au decis să pună pe roate o afacere. Iată care sunt afacerile care au apărut datorită coronavirusului. 

PE LUNG

WOOP-Phone pentru dezinfectarea obiectelor

În luna mai în Republica Moldova a fost lansat WOOP-Phone, o boxă de dezinfectare a lucrurilor personale cu lumina UVC (ultraviolet în diapazonul C).

Acest dispozitiv a venit ca o soluție pentru prevenirea infectării și transmiterii virusului. Utilizatorii pot plasa lucrurile personale în interiorul dispozitivului pentru cinci minute și acestea sunt dezinfectate. De exemplu, acolo ai putea să-ți pui cheile, telefonul, căștile, portofelul, ceasul sau alte obiecte mai mici pe care le utilizeze des. 

https://www.facebook.com/woop.md/posts/123803842646763?__xts__[0]=68.ARBPs6SloOs7NFOcSx4k9g5PJ6j6dLrX5RFHJ3cD7L95jiZe2ZU3ej4qDtwDpXUrNuv5HWouSN0CSj5OyUJduNcjn6ov8Ax24k_1WvfLsCvhAvrAPkyyDCNcFiSGWdhBgJsw5AYlcZHkch9O8sZCRmebFn6uKSjR3yme3xu9HNtwephl1UCSTrXApMzXLaQgTh5tAPwuOXWyZec5OE3nZ1F_p89375aFa4BSV49CJWmTWVovphwarzPjVbEnHy-l_CnNPk_z0ac7UctgySDBAFRPg3MCOnKF5sQjMA1Eh2P9y0tqqIRQnNS7Jcg61a5ZF1wuNAwRRfthoHAKPHuE6Y0&__tn__=-R

EPiața.md

EPiața a fost lansată la începutul lunii mai și este o platformă digitală pentru comercializarea produselor alimentare. Platforma e-Piața susține producătorii mici și mijlocii. 

Pe platformă sunt peste 50 de vânzători. Platforma nu percepe taxe pentru gestionarea ei, iar toată munca a fost făcută de 10 persoane. 

În piața online poți cumpăra de la producătorii locali fructe, legume, brânză, miere, pește, carne, verdețuri sau chiar flori. 

Pe EPiața ne menținem optimist misiunea – și anume, crearea unui parteneriat de înaltă calitate dintre producători și familii într-o perioadă plină de factori imprevizibili. Pentru a face acest proiect cât mai practic și util depindem de buna colaborare dintre producători, fermieri, gazdele site-ului și cumpărători. Cert este un lucru: pentru a dezvolta acest ecosistem” agro-alimentar pe care noi îl numim EPiața este nevoie de aportul fiecăruia dintre noi, scriu voluntarii pe pagina de Facebook. 

Piață online second-hand

Tot în luna mai a fost lansată piața second-hand Gumka.me. Pe platformă poți să găsești haine pentru femei, bărbați și copii, încălțăminte, accesorii, și obiecte pentru casă. De asemenea, unele lucruri pot fi date chiar gratuit.

Unul dintre scopurile platformei este de a promova ideea de durabilitate a lucrurilor. „În anii studenţiei care au trecut la Bălți, îmi cumpăram haine secondhand deoarece îmi plăcea stilul unic și prețul acceptabil pentru un student. În prezent, durabilitatea hainelor este un factor important pentru mine. Aş provoca pe toţi să participe la menţinerea şi îmbunătăţirea mediului cel puțin prin reutilizarea lucrurilor”, spune Vera, una dintre co-fondatoarele site-ului.

allMAG.md

allMAG.md este platforma care leagă producătorii autohtoni / importatorii și clientul direct, care are posibilitatea să aleagă din: fructe, legume, verdețuri, pomușoare, produse alimentare, produse pentru casă, îmbrăcăminte și încălțăminte.

Pe site mai găsești măști de protecție reutilizabile cusute în Moldova și care dețin certificat sanitar, dar și dezinfectante certificate produse în Moldova și antiseptice.

Livrarea va fi făcută în 24h după plasarea comenzii în orice colț al Republicii Moldova, contra unei sume de bani, în funcție de distanța locației.

https://www.facebook.com/allmag.md/posts/140848064235371?__tn__=-R

Allmarket.md

Allmarket.md este o platformă asemănătoare precedentei. Totuși, Allmarket reprezintă primul marketplace din regiunea transnistreană și funcționează exclusiv în regiune. Asta înseamnă că cumpărătorii achită în ruble transnistrene și livrarea se face doar în regiunea separatistă. De asemenea, mai există posibilitatea să te înțelegi cu vânzătorul și să iei fizic produsele pe care ți le dorești.

Pe platformă se vinde aproape totul: de la haine până la decor pentru grădină și piese auto.

Meal Kit – livrare de ingrediente

În timp ce actuala criză COVID-19 a provocat multe schimbări în viața noastră, credem că un lucru nu s-a schimbat – oamenii doresc bucate interesante, de care să se bucure alături de oamenii dragi. Din această cauză, am decis să lansăm un astfel de produs în Moldova”, poți citi pe site-ul noii afaceri. 

Dacă vrei să pregătești ceva delicios, tu alegi mâncarea, iar cei de la Meal Kit au grijă de cumpărături, porționare, îți spun cum să pregătești mâncarea pe pași și apoi îți livrează toate ingredientele, în cantitatea necesară, acasă. 

https://www.facebook.com/MealKitMoldova/posts/124159059259002?__xts__[0]=68.ARC9TAAQ84UV7V-P9c8UPYKXDg6cL4QsVpsXfBhUeuAjNTGF-YpNyVQEDgnJjFjW8Uf6AZUm4Sg7GhK8pZqyF4VkZdfKHh675g–tP1xVCyesXxPzoYd79o5zWQw0zrqGi6g7EkfdV9uyEyhjK2mtqeqaMPvVcqxvcgU-h01Lcbgk5-kmkZVVrf93Byefgm_kjhm9SaBUSSJ_O7XKyE9us_X7bJ0T6_w2eiLCoH04_D5qIGY7zE3ziZJbtmPFedjYYdJKyLOVRw_sRNT0VRhvClMFEAj7gzeSaYhkM1CFwtRoI_xaDjhe5UWEZ1-NmgUEgyYe3MbDKL6oGsLSdFQS9E&__tn__=-R

„Deoarece ideea pentru Meal Kit este parțial inspirată de aceste vremuri ciudate, când suntem cu toții blocați acasă, dorim să facem și ceva de ajutor. Odată lansat, un procent din totalul vânzărilor de Meal Kit se va îndrepta către eforturile de susținere pe cei care au cea mai mare nevoie din Chișinău în această criză”, explică compania Meal Kit. 

Pe deasupra, compania încearcă să aibă grijă de mediul înconjurător cumpărând de la producătorii locali oricând au posibilitatea și căutând soluții pentru a produce cât mai puțin gunoi.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.