În acest weekend, jurnaliștii sunt provocați să creeze aplicaţii multimedia la Hackathonul media Puterea a cincea

PE SCURT

Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat vineri, 28 iunie 2019, a V-a ediție a hackathonului media Puterea a cincea. Timp de trei zile, în perioada 28-30 iunie 2019, cele 11 echipe înscrise în concurs vor crea aplicații multimedia, iar la final patru echipe vor fi desemnate câștigătoare.

PE LUNG

La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai Centrului pentru Jurnalism Independent, Internews Moldova, membrii echipelor înscrise în concurs, jurnaliști și mentori.

În cadrul actualei ediții a hackathonului participanţii sunt provocați să creeze aplicaţii şi instrumente web multimedia inovatoare, care pot fi utilizate în proiectarea materialelor jurnalistice.

Pentru a-și definitiva proiectele participanții vor beneficia de experiența mentorilor internaționali Gulim Amirkhanova (Kazahstan), Serghei Karpov și Ivan Pecișev (Rusia), dar și de expertiza mentorilor naționali – Victoria Dumbravă, editoră-șefă Agora, Ana Gherciu, redactoră-șefă Moldova.org, Dan Iftodi și Adriana Moșnoi specialiști IT.

Mentorii vor avea prezentări pe teme precum provocările jurnalismului multimedia, cum transformăm proiectele multimedia în sursă de inspirație, importanţa diversificării formatelor multimedia, cum intercalăm instrumentele multimedia în conţinutul jurnalistic, multimedia și transformarea digitală. La finalul hackathonului, participanţii își vor prezenta produsele în versiune demo.
Juriul va desemna patru echipe câştigătoare care vor beneficia de granturi în valoare de 4250 dolari fiecare. Acestea vor avea la dispoziţie șase luni pentru definitivarea proiectelor. Aplicaţiile şi instrumentele create în cadrul hackathonului vor fi oferite gratuit pentru utilizare.

A cincea ediție a hackathonului media Puterea a cincea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și UK Aid și implementat de Internews în Moldova.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare