Economie
A demisionat directorul ÎS „Calea Ferată din Moldova”

PE SCURT
Directorul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Iurie Topală, demisionează. Anunțul a fost făcut de Iurie Topală pe Facebook, el prezentând cererea de demisie în care solicită să fie eliberat din funcție, din proprie iniţiativă, începând cu ziua de luni, 23 septembrie.
În mesajul său, Topală a precizat că a decis să demisioneze „nu pentru legendele urbane și bârfele aruncate anapoda într-un spațiu viciat, ci ca o normalitate a schimbării”.
PE LUNG
„Am preluat conducerea CFM într-o perioada dificilă, cu datorii la salarii, angajați nemultumiți, și, mai ales, nemotivați. Tot ce a depins de mine am facut și singurul scop a fost adaptarea CFM la noile condiții economice naționale și internaționale.
Cu siguranță au fost și greșeli și neîmpliniri pe care mi le asum și sper ca echipa ce îmi va succede la conducerea CFM să reușească mai mult ca mine”, a declarat Topală.
Iurie Topală s-a aflat în funcția de director al CFM din anul 2015.
Reamintim că anterior, ministrul Economiei Vadim Brînzan a vorbit că la CFM au fost implementate mai multe scheme. Într-o apariție TV, ministrul a povestit că s-ar fi colectat 100 mii de dolari la Căile Ferate din Moldova, de la însoțitorii de vagoane ,ca să fie aduși la minister. La aceeași emisiune, el a menționat că după ce a anunțat despre schemele de la CFM, acestea s-au oprit și că „birul nu se mai strânge”.
Economie
Republica Moldova va beneficia de un sprijin financiar pentru reabilitarea liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni

PE SCURT
Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze au semnat astăzi o Scrisoare de Intenție, privind finanțarea proiectului de reabilitare și modernizare a liniei de cale ferată Chișinău – Ungheni. Documentul a fost semnat de către Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan și secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Amélie de Montchalin.
Suportul financiar pentru acest proiect a obținut deja un prim aviz favorabil al Comitetului interministerial de examinare a proiectelor urmând ca Guvernul francez să examineze condițiile acordării suportului financiar din partea Trezoreriei.
PE LUNG
Ministerul Economiei și Infrastructurii precizează că criteriile de implementare a sprijinului financiar francez și condițiile exacte de finanțare vor fi definite într-un acord interguvernamental semnat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze.
„Apreciem deschiderea venită din partea Ministerului Economiei și Finanțelor și a Departamentului de Trezorerie din Republica Franceză pentru intenția de a acorda Republicii Moldova un împrumut financiar în condiții preferențiale, pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare a țării”, a menționat ministrul Vadim Brînzan.
Oficialul a precizat că fondurile acordate de Guvernul francez vor fi destinate procurării echipamentelor automatizate și reabilitarea a unor porțiuni de cale ferată pe tronsonul Chișinău-Ungheni.
„Acest proiect este unul strategic pentru țara noastră și va îmbunătăți substanțial conexiunea rețelei moldovenești de cale ferată la cea română și europeană”, a spus ministrul Vadim Brînzan.
Economie
„Oameni buni, nu dați mită. Gata, s-a terminat!”. Ministrul Economiei povestește cum la CFM s-au strâns 100 mii de dolari

PE SCURT
Ministrul Economiei Vadim Brînzan a venit cu un apel către cetățeni să nu mai plătească mită și să nu colecteze bani și să le transmită celor care spun că vor duce banii pe la diferite instituții pentru a le rezolva problemele, așa cum se făcea în vechea guvernarea. „Oameni buni, nu mai plătiți mita asta tuturor celor care spun că trebuie s-o aducă cuiva unei acoperiri, unei „crîșe”. Nu mai este. Vă amăgesc și pun banii în buzunar”, a declarat la TV8 ministrul.
Apelul survine după ce, potrivit lui Brînzan, zilele acestea s-ar fi colectat 100 mii de dolari la Căile Ferate din Moldova, de la însoțitorii de vagoane ,ca să fie aduși la minister.
PE LUNG
„Știu asta din două sau trei surse independente. Și iată aștept să vină oamenii aceștia, împreună cu procurorii îi aștept să vină. la minister, să-i leg butuc până o să vină poliția. Și iată nu vin. Oameni buni, nu mai plătiți mită, că vă fură. Vă fură ca în pădure mai departe și mita asta nicăieri nu pleacă prin sistem”, a menționat Brînzan.
La aceeași emisiune, el a menționat că potrivit ultimelor informații schemele de la CFM s-au oprit și că „birul nu se mai strânge”.
„Vorbesc despre schema de CFM – se strângeau de 2 până la 5 dolari pentru fiecare tonă de marfă transportată. Aproximativ 5 milioane tone de marfă transportate anual, acestea sunt 25 milioane dolari care se adunau doar de la marfari. Dar mai sunt și trenurile de pasageri, este contrabanda cu țigări”, a explicat oficialul.
Totuși, Brînzan a menționat însă că deseatina încă nu a fost anulată. Deseatina este un fel de bani care se întorc înapoi la aceeași întreprindere, un fel de comision. Totodată, el a opinat că deși schema de la CFM s-a oprit, aceasta nu înseamnă că până la urmă cei au creat astfel de scheme o să plece. Ei stau în regim standby și așteaptă ca cineva să le preia .
Întrebat ce se va întâmpla cu conducerea întreprinderii, dacă există un om de încredere acolo, Brînzan a spus că problema conducerii marilor întreprinderi trebuie privită în complexitate.
„Conducerea Moldtelecom, Metalferos, Cricova, Mileștii Mici , Moldexpo a plecat. Ce facem mai departe? Trebuie să găsim oameni ca să vină în locul lor – oameni integri, profesioniști, care să înțeleagă că principiul nostru este zero toleranță pentru corupție, Vom anunța un concurs. Dorim să facem concurs internațional. Nu e atât simplu cum sună. Trebuie de angajat o companie internațională de recrutent. Până când lansăm concursul, vom avea interimari tineri cu potențial”, a mai spus ministrul Economiei.
Economie
Angajații CFM și-au primit, în sfârșit, salariile

Toți angajații „Calea Ferată din Moldova” (CFM) și-au primit salariile restante.
Încă în 2015, sindicatul de ramură au încheiat un acord cu conducerea întreprinderii, care s-a angajat să lichideze datoriile la salarii timp de un an. Acesta, însă, nu a fost respectat, transmite sindicate.md. În urma multiplelor proteste ale feroviarilor, care au avut loc în perioada iulie-septembrie 2016 în mai multe localități din țară, s-a început achitarea lunară a salariilor, dar au rămas datoriile acumulate din anii precedenți, care, potrivit sindicaliștilor, s-au format din cauza gestionării ineficiente a întreprinderii de stat de către fostele conduceri.
Negocierile dintre Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSFRM) și conducerea CFM au continuat în vara lui 2018, când erau înregistrate deja datorii la salarii de peste 143 milioane lei, fără plăți sociale, și s-a solicitat ca factorii de decizie guvernamentali să întreprindă măsuri pentru soluționarea acestei probleme.
Totuși, ieri, când Iurii Topala a anunțat că CFM a achitat toate restanțele salariale angajaților săi, acesta nu a precizat care a fost valoarea datoriilor acumulate de întreprindere la plata salariilor. Mai mult, în vara anului trecut, în presă au apărut informații potrivit cărora angajații CFM nu și-au primit salariile de trei luni. Directorul instituției a declarat anterior că aceasta înregistrează anual pierderi de 100 mln de lei.
Totodată, Topala a anunțat că a fost instituită o comisie, formată din reprezentanți ai administrației CFM și ai sindicatelor de profil, în cadrul căreia sunt analizate posibilitățile de majorare a salariilor pentru angajați.