Postul instalat ilegal de Tiraspol lângă Pogrebea nu a fost documentat de observatorii militari

PE SCURT

Propunerile delegației Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control
de a dezbate și a lua o decizie în problema noului post ilegal de grăniceri transnistreni „Курган Славы” în perimetrul localității Pohrebea, nu au fost susținute de către delegațiile Tiraspolului și Federației Ruse.

Acestea din urmă condiționează abordarea subiectului de documentarea cazului de către observatorii militari, însă doar cu simpla reflectare în raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit a datelor colectate prin prisma unui set de întrebări șablonizate.

PE LUNG

Nici pe platforma Comandamentului Militar Întrunit încercările recente ale reprezentantului militar al Republicii Moldova de a-și convinge omologii să documenteze abuzul în conformitate cu protocolul nr. 828, care obligă observatorii militari să inspecteze locațiile în cazul „apariției situațiilor de nerespectare a deciziilor Comisiei”, nu au fost acceptate.

Disputele pe marginea aplicării selective a deciziilor anterioare ale Comisiei și tratarea preferențială a părții transnistrene confirmă existența unor lacune în actele ce reglementează modul de acționare a observatorilor militari, susține Biroul politici de reintegrare.

Pe parcursul unei perioade îndelungate, delegația Republicii Moldova a insistat, însă fără a obține susținerea interlocutorilor, asupra necesității îmbunătățirii mecanismului de lucru al observatorilor militari prin elaborarea unui regulament al Comandamentului Militar Întrunit.

Pe caz s-a decis repetat să fie desfășurate consultări suplimentare și la ședința următoare să fie identificată o poziție de compromis.

În ceea ce privește postul transnistrean de grăniceri „Zagornoe-Copanca” (instituit în locul celui de pacificare), la propunerea reprezentanților Misiunii OSCE în Moldova, la ședința din 2 iulie urmează a fi invitați și audiați comandanții militari ai părților. Motivul îl constituie faptul că interlocutorii nu execută indicațiile Comisiei de a extrage din arhivă și transmite grupului materialele solicitate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare