5 subiecte pe care le-am descâlcit pentru tine

Anul 2020 va intra în istorie ca anul ce a despărțit viața tuturor în două – cea de până la și după COVID-19. Pentru noi, cei de la Moldova.org, acest an a mai fost unul de tranziție – de la un portal de știri la unul de reportaje, de jurnalism de soluții și de știri explicative. Și pentru că suntem în perioada când se fac totalurile, ne-am propus să vedem care au fost cele mai accesate reportaje scrise de noi și care au fost subiectele care au stârnit cel mai mult interesul cititorilor noștri. Am făcut acest bilanț în speranța că în anul care vine vei fi în continuare alături de noi, așa cum ai făcut-o până acum.

În cadrul știrilor explicative, am abordat diferite teme: am explicat pe pași din ce cauză au loc diferite fenomene, am arătat ce trebuie să faci pentru evitarea situațiilor nedorite sau am scris știri utilitare în care, de exemplu, am arătat cum sunt formate impozitele pe care le plătești statului sau în multe cazuri am răspuns la întrebarea „Cât costă?”.

Covid-ul explicat

La începutul pandemiei, echipa Moldova.org a lansat un șir de materiale cu genericul „Covid-ul explicat” în care am răspuns la întrebările: purtăm sau nu mască, cum plasma persoanelor tratate ar putea să-i ajute pe ceilalți, dacă usturoiul sau alcoolul sunt eficiente sau de ce automedicația este periculoasă în cazul noului Coronavirus. Acum, după 10 luni de pandemie, sunt lucruri deja arhicunoscute. În luna aprilie, am discutat cu specialiștii și am documentat practica internațională.  Știrile și filmulețele pot fi urmărite AICI.

Plictis și conspirație. De ce inventăm minciuni atunci când nu știm adevărul

Deși e un fenomen global, se pare că în unele țări teoriile conspiraționiste au mai mult succes, atât de mult încât o bună parte din populație ajunge să creadă că virusul nu există. Unii oamenii se lasă ușor convinși de ipoteze precum virusul ar fi fost inventat în laborator, ar lua virusul de la testele infectate sau vaccinul de Covid va fi aplicat forțat întregii populații, iar prin el oamenii vor primi un cip. Împreună cu sociologul Lilian Negura am explicat de ce apar acestei idei năstrușnice, cum și cine trebuie să le combată.

Cum să-ți calculezi indemnizația de concediu? Explicăm pe pași

Fiecare persoană angajată în câmpul muncii are dreptul la concediu de odihnă anual plătit. Aceasta are dreptul la 28 de zile libere, pe lângă cele de sărbătoare nelucrătoare. Dar cum totuși se calculează indemnizatia de concediu, sau cum i se mai zice neoficial „concedialele”? Apropo, în varianta cea mai simplă, indemnizația se calculează în trei pași. Puțină atenție și poți verifica dacă calculele tale se potrivesc cu cele din fluturașul salarial.

Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

Una dintre cele mai accesate știri în anul acesta. A fost scrisă în luna martie, începutul pandemiei, și a prezentat cei 26 de membri ai Comisiei pentru Situației Excepționale, care de fapt stabilesc acum principalele decizii ce afectează direct sau indirect viața fiecărui cetățean în țară. Datorită acestei liste am aflat că niciun membru al comisiei nu are studii medicale. 

Cum Irlanda a înflorit datorită diasporei și ce lecții ar putea învăța Moldova

Deși multe țări s-au confruntat cu emigrarea locuitorilor săi de-a lungul istoriei, doar unele au știut cum să transforme asta într-un avantaj. Ne-am uitat la exemplul Irlandei, care a profitat de relațiile bune cu băștinașii stabiliți în alte țări pentru a-și întări economia. De ce Irlanda? Pentru că în ultimii 50 de ani, Irlanda a trecut prin transformări spectaculoase – de la o țară agrară și una din cele mai sărace state – la una din cele mai prospere țări ale Europei. În perioada 1990-2002 a cunoscut un „boom” economic, care i-a adus porecla de „tigru celtic”, prin analogie cu economiile în creștere rapidă din Singapore, Hong Kong, Taiwan și Coreea de Sud. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare