Cum să-ți calculezi indemnizația de concediu? Explicăm pe pași

Fiecare persoană angajată în câmpul muncii are dreptul la concediu de odihnă anual plătit. Aceasta are dreptul la 28 de zile libere, pe lângă cele de sărbătoare nelucrătoare.

Desigur, pentru perioada concediului de odihnă anual, salariatul beneficiază și de o indemnizație de concediu, care potrivit legislației în vigoare nu poate fi mai mică decât valoarea salariului mediu lunar pentru perioada respectivă. Dar cum totuși se calculează indemnizatia de concediu, sau cum i se mai zice neoficial „concedialele”?

Pentru început, trebuie de menționat că modul de calcul al indemnizației de concediu a fost stabilită de Guvern în Hotărârea privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu, care a fost aprobată încă în 2004. Potrivit acesteia, pentru indemnizația de concediu urmează a fi stabilit salariul mediu, care se calculează pentru o zi calendaristică, cu aplicarea perioadei de decontare de trei luni. Ce înseamnă aceasta? Că la calcularea indemnizației de concediu se ia în considerație de fapt salariul pe care l-ai obținut în ultimele trei luni.

ATENȚIE! Urmează un text complicat acompaniat de un exemplu grafic simplu

Salariul mediu pentru o zi calendaristică se calculează prin înmulţirea salariului mediu pe o zi lucrătoare cu coeficientul egal cu raportul dintre numărul de zile lucrătoare din perioada de decontare şi numărul de zile calendaristice din aceeași perioadă.

La rândul său, salariul mediu pentru o zi lucrătoare se obține prin împărțirea salariului pe trei luni la numărul zilelor efectiv lucrate în această perioadă.

Pare complicat, însă, un exercițiu practic va exemplifica prevederile legislației și te va ajuta să-ți calculezi „concedialele” de sine stătător. 

Să zicem că este luna iulie și ai vrea să mergi în concediu pentru 14 zile:

                                                            

Am scăzut două zile lucrătoare din luna aprilie, cu ocazia zilelor de Paști (Guvernul va anunța oficial numărul de zile libere), în luna mai am scăzut o zi lucrătoare (1 mai), iar în luna iunie o zi lucrătoare (1 iunie).

  1. Acum, la prima etapă, aflăm coeficientul, care va fi aplicat la stabilirea salariului pentru o zi calendaristică. Vom împărți numărul de zile lucrate la cele calendaristice = 0,701
  2. La etapa a doua, aflăm salariu 1 zi munca: Împărțim salariul total la numărul de zile lucrate = 391,18 lei
  3. La etapa a treia, calculăm salariu pentru o zi calendaristică (înmulțim coeficientul x cu salariu pentru o zi de muncă) = 274,21
  4. În final, aflăm indemnizaţia de concediu pentru 14 zile înmulțind ultima cifră obținută cu cele 14 zile în care vrem să ne odihnim= 3838, 94 lei.

Odihnă plăcută!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.