5 arhitecți ai momentului pe care poți să-i vezi la Chișinău în februarie

Cu siguranță te-ai gândit ce fain ar fi să preluăm lucruri valoroase din experiența arhitecturală europeană. Nu din cărți sau tutoriale, ci din discuții directe cu profesioniști de la care să „furi” idei. O astfel de oportunitate va avea loc chiar în această lună, la Chișinău. 

Dacă te specializezi în arhitectură sau ești pasionat de ea, avem vești bune pentru tine. Pe 28 februarie SHARE Architects aduce la Chișinău nume mari ale arhitecturii contemporane pentru Forumul Internațional de Arhitectură și Tehnologii Inovative. Pe lângă misiunea educativă, seria de evenimente organizate de SHARE își propune să construiască o rețea a profesioniștilor din arhitectură și construcții din Europa Centrală și de Sud-Est. 

Am selectat 5 arhitecți ai momentului și lucrările lor, pe care poți să-i asculți pe viu la evenimentul de pe 28 februarie. 

Raluca Șoaită, fondatoarea biroului de arhitectură Tesseract, România 

Arhitectă română școlită în Franța, Raluca și-a dedicat ultimii 17 ani arhitecturii sectorului medical din România. Ferm convinsă că țara sa se poate schimba, a regândit și renovat arhitectura multor instituții medicale de peste Prut. A proiectat aproape 1 milion de metri pătrați de spitale și clinici, printre care Spitalul pentru copii „Marie Curie” din București și Spitalul Județean Sibiu. Consilieră în echipa Ministerului Sănătății a României, experiența și viziunea Ralucăi Șoaită e extrem de valoroasă pentru tinerii arhitecți de la noi, interesați de restructurarea clădirilor de stat. 

Proiectul Ralucăi Șoaită la Spitalul pentru copii „Marie Curie” din București

Anouk Legendre, parteneră în biroul XTU Architects, Franța 

Printre realizările remarcabile ale arhitectei franceze se numără Muzeul de Preistorie Jeongok din Coreea de Sud, pavilionul francez de la Milano 2015 World Fair (Best Architecture Pavilion), Cite du Vin din Bordeaux (2016). Convinși că arhitectura trebuie să anticipeze viitorul, Anouk Legendre și colegii săi arhitecții au investit masiv în agricultura urbană și cercetarea experimentală la răscrucea dintre științele vieții, ecologie, arhitectură și urbanism.  

Proiectul lui Anouk Legendre „La Cité du Vin”

Davide Macullo, fondator Davide Macullo Architects, Elveția 

Timp de 20 de ani, Davide Macullo a fost arhitect de proiect în atelierul lui Mario Botta, fiind responsabil pentru peste 200 de proiecte internaționale din întreaga lume. În anul 2000 și-a deschis propriul atelier. Ethosul studioului Davide Macullo Architects s-a transformat într-unul al „experiențelor încrucișate” și promovează un schimb deschis și cultural cu arhitecți și colaboratori care provin din medii diferite. 

Proiectul lui Davide Macullo LWG Studio And Gallery în Coreea de Sud

Kerem Yazgan, partener fondator Yazgan Design Architecture, Turcia

În Moldova, Kerem Yazgan e cunoscut drept arhitectul proiectului Chișinău Arena. Cu peste 8.000.000 de metri pătrați în total proiecte situate atât în Turcia, cât și în alte țări, portofoliul Yazgan Design Architecture conține clădiri cu utilizare mixtă, retail, hotel, rezidențial, birouri, clădiri de învățământ, spitale, centre culturale, aeroporturi și complexe sportive. 

Chișinău Arena, proiectată de Kerem Yazgan

Maurizio Meossi, director și partener Zaha Hadid Architects, UK, coordonatorul proiectului rezidential CityLife din Milano 

Maurizio a lucrat la unele dintre cele mai mari proiecte rezidențiale ale Zaha Hadid din întreaga lume, inclusiv Italia, Australia, Mexic și Turcia. În Italia, a condus cu succes echipa de proiectare pentru un grup de clădiri care formează noul complex CityLife din Milano. 

Proiectul lui Maurizio Meossi New Science Centre în Singapore

La eveniment vor participa și o serie de arhitecți locali: Maxim Calujac, notoriu pentru crearea conceptului clădirii ARTCOR, Alexandrin Buraga, fondator A+B Partners, Aurelia Carpov, conferențiară universitară, doctoră în arhitectură, Vasile Stratu, fondator Arhistrat Deco. 

Comunitatea de arhitecți și urbaniști SHARE Architects beneficiază de discount pentru taxa de participare, care va fi de 15 euro. Pentru alte categorii de public costul biletelor este disponibil aici. 

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.