3 decizii noi luate astăzi de Guvern pentru susținerea cetățenilor

PE SCURT

Pe durata stării de urgențăajutorului bănesc acordat familiilor defavorizate se va majora de la 1107 lei până la 1300 lei, iar ajutorul pentru fiecare copil se va majora de la 553 le la 975 lei.

Totodată, în această perioadă statul va scuti de plată titularii de patentă, va reduce cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA și va amâna până la 25 iulie termenul de achitare taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea.

Acestea și alte măsuri sunt incluse într-un proiect de lege privind instituirea unor măsuri suplimentare de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență pentru care Guvernul și-a asumat astăzi răspunderea.Tot astăzi Guvernul a crescut  majorat plafonul de vârstă și a scăzut contribuția inițială pentru solicitanții la Programului Prima Casă și a aprobat inițierea negocierilor a unui împrumut de 30 milioane de euro de la BEI. 

PE LUNG

Astfel, proiectul de lege pentru care Cabinetul de Miniștri și-a asumat răspunderea prevede:

 Pentru susținerea cetățenilor 

Majorarea ajutorului de șomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 lei. În prezent aceasta este de 1689 lei. Ajutorul de șomaj în sumă de 2775 lei este prevăzut și pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj. În prezent, persoana care se înregistrează în calitate de șomer, dar nu întrunește criteriile de acordare a ajutorului, nu beneficiază de plăți. 

Pentru susținerea familiilor defavorizate se va  majora venitul lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei. De asemenea, pe perioada stării de urgentă și va majora cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei). 

Pentru susținerea activității de întreprinzător:

Subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/indemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite şi contribuții aferente salariilor/indemnizațiilor achitate, în dependență de motivul sistării activității. Adică, s-a decis subvenționarea integrală din bugetul public a impozitelor salariale în cazul angajaților, activitatea cărora a fost sistată, urmare a deciziilor în cadrul stării de urgență. Pentru angajații agenților economici afectați indirect vor fi recuperate 60% din impozitele salariale.

Scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență.

Restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă, persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzători individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență;

 Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA.

Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

Pentru implementarea respectivelor măsuri va fi necesar alocarea suplimentară a 816 milioane lei. Starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită pentru perioada 17 martie – 15 mai 2020,

Precizăm că, potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile nu este depusă și votată o moțiune de cenzură,proiectul de lege se consideră adoptat.

Programul „Prima casă”- vârsta solicitanților extinsă de la 45 ani la 50 ani

Tot astăzi, Guvernul a aprobat de modificare a Legii referitoare la Programul de stat „Prima casă”. Potrivit acestuia, plafonul de vârstă a solicitanților a fost majorat de la 45 până la 50 de ani. Totodată, a fost redusă cota participației proprii la procurare de la 10% la 5% din costul imobilului.

De asemenea, a fost eliminată condiția lipsei imobilului în proprietate pentru cei care aplică la acest program. Astfel, a fost eliminată condiția privind lipsa imobilului sau spațiului locuibil, deținut în proprietate, nu mai mare de 9mp2 per membru de familie, fiind oferită posibilitatea  de a accede în program pentru persoanele fizice care dețin imobil în proprietate, dar vor să-și îmbunătățească condițiile de trai..

De la lansarea, în martie 2018, a Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost procurate 4 019 locuințe.

Încep negocierile BEI privind contractarea unui împrumut de 30 milioane Euro

Tot astăzi, Guvernul a aprobat inițierea negocierilor pentru semnarea contractului de finanțare între RM și Banca Europeană de Investiții a proiectului „Eficiență energetică în RM”. În cadrul acestui contract, BEI va acorda un împrumut RM în valoare de 30 milioane euro pentru realizarea proiectului , valoarea totală a căruia este de 75 milioane euro.

30 milioane sunt un credit din partea BERD și un grant de 15 milioane euro oferit de Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene. Perioada de implementare a proiectului începe în trimestrul III al anului 2020 și se încheie în trimestrul III, 2024.

 Principala categorie de beneficiari ai proiectului urmează să fie instituțiile publice, și anume instituțiile publice „guvernamentale” de importanță națională (cele de menire socială, precum sunt spitalele republicane/ de interes național) și instituțiile publice (de importanță socială) de importanță locală/ municipală (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale). 

Proiectul urmează a fi realizat în două faze, și anume:  Faza I – cu accent pe instituțiile guvernamentale (spitale), cu un buget aproximativ 60 milioane euro, cu acoperire egală din partea BERD și BEI;  Faza II – cu accent pe autoritățile administrației publice locale (APL), în limita solicitărilor din partea acestora, cu un buget de cca. 15 milioane euro. 

Autoritățile de la Chișinău așteaptă ca în urma implementării proiectului să fie renovate suprafețe cuprinse în intervalul 1-1,1 milioane m2 de spații ale clădirilor publice (ce ar corespunde, estimativ, unei ponderi de 3-4% din suprafața totală a clădirilor publice), în mare parte instituții spitalicești de importanță națională/ republicană. 

Astfel, conform studiului de prefezabilitate, se prevăd următoarele economii de energie/monetare:  Economii de energie electrică – 16,8 GWh/ an (corespunde consumului anual de energie electrică a 16 Spitale republicane);  Economii de energie termică – 55,3 GWh/ an (corespunde consumului anual de energie termică a 4 Spitale republicane); Economii monetare – 5,2 milioane euro/ an;  Durata simplă de recuperare a investiției – 15,3 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.