ESENȚIAL: Mai mulți milionari în Moldova, Estonia legalizează căsătoriile LGBT și Andew Tate a fost trimis în judecată

În fiecare seară adunăm cele mai relevante știri ale zilei în rubrica Esențial. 

 🔗Marina Tauber, pe banca acuzaților. Deputata e învinuită pe patru capete de acuzare – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.
 

💱Revolut lansează versiunea Lite în Moldova. Acest instrument de gestionare a finanțelor, cu peste 30 de milioane de utilizatori la nivel mondial, poate fi folosit descărcând aplicația pe telefon, creând un cont și urmând pașii pentru configurare, explică pe Facebook ministrul Dumitru Alaiba. Este nevoie și de un act pentru confirmarea identității. 

📈Crește numărul milionarilor în Moldova, în lei, desigur. În 2022 am avut cu 17% mai mulți decât în 2021. Cel mai tânăr milionar din țara noastră are doar 19 ani, iar venitul impunător l-a obținut din prestarea serviciilor către companii IT. Cel mai vârstnic milionar are 82 de ani și desfășoară o activitate în sfera comerțului.  

🔨11 persoane vor lupta pentru funcția de judecător al Curții Constituționale din Moldova. Printre aceștia se numără Teodor Cârnaț, Oleg Potârniche, Radu Țurcanu și Nina Cernat. Lista completă e aici. Concursul este organizat de Consiliului Superior al Magistraturii, iar noul membru al Curții urmează să fie desemnat săptămâna aceasta. Citește un explainer despre cum funcționează justiția în Moldova.  

🌺Cum e să-ți dedici viața studierii plantelor? Află din ultimul nostru video cu botanista Aliona Miron, specialista care lucrează cu plantele de mai bine de 20 de ani. Ea este cercetătoare la Grădina Botanică din Chișinău, specialistă în flora din Republica Moldova.  


🍥Estonia este prima țară din fosta URSS care legalizează căsătoriile LGBT+. Aceasta este o decizie istorică pentru țară, Estonia fiind prima țară din Europa Centrală care a luat această decizie. E și a doua țară din Europa de Est care o face, după Slovenia.  

 🥊România are lege împotriva pornografiei din răzbunare! Astfel, “divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau să aducă atingere imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” 

 Tot în România, astăzi frații Andrew și Tristan Tate au fost trimiși în judecată, la șase luni de la arestarea lor. Vor fi judecați alături de cele două complice din România pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane în formă continuată, viol în formă continuată, acces ilegal la sistem informatic și altele.  

 

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI 

Ministerul Apărării din Ucraina anunță eliberarea orășelului Piatykhatky din regiunea sudică Zaporijjea, dar susține că „situația este dificilă” pe frontul din est. De la începutul contraofensivei ucrainene au fost liberate opt localități în total.  

Danemarca anunță ajutor militar în valoare de 3,2 miliarde de euro pentru Ucraina, iar Norvegia va oferi 23 de milioane de euro pentru securitatea nucleară a țării. De asemenea, în 2023, peste 30 de mii de soldați ucraineni vor fi antrenați militar în Uniunea Europeană.  

📸imaginea zilei 

De câteva zile ne fac cu ochiul cele 13 feluri de sarmale care se vor găsi la Festivalul Ia Mania de anul acesta. Inclusiv sarmale cu… ceapă! Yay or nay?

 

🍰 la desert 

De pe 21 iunie până pe 5 iulie poți să te bucuri de „Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră: Un festival de virtuozitate muzicală de neratat!” Vezi detalii aici.

Ne auzim mâine, cu știrile esențiale!

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare