10 pictori tineri din Moldova, ale căror lucrări vrei să le ai acasă

O pleiadă nouă de artiști plastici din Republica Moldova ne face cunoscută țara și cultura în întreaga lume – despre ei scrie presa internațională, lucrările lor sunt expuse la expoziții și fac parte din colecțiile private în diferite țări.  

Moldova.org îți propune o selecție de 10 artiști tineri pe care ar trebui să-i cunoști, să le vezi lucrările și, de ce nu, să investești în creațiile lor. Această listă este una provizorie și poate un pic subiectivă, dar oricând poate fi completată cu artiștii care vă plac.

***

Picturile Elenei Bria îți captează privirea și te fac să stai nemișcat/ă, în timp ce în minte îți apar o mie de întrebări legate de istoria fiecărui personaj așternut pe pânză. Nu lucrează niciodată la comandă și pictează numai ceea ce îi este apropiat, interesant, iar apoi dă tablourile unei galerii sau le postează pe Instagram.  

Cel mai mult îi place să lucreze la portrete feminine. Când vede o fată pe care ar dori s-o picteze, începe să se gândească tot timpul la tablou – își imaginează unde va așeza eroina, cu ce va fi ea îmbrăcată, care va fi gama de culori. Inventează povestea și trăiește cu ea. „Formele și umbrele îți joacă ochiul prin pânzele ce miros a ulei de in și te atrag prin roșul, negrul sau albastrul de bază utilizate de pictoră”, scrie pe un site specializat din România, unde sunt afișate picturile ei. Apropo, este prima studentă basarabeană din ultimii douăzeci de ani admisă la Academia Imperială de Arte din Sankt-Petersburg, Rusia, pe care a absolvit-o în 2018. În același an, a făcut ca despre Familia Regală a României să vorbească toată Academia de Arte din Sankt Petersburg, alegându-și pentru lucrarea de diplomă tocmai o temă românească – „Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria în anul 1922”, tablou executat cu măiestrie și rafinament în stilul vechii școli rusești. 

***

De lucrările lui Eugen Gorean te îndrăgostești instantaneu. Acestea nu sunt bogate nu doar prin multitudinea de tehnici folosite, ci și sincere în prezentare. Este maestru al acuarelei, pasionat de peisaje urbane, peisaje fanteziste de factură romantică. Creația sa este pe placul firilor sensibile, inteligente, care preferă arta figurativă.  

Culoarea este un element din limbajul meu artistic, însă nu este unul dintre cele mai importante. Esențiale rămân tonurile, relațiile între culori și mesajul picturii”, spunea el. Seria de tablouri „Animalele în oraș” (mie lucrarea „Mândrele” mi-a tăiat respirația) a fost premiată în 2020 de Casa de Modă „Fête Impèriale Paris” în cadrul concursului „Le monde d`apres”. Picturile lui se află în Parlamentul European, la Consiliul Europei, a avut expoziții în China, Marea Britanie, Franța, Rusia și Statele Unite. Are o comunitate de peste 50 mii de urmăritori în Instagram. 

***

În 2014, tânăra Olga Ilieș câștiga Premiul Mare la expoziția-concurs „Noi, tineretul creator” pentru gravurile „Mistificato stânga”, „Mistificator dreapta”. După această reușită, talentul și succesul ei au devenit subiect de bancuri pentru unii colegi: „Dacă participă Olga Ilieș la concurs, nouă ne rămân premiile mai mici”.

Universul imagistic al graficienei Olga Ilieș este pătruns de misticism. Morfologia operelor sale este inspirată din creația lui Carlos Castaneda (1925-1998), știința alchimică, măștile venețiene, mecanismele complexe și ritualurile oculte de inițiere. În creația recentă, proiectul „Shadows Art”, siluetele personajelor figurative s-au redus la forme plastice abstracte, care aparțin unui univers efemer, fiind o cugetare despre cât de temporar este totul în lumea în care trăim. Proiectul  constă din 180 de lucrări, fiecare însemnând o zi din viață. 

***

În 2017, expoziția „La datorie” a pictorului Ștefan Eșanu ținea cap de afiș în presa de la noi. Și e lesne de înțeles. El a creat o instalație de peste 5 tone pentru a reprezenta cum arată 1 miliard de dolari – suma pierdută în cel mai mare scandal bancar al țării. Pe blogul său, Ștefan Eșanu spune că găsește inspirație în oamenii pe care îi cunoaște, iar relațiile dintre oameni și stereotipurile lor îi oferă suficiente motive să nu se oprească. De aceea, creațiile sale au mesaje clare, care trebuie citite și înțelese.  

Potrivit lui, critica este motorul civilizației. Încearcă să fie critic la ceea ce vede și să asculte ce se întâmplă în jur. „Printr-un pic de critică și sarcasm, poate voi putea să deschid ochii despre ce se întâmplă în societatea noastră”, spunea Ștefan Eșanu prin 2015, atunci când a inaugurat o expoziție-ironie prin care a reinterpretat idolii și valorile moldovenilor. De altfel, în primul autoportret al său persistă și simbolurile noastre naționale. Unii l-au criticat, alții l-au lăudat pentru că e mai liber în gândire și are o abordare absolut lipsită de restrângeri sau prejudecăți. Cert este că lucrările lui Ștefan Eșanu sunt pline de viață, vorbesc și transmit un mesaj.

***

Artista recunoaște că pentru ea este mult mai natural să picteze portrete ale fanteziilor sale, decât portretele unor oameni reali. De aceea, stilul pe care îl abordează în portretele „cu ochi mari” este imediat recunoscut. Acest stil este destul de laborios, pentru că există multe detalii mici în fiecare portret. Și, apropo, una dintre primele lucrări a fost un portret al unui bărbat în vârstă. Dar apoi – doar femei. Aproape toate lucrările Anei par să fie despre locuitorii altor planete.

 

***

Artist plastic pasionat de enigma noului și experimentul artistic. Abordează motive contemporane și reinterpretează experiența epocilor trecute. Creația sa se remarcă printr-o inteligență tacită. 

În 2021, Daniel Cauia își prezenta lucrarea sa „Toy” la „The Summer of Independence” – expoziția de artă contemporană pe care Arbor.art.room o prezintă publicului bucureștean ca pe un manifest artistic la cei 30 de ani trecuți de la adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova. Artistul menționa că sursa de inspirație a lucrării vine din observațiile pe care le-a făcut asupra comportamentului oamenilor aflați la cumpărături, în perioada când s-au deschis primele hypermarket-uri la Chișinău. „Deși se părea că nu ai nevoie de atâtea produse, căruțurile de cumpărături erau umplute până la refuz, iar copiii atingeau hipnotizați tot ce zăreau pe rafturi și ar fi vrut chiar mai mult, dacă nu ar fi avut mâinile ocupate”, spunea Daniel Cauia.

 

***

Numele Vasiluței Vasilache, fondatoarea studioului de creație Cocoșul Roșu și a galeriei Ou, este cunoscut publicului larg de la Chișinău. Culorile țâșnesc cu putere și măiestrie pe pânzele ei. Spune că e firesc ca, după ce încerci să faci artă în maniera diferitor artiști, în timp, ajungi să te exprimi cum simți tu, când ai un limbaj al tău. O artistă și o personalitate excepțională, care se distinge prin tematica inedită și un stil decorativ, profund personal. A studiat la Universitatea Națională de Arte București. 

***

A studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Artistul explorează pictura abstractă axată pe sinestezie, raportul și relația intrinsecă între muzică și pictură, sunet și culoare. Creează tablouri energice, sonore, apte să ne teleporteze în alte realități. Anul trecut lucrările artistului au fost prezentate la o expoziție de la Teatrul poetic „Alexei Mateevici”, despre care zicea că vrea să creeze contactul firesc între pictură și oameni, fie amatori, artiști sau simpli spectatori. „În acest context, transmit viziunea despre cum poate fi tratată artistic figura umană și ambianța, despre plastic, abstract și sensurile emoționale pe care le poate purta o pânză pictată. Îmi doresc ca publicul să se bucure de libertatea expresiei, liniei, formei și a culorii”.  

***

Este o coloristă de excepție, are o manieră personală cu tendințe post-expresioniste. Natalia Romanciuc abordează teme precum femeia puternică, femeia contemporană, maternitatea și natura în toată splendoarea sa. În 2020, după ce lucrările Nataliei Romanciuc și cele ale lui Ciprian Antoci au fost expuse la expoziția „Un chip nou”, ea spunea că este o artistă contemporană și că picturile ei sunt o exprimare a sentimentelor și viziunilor sale, sunt un manifest al său. „Nu am tabuuri în creativitate. Știu sigur că sunt în locul unde ar trebui să fiu și în cel mai bun rol pentru mine”, afirma artista.

***

Are un stil personalizat încadrat în tendințele artei postmoderne. Explorează condiția umană în epoca capitalismului târziu. Încă fiind student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, spunea că inspirația nu este decât o scuză care denotă un caracter slab și că arta nu acceptă pauze din motivul vremii ploioase sau somnului. Recunoștea că tinde mereu spre perfecțiune și că aceasta îl motivează să intervină de mai multe ori asupra unei picturi și să respecte toate etapele, de la prepararea unui suport, până la condițiile de păstrare la viitorul cumpărător. Acum, când pictura i-a dus faima dincolo de hotarele țării, Marin Costiuc spunecombină realismul cu abstractul, iar culoarea este foarte importantă în lucrările sale, pentru că „până la urmă, pictura e culoare”.

 

Articol realizat în colaborare cu Tatiana Rașchitor, doctoră în studiul artelor și culturologie, lectoră la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.  

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.