Connect with us

Economie

Veaceslav Ioniță: Record în 2017. Numărul de apartamente date în exploatare – cel mai mare de la obținerea independenței

Publicat

pe

Industria construcțiilor a înregistrat un record în anul 2017. Numărul de apartamente date în exploatare este cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova. După 2014 dezvoltatorii și-au redus drastic investițiile în investițiile de capital fapt în lipsa unor contracte cu statul și cu agenții economici și la fel ca pentru bănci, persoanele fizice sunt salvarea, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

De aceea, companiile de construcții depun toate eforturile pentru a vinde imobile chiar și la un preț mai redus. Anul  2017 a fost anul cu cele mai multe construcții date în exploatare de la independență încoace și acest lucru se explică prin mai mulți factori.

1.Cererea amânată din 2015-2016. După criza din 2014 cetățenii au devenit prudenți, dar dorința de a procura nu a dispărut. Deprecierea valutei din 2014-2016 ia speriat și a descurajat ipotecile, dar acum își revin.

2.În 2017 a crescut cu peste 30% volumul tranzacțiilor cu locuințe.

3.Au crescut cu peste 30% creditele ipotecare. Aceasta se explică prin aprecierea leului, care a încurajat creditarea.

4.Criza din sistemul bancar cum nu ar părea de paradoxal dar tot a încurajat creditele ipotecare. După 2014 până în prezent scade continuu creditarea persoanelor juridice. Însa creditarea persoanelor fizice crește. Atât la bănci cât și sectorul nebancar. Ponderea creditelor pentru persoanele fizice în totalul împrumuturilor bancare s-a dublat de la 11,6% în 2014 la 23,2% în 2017. Persoanele fizice sunt unica scăpare pentru bănci.

5.Criza din economie și sectorul construcțiilor tot a fost un factor favorabil. În ultimii trei ani statul și-a redus enorm investițiile capitale, de asemenea și agenții economici și-au redus cu peste 20% investițiile. În consecință industria construcțiilor a ratat contracte de câteva miliarde de lei de la stat și agenții economici. Unicii buni de plată sunt persoanele fizice. Din acest motiv toți operatorii din construcții s-au orientat spre construcția de locuințe, unica piața funcțională cu cerere asigurată.

“Considerăm că prețurile la apartamente nu vor crește. Companiile de construcții se confruntă cu o criză enormă de lichidități, peste 35% din creditele luate de companiile de construcții nu pot fi întoarse. Din acest motiv pentru toți este extrem de important de a menține vânzările, iar asta nu va permite majorarea prețurilor. Vânzările sunt mult mai importante”, scrie expertul.

Prognosticul că multe companii vor falimenta rămâne valabil, iar piața se va consolida în jurul unui grup mai restrâns de companii puternice, care au dat dovada de flexibilitate și management mai bun în condițiile de criză.

Deci criza a mișcat piața construcțiilor de apartamente în sus și tot criza va face ordine în piață.

“Dacă cineva intenționează sa-și rezolve problema locuinței anul 2018 este anul perfect. Anul când locuințe se vor vinde multe și la prețul minim din ultimii 3-4 ani. Cel mai probabil și programul ”Prima Casă” intrat în vigoare recent va permite menținerea unui ritm ridicat de vânzări în 2018, cea ce va determina menținerea aceluiași nivel de dare în exploatare a locuințelor”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Vinurile moldovenești – premiate la concursul anual organizat de Organizația Mondială a Comerțului

Publicat

pe

De către

Republica Moldova, reprezentată de Compania de vinuri Chateau Vartely, s-a clasat pe locul I, categoria vin de desert, în cadrul concursului tradițional de vinuri desfășurat anual de către Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Marca câştigătoare din partea Republicii Moldova a fost Chardonnay Sweet din zona centrală a Orheiului.

Republica Moldova participă pentru a doua oară la acest concurs. La ediția precedentă din 2016, țara noastră a câștigat, în premieră, în istoria acestui concurs podiumul la două categorii: Pinot Grigio de Purcari, la categoria vin alb, şi Kagor Pastoral, la categoria vin de desert.

Aprecierea calităţii, aromei şi nuanţei vinurilor a fost efectuată după o formulă stabilită de experții sistemului mondial de comerț, iar acordarea punctajului pentru fiecare categorie de vin a fost realizată de către diplomaţii statelor membre ale OMC, precum şi de către înalţii funcţionari internaţionali ai diverselor organizații cu sediul la Geneva.

La concursul din anul curent și-au etalat produsele vinicole companiile din 45 de state, inclusive Australia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Federația Rusă, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Israel, Mexico, Republica Moldova, Peru, Portugalia, România, Slovacia, Elveţia, SUA, Uruguay, Noua Zeelandă, Regatul Marocului, Spania, Ucraina, etc.

Citește mai departe

Economie

Un lot de 1,5 tone de pește, reținut de vameși: cumpărat în Ucraina, urma să fie vândut pe piețele din capitală

Publicat

pe

De către

O nouă tentativă de plasare pe piață a produselor alimentare fără acte de proveniență a fost stopată de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal. De această dată, obiectul documentării l-a constituit un lot de pește, de proveniență ucraineană, care a fost introdus ilegal în țară prin regiunea transnistreană.

Cazul a avut loc sâmbătă, după ce inspectorii Echipelor Mobile au stopat la intrarea în satul Florești, un microbuz, despre care erau deținute informații că este implicat în traficul ilicit cu bunuri.

După inspectarea unității de transport, ofițerii vamali au depistat 1 600 kg de pește din specia Caras, pentru care șoferul autovehiculului nu a putut prezenta acte de proveniență. Tânărul, în vârstă de 27 de ani, a recunoscut că a cumpărat peștele în Ucraina și că intenționa să-l comercializeze pe piețele din Capitală.

Valoarea lotului reținut se cifrează la peste 60 000 lei.

Conform procedurii, lotul urmează a fi ridicat de către ANSA pentru nimicire. Șoferul va fi sancționat, urmând să achite atât contravaloarea mărfii, cât și o amendă pentru trecerea ilegală peste frontiera vamală a bunurilor nedeclarate.

Citește mai departe

Economie

Noutăți aeronautice: crește numărul de zboruri, au loc lansări de curse și intrarea unei noi companii aeriene. Detalii

Publicat

pe

De către

În ultima duminică de martie a fiecărui an, industria aviatică va trece la orarul de vară, valabil până în ultima duminică a lunii octombrie. Sezonul operațional de vară 2018 vine cu un număr de zboruri majorat semnificativ comparativ cu perioada precedentă, lansări de curse noi și intrarea unei noi companii aeriene.

Directorul Autorității Aeronautice Civile al Republicii Moldova, Radu Bezniuc, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în acest an se înregistrează un trend vizibil ascendent în ceea ce priveşte numărul curselor aeriene programate pentru sezonul de vară, fapt care evident va aduce un flux mult mai mare de pasageri prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Astfel, în acest sezon va fi operat avea un număr record de zboruri spre și dinspre Moscova – până la 77 zboruri pe săptămână, efectuate de 6 operatori aerieni: Air Moldova, Fly One, S7 Airlines, Aeroflot, Ural Airlines, Globus Airlines.

La fel, va crește considerabil numărul zborurilor spre București – de la 19 până la 30 pe săptămână, dintre care 26 de curse vor fi operate de compania românească Tarom și 4 de către Air Moldova. Destinația Istanbul va fi operată de Turkish Airlines și Air Moldova cu un număr total de 21 frevcențe pe săptămână.

Spre St-Petersburg se vor opera 19 curse săptămânale, față de 7 în sezonul de iarnă, cu revenirea pe această destinație a celui de-al doilea operator național Fly One, care vine cu 6 zboruri săptămânale.

Destinația Kiev va fi operată, cel mai probabil după luna iulie 2018, de 2 ori pe zi, de MAU, urmare a liberalizării pieței cu Ucraina, fiind semnat Acordul privind serviciile de transport aerian dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei.

Pentru cursa Viena este mărită frecvenţa zborurilor de către Austrian Airlines, care va opera până la 11 curse săptămânal, iar Air Moldova – 2. Și pe direcția spre Londra înregistrăm o majorare a frecvenței de la 9 la 11 zboruri pe săptămână, operate de Air Moldova și WizzAir. La fel, va creşte până la 9 pe săptămână frecvenţa zborurilor pentru cursele regulate spre Varşovia, operate de compania LOT.

Câte 9 curse săptămânale vor fi spre Paris (Air Moldova și Fly One), și Verona. Spre Roma, Bologna și Dublin – câte 8 curse săptămânale.

Totodată, în sezonul de vară spre Antalya se vor efectua până la 32 de curse săptămânale, operate de patru companii aeriene: Air Moldova, Fly One, Turkish Airlines și AtlasJet.

Noutatea sezonului este dezvoltarea destinației Tel Aviv, urmare a semnării Acordului interguvernamental cu Israelul.

Datorită acestui fapt, operatorul național Air Moldova va lansa cursa spre TelAviv din 6 mai, cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, iar din 4 iunie așteptăm intrarea pe piață, cu aceeași destinație a operatorului ARKIA Israeli Airlines cu alte 2 frecvențe.

Compania Tandem Aero, la fel va mări numărul zborurilor pe destinația Tel Aviv, iar în total din vară vor fi operate 8 zboruri pe săptămână.

Și Lowcostul WizzAir vine cu zboruri din Chișinău spre Atena – de 2 ori pe săptămână.

Lufthansa va introduce cursa Chișinău – Frankfurt. Ca urmare, frecvența zborurilor spre Frankfurt, care mai este operată de Air Moldova, se va dubla și va ajunge la 14.

Operatorii naționali vin cu lansări de destinații noi din Chișinău Ekaterinburg – efectuată inițial de 2 ori pe săptămână de Air Moldova, cu creșterea până la 4 zboruri din iunie și Voronej – la fel de 2 ori pe săptămână pe care o va deschide Fly One.

Directorul CCA, Radu Bezniuc, a menționat că majorarea semnificativă a numărului de zboruri programate de pe Aeroportul Internațional Chișinău în sezonul de vară denotă faptul piața avia din Moldova continuă să se dezvolte.

”Pe unele destinații vedem o concurență acerbă, ceea ce nemijlocit va implica și o luptă strânsă pentru pasager. Ca urmare, și impactul va fi unul benefic pentru pasageri, care cu certitudine vor avea doar de profitat atât de varietatea orelor de decolare, cât și de ofertele de prețuri din partea operatorilor”, a opinat Radu Bezniuc.

Referindu-se la la evoluțiile generale din sector, directorul Autorității Aeronautice Civile a evidențiat creșterea evidentă a traficului de pasageri efectuat de companiile naţionale. Această creștere se întâmplă în condițiile liberalizării treptate a pieței, atât cu UE, în cadrul Acordului privind Spațiul Unic European, cât și pe bilaterală cu un rând de țări.

Conform rezultatelor anului 2017, companiile naţionale au transportat 1 640,4 mii pasageri, ceea ce în comparaţie cu perioada anului 2016 indică o majorare cu 44,6 %.

Ca urmare, cota transporturilor de pasageri a crescut în favoarea companiilor aeriene naţionale cu +8,7% față de anul 2016, iar repartizarea cotei-părţi a transporturilor de pasageri efectuate prin Aeroportul Internaţional Chişinău între companiile aeriene naţionale şi străine constituie 59,8% şi 40,2% respectiv.

De rând cu obiectivul de sporire a rolului regional al Republicii Moldova în domeniul aviației civile, creșterea în sectorul aviației aduce și beneficii economiei naționale. În 2017, întreprinderile din domeniul aviaţiei civile au virat impozite în Bugetul Public Naţional în sumă de peste 230 mln de lei cu 22,7 % mai mult ca în 2016.

Conform datelor estimative, cifra totală de afaceri a întreprinderilor cu activităţi în domeniul aviaţiei civile constituie 4,4 mlrd lei. Comparativ cu perioada anului 2016 acest indicator financiar înregistrează creştere de 20%.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social10 ore în urmă

Fostul director de la CNA și-a luat licență de avocat

Fostul director de la Centrul Național Anticorupție (CNA),Viorel Chetraru, alături de alți doi foști magistrați și un fost procuror, s-a...

Economie11 ore în urmă

Vinurile moldovenești – premiate la concursul anual organizat de Organizația Mondială a Comerțului

Republica Moldova, reprezentată de Compania de vinuri Chateau Vartely, s-a clasat pe locul I, categoria vin de desert, în cadrul...

Economie11 ore în urmă

Un lot de 1,5 tone de pește, reținut de vameși: cumpărat în Ucraina, urma să fie vândut pe piețele din capitală

O nouă tentativă de plasare pe piață a produselor alimentare fără acte de proveniență a fost stopată de către Echipele...

Politică13 ore în urmă

O declarație simbolică de unire a României cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara

În anul Centenarului, o declarație simbolică de unire cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara, după ce unul...

Economie13 ore în urmă

Noutăți aeronautice: crește numărul de zboruri, au loc lansări de curse și intrarea unei noi companii aeriene. Detalii

În ultima duminică de martie a fiecărui an, industria aviatică va trece la orarul de vară, valabil până în ultima...

Cultură14 ore în urmă

Zdob și Zdub, Gândul Mâței, Alex Calancea band & Guz, Cuibul și Siaj la concertul #dinBasarabia la Bucureşti

Zdob şi Zdub, Gândul Mâţei, Alex Calancea band & Guz, Cuibul şi Siaj vor urca pe scenă pe 24 martie,...

Diverse14 ore în urmă

Cum își propune FISC-ul să lupte cu salariile în plic

Serviciul Fiscal de Stat a lansat astăzi campania de informare „Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate...

Advertisement

Opinii