Connect with us

Economie

Veaceslav Ioniță: Record în 2017. Numărul de apartamente date în exploatare – cel mai mare de la obținerea independenței

Publicat

pe

Industria construcțiilor a înregistrat un record în anul 2017. Numărul de apartamente date în exploatare este cel mai mare de la obținerea independenței Republicii Moldova. După 2014 dezvoltatorii și-au redus drastic investițiile în investițiile de capital fapt în lipsa unor contracte cu statul și cu agenții economici și la fel ca pentru bănci, persoanele fizice sunt salvarea, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

De aceea, companiile de construcții depun toate eforturile pentru a vinde imobile chiar și la un preț mai redus. Anul  2017 a fost anul cu cele mai multe construcții date în exploatare de la independență încoace și acest lucru se explică prin mai mulți factori.

1.Cererea amânată din 2015-2016. După criza din 2014 cetățenii au devenit prudenți, dar dorința de a procura nu a dispărut. Deprecierea valutei din 2014-2016 ia speriat și a descurajat ipotecile, dar acum își revin.

2.În 2017 a crescut cu peste 30% volumul tranzacțiilor cu locuințe.

3.Au crescut cu peste 30% creditele ipotecare. Aceasta se explică prin aprecierea leului, care a încurajat creditarea.

4.Criza din sistemul bancar cum nu ar părea de paradoxal dar tot a încurajat creditele ipotecare. După 2014 până în prezent scade continuu creditarea persoanelor juridice. Însa creditarea persoanelor fizice crește. Atât la bănci cât și sectorul nebancar. Ponderea creditelor pentru persoanele fizice în totalul împrumuturilor bancare s-a dublat de la 11,6% în 2014 la 23,2% în 2017. Persoanele fizice sunt unica scăpare pentru bănci.

5.Criza din economie și sectorul construcțiilor tot a fost un factor favorabil. În ultimii trei ani statul și-a redus enorm investițiile capitale, de asemenea și agenții economici și-au redus cu peste 20% investițiile. În consecință industria construcțiilor a ratat contracte de câteva miliarde de lei de la stat și agenții economici. Unicii buni de plată sunt persoanele fizice. Din acest motiv toți operatorii din construcții s-au orientat spre construcția de locuințe, unica piața funcțională cu cerere asigurată.

“Considerăm că prețurile la apartamente nu vor crește. Companiile de construcții se confruntă cu o criză enormă de lichidități, peste 35% din creditele luate de companiile de construcții nu pot fi întoarse. Din acest motiv pentru toți este extrem de important de a menține vânzările, iar asta nu va permite majorarea prețurilor. Vânzările sunt mult mai importante”, scrie expertul.

Prognosticul că multe companii vor falimenta rămâne valabil, iar piața se va consolida în jurul unui grup mai restrâns de companii puternice, care au dat dovada de flexibilitate și management mai bun în condițiile de criză.

Deci criza a mișcat piața construcțiilor de apartamente în sus și tot criza va face ordine în piață.

“Dacă cineva intenționează sa-și rezolve problema locuinței anul 2018 este anul perfect. Anul când locuințe se vor vinde multe și la prețul minim din ultimii 3-4 ani. Cel mai probabil și programul ”Prima Casă” intrat în vigoare recent va permite menținerea unui ritm ridicat de vânzări în 2018, cea ce va determina menținerea aceluiași nivel de dare în exploatare a locuințelor”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Interes german pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Mărculești

Publicat

pe

De către

Posibilitățile de dezvoltare a Aeroportului Internațional Mărculești, cu implicarea concernelor internaționale, au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu Dieter Posch, membru al Consiliului de Administrare al Aeroportului Frankfurt, ex-ministru pentru afaceri economice, transport și dezvoltare regională din Hessen, Republica Federală Germania.

Oficialii au remarcat că potențialul Aeroportului Internațional Mărculești va putea fi valorificat prin implementarea unui sistem de management profesionist. În acest sens, partea germană sa arătat dispusă să ofere experiența necesară pentru reformarea aeroportului și dezvoltarea serviciilor de transport aerian cargo și de pasageri la cel mai înalt nivel.

Drept urmare, aeroportul va deveni un centru de afaceri capabil să asigure conexiunea dintre CSI și UE, inclusiv datorită poziției geografice favorabile.

Prim-ministrul a accentuat că Guvernul este interesat de realizarea acestui proiect și va menține în continuare o comunicare directă cu potențialii investitori, în mod special pe subiecte ce țin de dezvoltarea infrastructurii de afaceri și sporirea capacității economice a țării.

În context, Pavel Filip s-a referit la eforturile întreprinse de Executiv pentru îmbunătățirea climatului investițional și simplificarea relației dintre mediul de afaceri și stat.

În altă ordine de idei, părțile  au menționat importanța colaborării în domeniul științific, pe segmentul transferului de cunoștințe și a schimbului de experiență dintre profesorii din Republica Moldova și Germania.

În special, a fost apreciat aportul părții germane la dotarea Colegiului de Inginerie din oraşul Străşeni, unde, după modelul de instruire duală, vor fi pregătite cadre calificate pentru companiile din țara noastră, preponderent în sectorul automotive.

Aeroportul Internațional Mărculești a fost fondat în anul 2004, în baza unității militare din Mărculești, are o suprafață de 265,2 hectare și dispune de o infrastructură complexă. În 2017 Aeroportul a fost transmis din subordinea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei.

Citește mai departe

Economie

Licitații neobișnuite pe achizitii.md. S-au solicitat servicii de scenografie, o masă de pomenire sau aer sintetic

Publicat

pe

De către

În mai puțin de două luni, suma economiilor obținute cu ajutorul platformei achizitii.md a fost dublată. Așadar, instituțiile publice și private, care au ales să desfășoare licitații în regim online pentru achiziționarea serviciilor și produselor de care au nevoie, au economisit, în total, două milioane de lei.

Acest lucru a devenit posibil datorită faptului că s-au înregistrat tot mai multe instituții pe site-ul achizitii.md.

Noii utilizatori ai platformei au început să-și anunțe online achizițiile de valoare mică, iar obiectele licitațiilor au devenit tot mai diverse. Așadar, dacă anterior instituțiile anunțau, în mare parte, despre achizițiile rechizitelor de birou, acum ei desfășoară licitații pentru mult mai multe servicii și mărfuri.

Printre cele mai noi obiecte ale achizițiilor sunt bilete avia, suveniruri, anvelope, servicii de sonorizare sau program de muzică simfonică.

Totodată, sunt și achiziții mai puțin obișnuite, cum ar fi servicii de scenografie, decor, flori și compoziții florale, masă de pomenire pentru participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl sau aer sintetic.

O mare diversitate a obiectelor achizițiilor permite tot mai multor agenți comerciali să participe în cadrul licitațiilor online, aceștia găsind anunțurile care corespund produselor sau serviciilor prestate de ei.

Acest lucru presupune și faptul că în cadrul unei achiziții vor fi mai multe oferte, iar instituțiile vor avea posibilitatea să aleagă dintre acestea.

Cu ajutorul platformei de organizare a licitațiilor achizitii.md, parte a sistemului MTender, instituțiile publice, printre care ministere, direcții ale primăriei și agenții, au avut economie și de peste 50% din valoarea estimativă a bunurilor sau serviciilor cumpărate.

Citește mai departe

Economie

Top managementul Victoriabank are un nou membru. Cine este acesta

Publicat

pe

De către

Top managementul Victoriabank are un nou membru, Sorin Șerban, vicepreşedinte – Chief Risk Officer în cadrul Comitetului de Direcție. Acesta a primit recent aprobarea Băncii Naționale a Moldovei pentru exercitarea funcției.

Sorin Șerban are peste 20 de ani experiență în sistemul bancar din România şi Canada, timp de 17 ani având funcții de management. A lucrat la Banca Comercială Română, OTP Bank România, Millennium Bank şi Citibank România, respectiv la ING Bank Canada şi are expertiză în domeniile: risk management, workout, creditare si vânzări.

Sorin Șerban are dublă specializare: a absolvit Facultatea de Electrotehnică  şi Facultatea de Drept, în Bucureşti. De asemenea, a obtinut in 2004 titlul de Chartered Financial Analyst la CFA Institute, Virginia.

Din Comitetul de Direcție al Victoriabank fac parte: Bogdan Pleşuvescu (Preşedinte), Vasile Donică (Chief Business Officer), Ludmila Vangheli (Chief Operations Officer), Elena Goncear (Chief Financial Officer) şi, de acum înainte, Sorin Șerban (Chief Risk Officer).

Citește mai departe