Separatiștii doresc să preia controlul asupra satului Doroțcaia/ FOTO

Un grup de persoane  din satul Doroțcaia a ieșit astăzi în centrul localității, la inițiativa lui Piotr Dobrinschii, care este președintele așa zisului soviet sătesc din Doroțcaia, structură formală și nerecunoscută de autoritățile constituționale.

Aceștia au cerut trecere localității în administrarea Tiraspolului. Primarul de Doroțcaia, Andrei Leșco, a menționat pentru Moldova.ORG că majoritatea persoanelor care susțin această inițiativă urmăresc anumite interese: pensie transnistreană și pașaport transnistrean cu care poți obține ușor cetățenia Federației Ruse.

Totuși, spune primarul, numărul persoanelor care au ieșit astăzi în centrul localității este nesemnificativ – 100 de locuitori din 3600. “Le-am comunicat, dacă doresc – facem adunarea satului și vom pune în discuție fiecare problemă. Singura lor dorință este să aibă pensii mai mari. Cei care primesc pensii de la Chișinău au cel puțin 800 de lei, cei care primesc de la Tiraspol – cel puțin 1500. Diferența e simțitoare. Iar tinerii își doresc pașaport transnistrean pentru ca ulterior să obțină cetățenia Federației Ruse și să muncească acolo”, a explicat Andrei Leșco.

De cealaltă parte, președintele Asociației Promo-LEX, Ion Manole, susține că această acțiune a fost pregătită în detalii din timp, iar autoritățile de la Chișinău nu sunt pregătite pentru a face față acestor provocări. “Scenariul a fost foarte bine pregătit, de dimineață în sat erau mai mulți jurnaliști transnistreni, milițini, dar și reprezentatul Tiraspolului și Federației Ruse în CUC. Mai mult, oamenii din sat au fost vizitați în ajun și au fost amenințați că dacă nu vor ieși la această adunare, luna viitoare nu vor mai primi pensiile din partea Tiraspolului”, a menționat Ion Manole pentru Moldova.ORG.

Menționăm că ieri delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control (CUC) a solicitat instalarea unui post de pacificatori între localitățile Coșnița și Doroțcaia.

foto copertă: Facebook/Raisa Răzmeriță

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare