Rămânem fără lumină? Gas Natural Fenosa atenţionează că i se taie livrările de curent

Grupul Gas Natural Fenosa, care asigură cu energie electrică circa 70 la sută din teritoriul ţării, a anunţat că furnizorul de energie electrică a avertizat printr-o scrisoare, întreprinderile care fac parte din grupul său, că începând cu 1 iulie ar putea reduce până la 40% din alimentarea cu energie electrică din cauza amânării plăților pentru energia furnizată.

„Gas Natural Fenosa este preocupată de consecințele acestei decizii unilaterale a producătorului, dar aminteşte, că este forțată să amâne plățile din cauza neajustării tarifelor din 2012”, se arată într-un comunicat al companiei.

Din această cauză, întreprinderea nu poate acoperi costul integral al energiei electrice. Compania achiziționează energie electrică în dolari SUA, la o rată de schimb în tariful în vigoare de 11,8 lei / dolar, în condiţiile în care acest curs real este 18.68 lei / dolar la zi.

„Această situaţie conduce la acumularea devierilor negative, care sunt în creștere și nu permit plata integrală a costului pentru energia consumată”, a atenţionat Gas Natural Fenosa.

Pentru a nu admite deconectări ale energiei electrice pentru consumatori, Gas Natural Fenosa a solicitat furnizorului amânarea aplicării măsurii anunţate până pe 15 iulie, cu încrederea că până atunci ANRE îşi va onora angajamentele şi va aproba noile tarife în corespundere cu cererile prezentate.

Gas Natural Fenosa este cel mai mare furnizor de energie electrică din Moldova, care deserveşte circa 70 la sută din teritoriul ţării.

Precizăm că, acum ceva timp, Gas Natural Fenosa a cerut Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifelor cu circa 60%. Tariful mediu solicitat de furnizor este de 2,66 lei, faţă de cel actual de 1,52 lei.

În absenţa unor furnizori alternativi de energie electrică, Republica Moldova cumpără curent electric de la ruşi, de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES, care acoperă aproximativ 80% din necesarul de energie electrică pentru alimentarea Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.