Republica Moldova şi Ucraina au stabilit pe agenda bilaterală pentru anul curent semnarea acordurilor bilaterale privind liberalizarea transportului rutier și aerian dintre cele două ţări.

O menţiune în acest sens a fost făcută de premierul Pavel Filip care a participat astăzi împreună cu premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, la cea de-a doua ediție a Conferinței internaționale de transport “Coridoarele integrate de transport Europa-Asia”.

Potrivit lui Pavel Filip, o atenție deosebită trebuie acordată calității drumurilor care leagă Chișinău și Odesa, precum şi reabilitării tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino, proiecte care trebuie să-și găsească locul în strategiile de transport ale celor două state.

Referindu-se la proiectele comune de viitor, prim-ministrul Pavel Filip a remarcat necesitatea restaurării drumului Platonovo-Liubaşevka,  instituirii unui punct de control vamal comun Palanka-Mayaki-Udobnoe, dar şi intensificarea cooperării în scopul includerii direcției Edineț-Vinnița în rețeaua transeuropeană de transport TEN-T.

În context, şeful Executivului de la Chişinău a menţionat că politica sectorială de stat a Republicii Moldova în domeniul transporturilor și logisticii are la bază trei piloni: armonizarea legislației naționale cu reglementările UE, integrarea în coridoarele de transport internațional, liberalizarea piețelor de transport și reducerea costurilor de tranzacție.

Evenimentul a reunit înalţi oficiali, șefii ai departamentelor de transport din țările participante, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale şi ai comunităților de afaceri.