Staţiile PECO din R. Moldova au majorat joi, 1 mai, preţurile la benzină şi motorină cu circa 60 de bani (4 la sută). Aceasta este a treia modificare a preţurilor la carburanţi din anul curent. Astfel preţul unui litru de motorină a crescut de la 13,2-13,25 lei până la 13,8-13,85 lei, iar preţul benzinei A 95 a crescut de la 13,2-13,25 lei până la 13,8-13,85 lei per litru. Creşteri similare au fost înregistrate şi la restul tipurilor de benzină.

Solicitaţi de BASA-pess operatori de pe piaţa carburanţilor auto au declarat că schimbările de preturi sunt cauzate de situaţia instabilă pe piaţa internaţională, unde zilnic se înregistrează creşteri esenţiale ale cotaţiei petrolului. Operatorii susţin că în aceste condiţii preturile la combustibil pe piaţa interna nu pot fi menţinute, deoarece o astfel de situaţie provoacă pierderi esenţiale în condiţiile când stocurile vechi de benzină şi motorină au fost epuizate.

Săptămâna curentă preţul petrolului WTI la bursa de la New York s-a apropiat de cotaţia record de 120 USD/barilul, în creştere cu circa 20% faţă de începutul anului curent.

Potrivit mediilor de la Chişinău, preţul de import la vama a depăşit 1 150 USD/tona în cazul motorinei şi 975 USD/tona în cazul benzinei, în creştere cu 5-10% mai faţă de acum o lună, când a avut loc ultimele modificări de preţ la produsele petroliere.

Anterior, companiile petroliere ce activează în Moldova au avertizat că preţul la produsele petroliere se vor majora din cauza creşterii preţurilor la petrol pe piaţa internaţională.

Ultima modificare de preţ la produsele petroliere în Moldova a avut loc în a doua decadă a lunii martie, când preţul motorinei a crescut cu 0,7 lei/litru, de la 12,50-12,55 lei până la 13,2-13,25 lei/litru. Benzina, în schimb, s-a ieftinit nesemnificativ – cu 10-15 bani per litru. // BASA-Press