Connect with us

Economie

Pretul benzinei si motorinei a crescut cu 60 bani pentru un litru

Staţiile PECO din R. Moldova au majorat joi, 1 mai, preţurile la benzină şi motorină cu circa 60 de bani (4 la sută)

Publicat

pe

Staţiile PECO din R. Moldova au majorat joi, 1 mai, preţurile la benzină şi motorină cu circa 60 de bani (4 la sută). Aceasta este a treia modificare a preţurilor la carburanţi din anul curent. Astfel preţul unui litru de motorină a crescut de la 13,2-13,25 lei până la 13,8-13,85 lei, iar preţul benzinei A 95 a crescut de la 13,2-13,25 lei până la 13,8-13,85 lei per litru. Creşteri similare au fost înregistrate şi la restul tipurilor de benzină.

Solicitaţi de BASA-pess operatori de pe piaţa carburanţilor auto au declarat că schimbările de preturi sunt cauzate de situaţia instabilă pe piaţa internaţională, unde zilnic se înregistrează creşteri esenţiale ale cotaţiei petrolului. Operatorii susţin că în aceste condiţii preturile la combustibil pe piaţa interna nu pot fi menţinute, deoarece o astfel de situaţie provoacă pierderi esenţiale în condiţiile când stocurile vechi de benzină şi motorină au fost epuizate.

Săptămâna curentă preţul petrolului WTI la bursa de la New York s-a apropiat de cotaţia record de 120 USD/barilul, în creştere cu circa 20% faţă de începutul anului curent.

Potrivit mediilor de la Chişinău, preţul de import la vama a depăşit 1 150 USD/tona în cazul motorinei şi 975 USD/tona în cazul benzinei, în creştere cu 5-10% mai faţă de acum o lună, când a avut loc ultimele modificări de preţ la produsele petroliere.

Anterior, companiile petroliere ce activează în Moldova au avertizat că preţul la produsele petroliere se vor majora din cauza creşterii preţurilor la petrol pe piaţa internaţională.

Ultima modificare de preţ la produsele petroliere în Moldova a avut loc în a doua decadă a lunii martie, când preţul motorinei a crescut cu 0,7 lei/litru, de la 12,50-12,55 lei până la 13,2-13,25 lei/litru. Benzina, în schimb, s-a ieftinit nesemnificativ – cu 10-15 bani per litru. // BASA-Press

Citește mai departe
Advertisement

Economie

A fost inaugurat cel mai mare parc solar din Republica Moldova. Este amplasat pe 2,5 ha și are o capacitate de 1MW

Publicat

pe

De către

Cel mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova, Parcul solar Fly Ren, a fost inaugurat în comuna Băcioi. Acesta are o capacitate de 1MW și este amplasat pe o suprafață de 2,5 ha. Investiția suportată de către companie cifrează la circa 1 milion de euro.

La eveniment au mai participat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovshi, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, investitori italieni, reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei.

Parcul solar este construit din circa 4000 de baterii fotovoltaice.

„Este un proiect important, care contribuie la consolidarea securității Republicii Moldova la capitolul energie. Astfel de proiecte vin să reducă din gradul de dependență a țării noastre față de resursele importate. Mai mult, energia este curată, fără emisii de CO2”, a menționat ministrul Chiril Gaburici.

Investițiile în parcul solar au fost făcute de două companii din Italia – Fly Ren Energy Group și Consulcesi Tech. Fondatorii acestora au mulțumit Guvernului Republicii Moldova pentru susținerea proiectului, menționând importanța energiei solare în sectorul energetic al unui stat.

În afară de generarea energiei electrice, conform unui acord semnat cu Academia de Științe a Moldovei, proiectul presupune efectuarea de cercetări privind dezvoltarea surselor alternative de energie, în mod special, de generare a energiei solare fotovoltaice și creșterea eficienței de conversie a energiei solare în electrice.

Mai mult ca atât, la instalația fotovoltaică edificată vor fi instruiți specialiști în acest domeniu, pentru a deprinde calitățile necesare și solicitate de această nouă industrie.

O instalație de 1 MW poate genera pe perioada unui an calendaristic suficientă energie electrică pentru acoperirea consumului anual al unui număr de circa 350 de familii.

Potrivit informațiilor deținute de minister, în prezent, în țara noastră există 52 de unități de generare fotovoltaice, de diferite dimensiuni, care au o capacitate cumulativă de 3,92 MW și sunt instalate pe o suprafață de peste 30 ha.

Citește mai departe

Economie

Vinurile din Moldova, premiate cu 37 medalii de aur la Concursul Internațional „Galicja Vitis” din Polonia

Publicat

pe

De către

Vinurile din Moldova au cucerit 37 de medalii de aur la Concursului Internațional „Galicja Vitis”, care s-a desfășurat între 17 și 18 mai în Polonia. 16 producători autohtoni de vinuri, uniți sub brandul național vinicol „Wine of Moldova”, au avut o prezență excelentă în cadrul competiției, stabilind un record de medalii pentru ediția din acest an a concursului.

Alte 40 de mostre „Wine of Moldova” au fost apreciate cu medalii de argint.

Astfel, cei 16 producători de vinuri din Republica Moldova au prezentat 85 de mostre de vin, care au concurat la 8 categorii de bază: vinuri albe, roz, roșii, spumante și semi-spumante, vinuri albe din struguri roșii, vinuri albe realizate după tehnologii speciale, vinuri natural dulci și vinuri licoroase.

Vinurile intrate în concurs au fost analizate de un juriu alcătuit din oenologi și somelieri cu experiență, punctajul maxim fiind de 100 de puncte.

Bostavan, Fautor, Basarabia-Lwin Invest, Albastrele Wines, Purcari, Vinaria din Vale, Salcuta, Migdal-P, Chateau Vartely, Alianta-Vin, Doina Vin, Castel Mimi, Vinaria Nobila și Maurt au împărțit între ei 35 de medalii de aur (cel puțin 86 puncte), iar producătorii Garling și Tomai au adus acasă cele mai importante distincții: „Champion Gold Medal” (90 puncte) și, respectiv, „Grand Gold Medal” (92 puncte).

Astfel, vinificatorii din țara noastră au ajuns lideri detașați în clasamentul câștigătorilor, după ce au concurat cu alți peste 400 de producători din 9 țări: Slovacia (37 medalii de aur), Polonia (12 medalii de aur), Cehia (11 medalii de aur), Georgia (11 medalii de aur), Germania (6 medalii de aur), Ungaria (5 medalii de aur), Slovenia (2 medalii de aur), Austria (1 medalie de aur) și Portugalia (1 medalie de aur).

Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Național al Viei și Vinului, a menționat căPolonia este, la ora actuală, cel mai mare importator de vinuri moldovenești îmbuteliate.

„Am reușit să convingem consumatorii polonezi de calitățile deosebite ale Vinului Moldovei, obținute în rezultatul transformărilor remarcabile, prin care trece industria vinicolă din țara noastră în ultimii ani, și, mai nou, ne-am pus drept scop să ne remarcăm printre profesioniștii și connaisseur-ii din Polonia. Dacă anul trecut am intrat în concurs cu circa 50 de mostre, la această ediție, practic, ne-am dublat prezența și ne bucură faptul că aprecierea juriului a scos în evidență evoluția calitativă incontestabilă a “Wine of Moldova”.”

A 8-a ediție a Concursului Internațional „Galicja Vitis” a avut loc în Cracovia, unul dintre cele mai vechi orașe din Polonia. Organizatorul evenimentului este Fundația pentru Dezvoltarea și Promovarea Vinificației „Galicja Vitis”.

Scopul principal al competiției este promovarea culturii vinului în regiune, fortificarea colaborării cu țările vitivinicole din Europa Centrală și compararea calității vinului produs în zonă cu cea a vinului produs în alte părți ale lumii.

În 2017, Polonia a importat 7.467.896 sticle de vin din Republica Moldova, indicator care o clasează pe locul I la nivel mondial. La capitolul „valoarea exporturilor” Polonia se află pe locul III, după China și România, cu 9.044.889 USD.

Citește mai departe

Economie

Procedura de verificare și taxare a operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul R.Moldova va fi simplificată

Publicat

pe

De către

Procedura de verificare și taxare a operatorilor de transport rutier străini pe teritoriul R.Moldova va fi simplificată.Cabi netul de miniștri a avizat pozitiv modificările și completările propuse la Codul transporturilor rutiere, Codul fiscal, Codul contravențional și la Legea drumurilor, pentru elucidarea lacunelor identificate și îmbunătățirea cadrului legislativ.

Proiectul de lege vine cu unele clarificări privind atribuțiile de control în domeniul transporturilor, a autorizării de intrare sau părăsire a teritoriului Republicii Moldova.

De asemenea, documentul stabilește mecanismul de taxare a autovehiculelor neînmatriculate în Republica Moldova, bazat pe practica țărilor europene, care oferă posibilitatea operatorilor de transport rutier străini să achite taxele pentru utilizarea infrastructurii în funcție de categoria vehiculului rutier și termenul de ședere al acestuia. În prezent, transportatorii de pasageri și mărfuri achită o taxă pentru fiecare intrare sau tranzitare a teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, se propune modificarea competențelor instituțiilor cu funcții de control.

Astfel, Agenția Națională Transport Auto va realiza controlul asupra respectării reglementărilor naționale şi internaționale în domeniul transporturilor rutiere de către operatorii de transport rutier pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul Vamal va controla prezența la bordul unităților de transport a autorizațiilor de transport rutier de mărfuri, precum și achitarea de către unitățile de transport marfă a taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta) la punctele de trecere a frontierei de stat, în cazul operatorilor de transport străini.

Poliția de Frontieră va verifica, la punctele de trecere a frontierei de stat, prezența la bordul unităților de transport a autorizațiilor de transport rutier de persoane prin servicii regulate sau ocazionale, dacă acordurile bilaterale și multilaterale prevăd obligativitatea acestora, precum și achitarea de către unitățile de transport persoane a taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta

Citește mai departe