Connect with us

Publicat

pe

Un grup de membri ai Bisericii Ortodoxe din Moldova au lansat o petiție în care cer transparență financiară și decizională de la conducerea Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.

Astfel, petiționarii cer de la conducerea Mitropoliei Moldovei să fie prezentat un raport financiar anual în care se va prezenta lista cheltuielilor și veniturilor anuale ale mitropoliei.

De asemenea, prezentarea publică care este proveniența banilor din care se vrea a construi casa parohială din spatele Catedralei mitropolitane “Nașterea Domnului” din Chișinău și care este suma totală disponibilă pentru construcție.

În plus, este solicitată transparență decizională în cadrul luării deciziilor privind cheltuielile banilor proveniți din donațiile membrilor Bisericii.

“Ne interesează cine, cum și de ce ia deciziile de a se cheltui banii Bisericii în modul cum se face, adică pentru Casă parohială se găsesc bani, nu și pentru altceva mai necesar Bisericii, de exemplu Centru social-filantropic, rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice, etc”, se arată în petiție.

Ion Andronache, inițiatorul petiției, a lansat și un mesaj video în care explică care au fost motivele lansării acesteia. Potrivit lui, fiecare parohie, achită la Mitropolie un impozit trimestrial, însă ulterior  nimeni nu știe ce se face cu acești bani.

Preoții parohi sau un reprezentant al Parohiei vine o dată la trei luni la Mitropolie și lasă plicul. Mai departe, pe nimeni nu-l interesează ce se întâmplă. Banii Parohiei sunt banii voștri, sunt banii membrilor Parohiei și este bine și corect să cuoașteți cine și cum se folosește de ei”,  a spus Ion Andronache.

Totodată, el a arătat că cei de la conducerea Mitropoliei refuză instalarea unor rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii la intrarea în catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Chișinău, motivând refuzul prin lipsa mijloacelor financiare,

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

De astăzi! Persoanele pot procura polița de asigurare medicală pentru 2018

Publicat

pe

De către

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând de astăzi, 29 decembrie 2017, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2018. Până pe 31 martie 2018, acestea beneficiază de reduceri în mărime de 50% şi 75% din valoarea primei, care a rămas la nivelul celei de anul trecut – 4056 de lei.

Astfel, proprietarii de teren agricol beneficiază de reduceri de 75% şi achită 1014 lei la agenţiile teritoriale ale CNAM.

La rândul lor, fondatorii de întreprinderi individuale, patentarii, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 lei, ceea ce reprezintă 50% din prima de asigurare medicală.

Plata va putea fi efectuată la orice oficiu poştal sau la reprezentanţele teritoriale ale CNAM.

Şi persoanele fizice care fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova mai mult de 183 de zile calendaristice pe parcursul anului bugetar beneficiază de reduceri în cazul asigurării în primele trei luni ale anului 2018.

Notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti şi mediatorii neangajaţi şi neasiguraţi de Guvern vor achita prima în mărime integrală, adică 4056 lei. Plata poate fi efectuată la orice bancă sau agenţie teritorială (AT) a CNAM, cu confirmarea ulterioară a plăţii la AT.

Totuși, în perioada 29 decembrie–1 ianuarie inclusiv ar putea exista dificultăţi în procesul de achitare a primei în sumă fixă în legătură cu programul de lucru redus al băncilor, oficiilor poştale şi Trezoreriei de Stat pe durata sărbătorilor de iarnă.

Citește mai departe

Social

Reforme în Educație: trei şcoli primare se redeschid, profesori vor prezenta mai puține rapoarte, iar curricula va fi simplificată

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a prezentat, astăzi, ce acțiuni vor fi întreprinse, pentru a redresa situația din sistemul educațional,

Publicat

pe

De către

În următorul semestru, imediat după vacanță, vor fi redeschise trei școli primare: Fîrlădeni, Hâncești, Țepilova, Soroca și de la 1 septembrie școala primară Bolocani, Orhei. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Cercetării şi Culturii, Monica Babuc în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, Monica Babuc a anunţat că a fost creat nomenclatorul care reduce numărul de rapoarte pe care profesorii trebuie să le prezinte.

“S-a constatat că pentru 23 instituții de diferite nivele, cadrele didactice trebuie să prezinte 190 de rapoarte. Numărul acestora va fi redus cu 36%. Dacă profesorul trebuia să prezinte 17 rapoarte pentru o clasă, va prezenta doar 5”, a spus ministrul.

Potrivit ei, ministerul a elaborat și un nou concept al curriculei naționale, care prevede un număr mai mic de ore la liceu și mai puține discipline obligatorii.

Astfel, orele pentru liceu se vor reduce cu 2-3, de la 31 ore la 28 de ore. În ciclul gimnazial notele pentru arta plastică, educația muzicală și educația fizică vor fi înlăturate.

Ora de diriginţie se va transforma în una de dezvoltare personală a elevilor, în cadrul acesteia va fi introdus modulul de orientare profesională şi ore de voluntariat.

Cât ţine de educaţia tehnologică, la casele primare aceasta va căpăta module de robotică şi informare pentru dezvoltarea culturii tehnologiilor informaţionale.

Educația civică va fi redenumită în Educație pentru societate.

O altă noutate anunțată a fost faptul că pedagogii nu vor mai achita din propriile economii pentru cursurile de formare continuă. Pentru acest lucru s-au alocat 17 mln. de lei din bugetul de stat, care vor fi transferați către instituțiile de învățământ.

Citește mai departe

Social

Individul care a împușcat un bărbat într-un local din capitală intenționa să ajungă la Odessa cu pașaport rusesc

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră au anunțat că individul care a împușcat un bărbat într-un local din capitală a fost reținut la punctul de trecere Tudora. Mai mult, aceasta având domiciliul în mun. Chișinău a încercat să traverseze frontiera în baza pașaportului rusesc.

Astfel, astăzi, în jurul orei 01.00 noaptea, pentru formalitățile de control al frontierei s-a prezentat în punctul de trecere Tudora, un mijloc de transport de model Opel Zafira, având la bord trei călători.

Dintre aceștia, doi tineri de 34 și 36 de ani s-au legitimat în baza documentelor moldovenești, iar o persoană de 42 de ani în baza pașaportului eliberat de autoritățile Federației Ruse. Din declarațiile acestora, toți trei intenționau să ajungă în Odessa.

Însă conform unei orientări, parvenite din partea Inspectoratului de Poliție Ciocana, pe numele unuia dintre cei prezenți în punctul de trecere, și anume cel identificat ca cetățean rus, era informația precum că ar fi implicat într-un incident în urma căruia a avut de pătimit un bărbat de 40 ani, domiciliat în capitală, fiind transportat la spital cu plagă de armă în regiunea capului.

Operativ a fost sesizat organul de poliție si după competență transmis cazul spre cercetare, inclusiv cei trei călători.

Reamintim că un bărbat de 40 ani din Chișinău a fost transportat aseară la spital cu plagă în regiunea capului, după ce a fost împușcat într-un local din sectorul Ciocana. Poliţiştii au constatat că, în urma unui conflict iscat cu trei persoane necunoscute, în direcţia bărbatului a fost efectuată o împuşcătură dintr-un pistol de model necunoscut.

Imediat după incident cei trei agresori au fugit de la locul crimei într-o direcţie necunoscută.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social3 ore în urmă

Petiție către Mitropolia Moldovei: Cerem transparență financiară și decizională!// VIDEO

Noi, membrii Bisericii Ortodoxe din Moldova, Cerem transparență financiară și decizională de la conducerea Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.

Externe4 ore în urmă

Ce a pățit un bărbat care a furat pomelnice

Un hoț cu tupeu a încăput pe mâna oamenilor legii din România. Aceasta după ce bărbatul a furat banii din...

Economie15 ore în urmă

Comitetul PARE 1+1 a aprobat finanțarea a 32 de proiecte investiționale

Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1” a aprobat astăzi 32 cereri de finanțare...

Politică17 ore în urmă

Grupul de inițiativă pentru referendumul de anulare a sistemului mixt de vot a depus actele la CEC

Grupul de inițiativă pentru inițierea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt de vot a depus astăzi pachetul de acte...

Social18 ore în urmă

De astăzi! Persoanele pot procura polița de asigurare medicală pentru 2018

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând de astăzi, 29 decembrie 2017, prima de asigurare obligatorie...

Politică18 ore în urmă

Curtea Constituțională va examina sesizarea privind justificarea interimatului funcției de președinte pe 2 ianuarie 2018

Curtea Constituțională va examina pe 2 ianuarie 2018 sesizarea deputaților privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al...

Cultură19 ore în urmă

Ana Munteanu, câștigătoarea „Vocea României”, premiată de Igor Dodon cu Diploma de Onoare a Președintelui

Ana Munteanu, câștigătoarea „Vocea României”, a fost premiată astăzi de Igor Dodon cu Diploma de Onoare a Președintelui. Distincția a...

Advertisement

Opinii