Connect with us

Economie

Moldova urma încă acum 10 ani să introducă moneda de 1 și 2 lei

Publicat

pe

Subiectul care este discutat în diverse țări legat de circulația monetară este: ce e preferabil să avem monede sau bancnote, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Fiecare din ele are avantajele și dezavantajele sale. Bancnotele sunt comode, însă se uzează rapid. Monedele sunt grele, dar au o durată de viață foarte lungă.

Spre exemplu bancnota de un leu are o durată de viață sub 2 ani de zile, iar o monedă de un leu va servi minim 25-30 ani.

Cea mai mare problema a circulației monetare sunt costurile de înlocuire a bancnotelor și monedelor uzate.

În prezent datorită creșterii atât nominale cât și reale a veniturilor populației avem o explozie de utilizare respectiv înlocuire a bancnotelor de un leu. Circa 75% din toate costurile de înlocuire a bancnotelor suportate de Banca Națională sunt legate de înlocuirea bancnotelor de un leu.

Ce facem? Care este pragul când trecem de la bancnotă la monedă.

Conform cercetărilor științifice și experienței internaționale, Băncile Centrale a diverselor țări folosesc așa numitul model D-metric atunci când decid ce să introducă în circulație bancnotă sau monedă.

Se consideră că nominalul maxim al unei monede trebuie să fie egal cu cel puțin a 50-a parte din salariul mediu zilnic D/50. Astfel în 2004 salariul mediu lunar în Moldova constituia 1103 lei. Iar a 50-a parte din salariul zilnic era 0,98 lei. Atunci Moneda maximă care trebuia să fie în circulație la acea vreme era de UN LEU.

Tot acest model spune că bancnota cu valoarea minimală nu trebuie să fie mai mică decât a 20-a parte din salariul mediu zilnic D/20.  În 2008 salariul mediu lunar în Moldova era 2530 lei, iar a 20-a parte din salariul mediu zilnic constituia 5,62 lei. Deci bancnota minimă din 2008 trebuia să fie bancnota de 5 lei.

Deci în perioada 2004-2008 Moldova conform modelului D-metric trebuia să înlocuiască bancnota de un leu pe moneda de un leu.

Întârzierea acestei înlocuiri a adus la  costuri suplimentare de cel puțin 7 milioane USD în această perioadă. Dacă până în 2011 această întârziere în înlocuire nu a avut un impact considerabil asupra costurilor suportate de Banca Națională, atunci după 2011 costurile cu înlocuirea bancnotei de un leu au crescut exponențial.

Dacă nu realizăm înlocuirea imediată a bancnotei de un leu, atunci riscăm să pierdem între 15-25 milioane lei anual, doar din înlocuirea bancnotelor de un lei uzate.

Autoritățile monetare ale Moldovei sunt în întârziere cu înlocuirea bancnotelor în monede. Dacă urmărim atent graficul, atunci putem constata ușor că în perioada 2015-2017 trebuia să demareze procesul de înlocuire a bancnotei de 5 lei cu cea a monedei de 5 lei.

Însă ținând cont de specificul nostru putem concluziona că Banca Națională urmează cel târziu în acest an să introducă în circulație monede de 1 și 2 lei, iar în următori 3-5 ani să introducă monede de 5 și 10 lei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Noutăți bune! Terenurile agricole pot fi folosite în activități de turism rural

Publicat

pe

De către

Începând de ieri, proprietarii terenurilor cu destinație agricolă pot amplasa pe aceste terenuri structuri de primire turistică, din categoria pensiunilor agroturistice, fără schimbarea destinației terenurilor respective. Acest drept poate fi exercitat doar dacă proprietarul terenului cu destinaţie agricolă practică activitate agricolă de cel puţin 5 ani.

De asemenea, a fost modificat conținutul art. 99 din Cod – repararea pierderilor din producţia agricolă şi silvică. Conform modificărilor, acesta va avea următorul conținut: ”Pierderile din producţia agricolă şi silvică, cauzate de retragerea din circuitul agricol şi silvic sau de darea în folosinţă provizorie a terenurilor agricole şi silvice în alte scopuri decît producţia agricolă şi silvică, precum şi de limitarea drepturilor deţinătorilor de terenuri, de înrăutăţirea calităţii solurilor ca urmare a efectelor negative provocate de întreprinderi, instituţii şi organizaţii sau a folosirii lor în alte scopuri, se repară la bugetul de stat sau, după caz, la bugetul unității administrativ-teritoriale respective, mijloacele obținute folosindu-se pentru restabilirea şi valorificarea terenurilor sau sporirea fertilităţii acestora.

Mai multe detalii pe bizlaw.md

Citește mai departe

Economie

Primăria Chișinău a permis construcția magazinelor Kaufland

Publicat

pe

De către

Autoritățile municipale au permis construcția magazinelor Kaufland în Capitală. Aleșii locali au aprobat în ședința CMC de ieri, 22 decembrie, proiectul care prevede schimbarea destinației terenului unde va fi construit primul complex comercial.

Anterior, reprezentanţii Kaufland au declarat că, până în anul 2020, planifică să deschidă şase magazine în Chișinău. Valoarea investiției se ridică la 60 de milioane de euro.

Kaufland este una dintre cele mai mari companii germane de retail din Europa, cu peste 200.000 de angajați. Aceasta deține peste o mie de magazine în Germania, Cehia, Polonia, Croația, Bulgaria și România.

Citește mai departe

Economie

În ajun de sărbători, vânzătorii din piață au ridicat prețurile

Publicat

pe

De către

La Piața Centrală din capitală, practic la toate produsele prețurile au crescut cu câțiva lei. Un kilogram de carne de porc și de vită pornește de la 70 de lei. Săptămâna trecută, carnea putea fi cumpărată pornind de la 65 de lei/kg. Un cocoș pentru răcituri ajunge la 200 de lei, iar un kilogram de carne de iepure pentru friptură este 100 de lei și mai mult, transmite IPN.

Prețul unui kilogram de roșii de import variază între 35 și 38 de lei, în creștere cu câțiva lei. Castraveții costă ca și acum o săptămână, 35 de lei. Ardeii grași se vând cu cel puțin 45 de lei/kg. Vânăta și bostănelul sunt la prețul de 38 de lei kilogramul, în creștere cu 5 lei față de săptămâna trecută.

Cartofii, ceapa, morcovul sau sfecla roșie – toate pot fi cumpărate cu preţul vechi de 5 sau 6 lei/kg. Varza pentru salată se vinde cu 3‑4 lei, iar cea pentru sarmale cu – 8 lei. Verdețurile se dau cu 5 lei legătura, cu 2 lei mai scump ca săptămâna trecută.

Miezul de nuci este 130 de lei/kg. Prunele uscate variază între 40 și 50 de lei kilogramul.

Brânza de oi a rămas la prețul vechi, de 85 de lei/kg. La fel și cașul de vaci – 45 de lei/kg și smântână – 40 de lei. Zece ouă pot fi cumpărate cu 18-20 de lei. Pentru un kilogram de crap cumpărătorii vor trebuie să scoată din buzunare 55 de lei, iar pentru un kilogram de caras – de la 35 de lei în sus.

Citricelele se vând cu 22-35 de lei kilogramul și mai mult. Bananele se dau cu 25 de lei. Rodiile și kivi se vând cu 35 lei/kg.

Sursa: IPN

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Opinii8 ore în urmă

Bucuria de a proveni dintr-o țară în care se sărbătorește Crăciunul de două ori

În lungile seri de iarnă, petrecute lângă sobă, bunica Ana asculta uneori Radio Iași. Trebăluiam împreună la plită și m-am...

Externe11 ore în urmă

Comisia electorală a Rusiei a respins candidatura la președinție a lui Alexei Navalnîi. Ce a declarat opozantul

Comisia electorală a Rusiei a respins luni candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 18 martie depusă de opozantul Alexei Navalnîi. Imediat...

Politică11 ore în urmă

Patriarhul Chiril va efectua o vizită pastorală în Moldova în luna septembrie 2018

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Chiril a primit invitația președintelui Igor Dodon de a efectua o vizită pastorală în...

Externe15 ore în urmă

Accident la Moscova. Un autobuz a intrat într-un pasaj subteran: patru persoane au murit, 15 sunt rănite// VIDEO

Un accident teribil a avut loc în această amiază în orașul Moscova. Un autobuz cu pasageri a intrat din motive...

Externe16 ore în urmă

Pompierii români în alertă! Un bătrân și-a dat foc la casă pentru că a pierdut Real Madrid

Clipe de panică pentru o familie din cartierul arădean Gai după ce bătrânul pe care l-au luat în întreţinere a...

Externe18 ore în urmă

Un miliardar le-a oferit prime de 1,3 milioane de dolari angajaților săi. Ce l-a determinat să facă acest gest

Miliardarul american Bob Parsons le-a oferit prime în valoare de 1,3 milioane de dolari angajaților săi. El a anunțat că...

Social20 de ore în urmă

Politicienii moldoveni au transmis mesaje de felicitare cu prilejul Crăciunului

Creştinii ortodocși de stil nou prăznuiesc luni Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, o sărbătoare care îmbină tradiţiile religioase cu obiceiurile populare....

Advertisement

Opinii