Lukoil fuge din Ucraina. Află la ce preţ îşi vinde activele

Compania rusă Lukoil îşi vinde reţeaua de staţii de alimentare cu combustibil din Ucraina la un preţ de 300 milioane de dolari SUA , le-a declarat jurnaliştilor ruşi preşedintele companiei Vaghit Alekperov.

Acum setul de documente privind tranzacţia se află la Serviciul antimonopol al Ucrainei. Lukoil aşteaptă să primească acceptul pentru vânzare până la finele lunii septembrie.

Alekperov a concretizat că reţeaua de benzinării urmează a fi vândută la o valoare de bilanţ. „Aceasta este aproximativ 300 milioane de dolari SUA”, a spus el. Deocamdată nu este clar dacă acest preţ include şi cele şase depozite petroliere, despre care a anunţat că le vinde.

La începutul lunii august, Lukoil a anunţat că a semnat cu compania austriacă AMIC Energy Management GmbH un contract de vindere a celor 240 de staţii de alimentare cu combustibil şi şase depozite petroliere din Ucraina. Iar înainte de aceasta Lukoil şi-a vândut rafinăria de la Odesa.

Tot la începutul lunii august, compania Lukoil a anunţat că şi-a vândut staţiile de alimentare cu combustibil din Cehia, Ungaria şi Slovacia la două companii din Ungaria – MOL Plc. şi Norm Benzinkút Kft. Este vorba de 138 de staţii. Şi deşi preţul nu a fost anunţat, experţii internaţionali au estimat că a fost vorba de o tranzacţie de circa 500-700 milioane de dolari SUA.

Molova.ORG a solicitat atunci mai mulţi experţi economici să comenteze despre o posibilă tranzacţie cu staţiile de alimentare Lukoil din R.Moldova, ei însă au declarat că un atare scenariu nu este exclus, dar că totuşi în viitorul apropiat ar fi puţin posibil. ” Nu există informaţii, nici la nivel de zvon, despre o posibilă vindere a activelor din R.Moldova”, au declarat experţii. Aceştia au mai spus că o atare tranzacţie ar fi posibilă cel mai probabil odată cu vinderea activelor din România.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.