În situaţii force-major, Guvernul va aloca de la 450 mii lei şi până la 2,1 miliarde lei pentru a procura păcură

Guvernul este pregătit să aloce de la 450 mii de lei şi până la 2, 1 miliarde lei pentru procurarea păcurii în cazul unor situaţii de  force-major în timpul iernii. În cazul dat, situaţie de force major se consideră o eventuală întrerupere a livrărilor de gaze ruseşti către Republica Moldova.

Cel puţin  asta reiese din Legea privind importul de păcură în sezonul de toamnă-iarnă 2014-2015, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea ieri în faţa Parlamentului. Legea respectivă este una din pachetul de şapte legi asumat de Executiv.

Astfel, potrivit documentului, în cazul unei eventuale sistări a livrării de gaze ruseşti, Guvernul urmează să aloce bani Agenţiei Naţionale pentru Rezerve Materiale, ca aceasta să procure păcura necesară.

În prima variantă de evoluţie a situaţiei luată în calcul, Guvernul urmează să aloce circa 435 de milioane de lei pentru a cumpăra 45.000 de tone de păcură care ar permite funcţionarea CET-urilor şi Termocomului în regim econom în decurs de o lună.

A doua variantă prevede ca Executivul să aloce circa 2,1 miliarde de lei pentru a cumpăra 220.000 de tone de păcură care ar permite funcţionarea CET-urilor şi Termocomului în regim econom în toată perioada rece a anului – toamna-iarna 2014-2015 şi până la 31 martie 2015.

În nota informativă a documentului se menţionează că CET-urile şi Termocom nu au bani pentru a procura păcura şi nici pentru a achita taxele de import la aceste resurse energetice. În consecinţă, importul va fi scutit de taxe şi accize valoarea cărora este estimată de la 150 de milioane de lei la 710 de milioane de lei.

În Republica Moldova există trei centrale termoelectrice mari (CET-1 şi CET-2 în Chişinău şi CET-Nord în Bălţi), în plus sunt numeroase centrale termice mici, care funcţionează atât în capitală, cât şi în raioane.

Moldova.ORG precizează că Legea privind importul de păcură în sezonul de toamnă-iarnă 2014-2015 poate fin considerat un plan”B” pentru sectorul energetic al ţării, întrucât în prezent Republica Moldova este asigurată fără probleme cu gaze livrate de compania Gazprom. Mai mult decât atât, la 26 septembrie, ministrul Economiei care se află la Moscova a anunţat că contractul dintre Moldovagaz şi Gazprom, semnat acum patru ani, va fi prelungit şi pentru anul 2015.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.