În R.Moldova vor fi create primele parcuri IT virtuale. Rezidenţii vor achita un impozit unic

În Republica Moldova vor fi create primele parcuri IT virtuale unde antreprenorii vor putea activa din oficiu. Proiectul Legii privind parcurile IT a fost promovat de Guvern şi urmează a fi adoptat de Parlament.

Potrivit proiectului, principala noutate se referă la introducerea unui impozit unic în parcurile IT de 12% din vânzări, care va cuprinde toate impozitele și taxele existente, precum și scutirea de TVA și taxe vamale la importul de tehnică de calcul și echipamente pentru dezvoltarea capacităților de producere.

”Propunem implementarea unui impozit unic pentru rezidenții parcurilor IT virtuale. Ca urmare, va fi asigurat un sistem de administrare fiscală simplu, cu reguli clare și transparente de activitate.

Astfel, va fi eradicată birocrația și corupția, iar investitorii vor alege Moldova ca destinație pentru dezvoltarea unor afaceri în IT”, a menționat Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu Directorul Agenției SUA pentru dezvoltare internațională în Moldova(USAID), Kent Larson.

Potrivit ministrului, statul nu are ce pierde în urma aplicării impozitului unic în parcurile IT, întrucât cota sectorului IT în PIB fiind mai mică de 1%, în schimb există un potențial enorm de dezvoltare. În plus, exemplul de administrare fiscală implementat aici ar putea fi preluat și de alte sectoare, a accentuat ministrul TIC.

Totodată, pentru a depăşi insuficiența de cadre calificate, în R.Moldova va creat un Centru de Excelență IT în baza Universității Tehnice din Moldova.

La rândul său, Kent Larson a declarat că SUA vor sprijini în continuare dezvoltarea sectorului TIC în Moldova, iar printre prioritățile USAID pentru următorii ani se regăsesc Centrul de Excelență IT, parcurile IT, precum și crearea unei instituții responsabile de implementarea politicilor elaborate de minister.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.