În nordul Moldovei se consolidează relații cu regiuni din Letonia

Regiunea de Dezvoltare Nord, care cuprinde mai mult de zece raioane din nordul Republicii Moldova, organizează pentru al treilea an consecutiv zilele regiunii. Ca și în anii precedenți, evenimentul este marcat de semnarea și inițierea unor acorduri de colaborare cu regiuni și orașe din statele baltice, în special cu Letonia.

În acest an, ediția a III-a a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord se desfășoară în perioada 6-10 octombrie, cu activități și acțiuni publice în orașele Bălți, Glodeni, Briceni, Edineț, Florești și Soroca. Evenimentul este organizat Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Evenimentul de lansare a „Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord” a avut loc sub forma unei dezbateri publice, desfășurată pe 6 octombrie în orașul Bălți,  La dezbaterea, desfășurată sub sloganul „Regiunile Moldovei merită un viitor european”, unde au participat autorități publice locale, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, invitați din Letonia, profesori și studenți de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Dezbaterea a fost organizată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS „Viitorul”) în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Centrul „Pro-Europa” Bălți.

Raionul Glodeni va colabora cu regiunea Jelgava din Letonia

Tot la 6 octombrie, în contextul celei de-a III-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, a fost semnat un acord de colaborare a raionului Glodeni cu regiunea Jelgava din Letonia. Pe acordul de colaborare și-au pus semnăturile președintele raionului Glodeni, Ion Leucă, și, respectiv, președintele regiunii Jelgava, Ziedonis Caune. Ceremonia încheierii acordului a fost facilitată de Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Acordul de colaborare semnat de raionul Glodeni și regiunea Jelgava este cel de-al nouălea acord de colaborare similar încheiat dintre administrații publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și Letonia.

În ultimii 2 ani, au fost încheiate 8 acorduri de colaborare dintre localități/raioane din nordul Moldovei și localități/regiuni din Letonia. La sfârșitul anului trecut, în contextul vizitei unei delegații din Letonia în Regiunea de Dezvoltare Nord, au fost semnate 4 acorduri de colaborare similare: raionul Edineț și regiunea Daugavpils, Asociațiile obștești „Pro Cooperare Regională” și „Forumul rural din Letonia”, raionul Florești și regiunea Saldus, orașul Briceni și regiunea Brocēni.

Tot în 2014, administrația orașului Florești și cea a regiunii Gulbene au început să colaboreze. La fel, colaborează și orașele Edineț și Soroca cu regiunea și, respectiv, orașul Rēzekne din Letonia. Două acorduri în acest sens au fost semnate la Edineț și Soroca, în contextul celei de-a doua ediții a Zilelor RDN. Primul acord de colaborare moldo-leton dintre două administrații publice locale a fost încheiat la 11 octombrie 2013, în satul Corjeuți, raionul Briceni, dintre Primăria satului Corjeuți și municipalitatea Aloja.

Și municipiul Bălți va învăța din experiența Letonă

Un alt acord de colaborare urmează să semneze Primăria municipiului Bălți și Primăria orașului Daugavpils din Letonia. Parteneriatul va fi încheiat sâmbătă, 10 octombrie 2015, la Bălți. Ceremonia de semnare a documentului va avea loc începând cu ora 11.00, în Piața Vasile Alecsandri, în contextul Zilei cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, eveniment care  va încheia cea de-a III-a ediție a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

Antreprenorii din Soroca pun bazele colaborării cu letonii

La Soroca și-au dat întâlnire antreprenori din acest raion și din câteva regiuni ale Letoniei pentru a pune bazele altor colaborări. Astfel, miercuri, 7 octombrie, în incinta Incubatorului de Afaceri din Soroca (IAS) a avut loc o masă rotundă cu genericul „Dezvoltarea antreprenoriatului în raionul Soroca. Oportunități de colaborare cu partenerii din Letonia”.

În cadrul mesei rotunde de la Incubatorul de Afaceri au fost prezentate comunicări despre potențialul investițional al raionului Soroca și despre dezvoltarea antreprenoriatului în Letonia.

„Vizitele noastre reciproce, în Letonia și în Moldova, precum și componența foarte variată a delegațiilor noastre este acea sinergie care poate contribui la dezvoltarea localităților și a regiunilor. Putem obține cu mult mai multe rezultate frumoase atât timp cât vom acționa împreună”, a menționat Jevgēnija Butņicka, reprezentantă a Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia (VARAM). Reprezentanta VARAM a mai spus că ministerul pe care îl reprezintă, în colaborare cu ADR Nord, va continua să construiască punți de legătură la nivel regional și local între cele două țări.

Masa rotundă s-a încheiat cu o sesiune bilaterală pentru antreprenorii din raionul Soroca şi din Letonia prezenți la eveniment. După sesiunea bilaterală, delegația letonă a efectuat mai multe vizite la câteva întreprinderi și obiective turistice din orașul Soroca.

La 9 octombrie, orașul Bălți va găzdui la Palatul Municipal de Cultură,  expo-târgul : Universal „Consum Expo”, ediția XXI, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, filiala Bălți. Iar cu începere de la ora 11:00 se va defășura Forumul economic „Promovarea potențialului economic al Regiunii Nord din Moldova – posibilități de colaborare cu țările membre Uniunii Europene”,  str. Mihail Sadoveanu, 3, Restaurantul „Oscar”.

Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord  se vor încheia pe  10 octombrie, când, tot în orașul Bălți, în „Piața Vasile Alecsandri”  va fi organizată „Ziua cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova.

Prin organizarea Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ADR Nord dorește să accelereze procesul de dezvoltare socio-economică echilibrată și durabilă a Regiunii de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, prin reducerea dezechilibrelor de dezvoltare socio-economică în interiorul regiunii, precum și prin susținerea actorilor regionali în procesul de creare a parteneriatelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.