Ilie Gogu, vinificatorul din Căușeni care-și face loc printre marii producători din Moldova/ INTERVIU

Pasionat de vinificație din adolescență, după 10 ani de muncă la o vinărie din Republica Moldova, Ilie Gogu, un tânăr din orașul Căușeni și-a pus pe roate propria afacere – Gogu Winery. Crește struguri, produce vinuri, participă la expoziții și încearcă să-și facă loc printre producătorii mari și cunoscuți de vinuri din Republica Moldova. Despre cum e să produci vin în țara noastră și cât de greu e să ajungi în magazinele de la noi, urmăriți în interviul oferit de Ilie pentru Moldova.ORG.

Ilie, când a început să te preocupe vinificația?

Vinificația a început să mă preocupe încă din anul 2000, când am mers să studiez la UTM, la Facultatea de vinificație.

Ce te-a învățat această meserie în acești ani?

Dupa absolvire am lucrat timp de zece ani la o fabrică de vin în calitate de inginer tehnolog. Pe parcursul acestor ani am acumulat experiență și am înteles că doar vinurile de calitate pot avea succes. Acest fapt a fost demonstrat și de embargoul impus de Rusia în 2006: pe lângă aspectul politic, au supraviețuit doar cei care și-au ridicat calitatea vinurilor și au explorat alte pieți.

ilie_gogu_vinificator

Cine te ajută și muncește cu tine cot la cot? E o afacere de familie?

Este o afacere de familie unde muncim cot la cot cu soția. Eu pe partea tehnologică , soția pe partea contabilă. De asemenea, ne ajută și părinții. Mai avem si angajați sezonieri.

Crești struguri sau îi cumperi pentru producerea vinul tău? 

La ziua de azi 90% din strugurii folosiți sunt din propriile podgorii care se află în Căușeni. Anul acesta vom extinde podgoriil cu 2,5 ha de struguri tehnici. Încercăm să punem accent pe soiuri autohtone. O parte din struguri îi achizitionez de la producători de struguri din regiune.

Vinurile pe care le produci pot fi găsite în magazine? Dacă da, unde?

Vinurile sunt comercializate în rețele specializate de tip Carpe Diem, în unitățile comerciale din orașul Căușeni și într-o rețea de restaurante din Cahul.

ilie_gogu_vinary

E greu să ajungi în magazinele din Republica Moldova? Comercianții sunt interesați?

În magazine pentru mine personal e mai greu pentru că sunt tânăr pe piață și mai puțin cunoscut. Comercianții sunt mai mult interesați de vinuri ieftine care se vând în cantitate mare. Totuși, încercăm câte puțin să ne facem loc pe rafturi.

Ai participat la evenimente vinicole în țară și peste hotare. Care a fost lecția după aceste evenimente? Ce caută consumatorii?

Lecția a fost că trebuie să facem vinuri de calitate. Trebuie să-i vorbești consumatorului despre vin. Încercăm să-i învățăm să consume corect un vin prin diferite degutații, master-clasuri. La noi o mare parte din consumatori preferă să servească bputuri tari, bere. Cei care cumpără vin nu prea știu ce să cumpere și de aceea aleg companiile mari gen Cricova, Purcari… Pe când în țările vestice oamenii cunosc mai bine cultura vinului și își pot permite să servească vinuri noi, mai puțin cunoscute.

Spunea cineva că vinurile moldovenești au nevoie de o poveste pentru a reuși pe piața europeană. Care trebuie să fie acea poveste care să-i cucerească pe europeni?

În general vinurile noastre sunt apreciate la nivel înalt peste hotare. Avem și vinuri care sunt la același nivel cu cele mai bune vinuri din Bordeaux doar că sunt mai puțin cunoscute. Ajungem iar la concluzia că vinurile în primul rând trebuie să fie de calitate și să fie însoțite de o istorioară, prezentare care ar face ca produsul final să fie interesant pentru potențialul cumparator.

Ai încercat să exporți peste hotare? Dacă nu, intenționezi?

Nu am avut export, dar am cereri din Elveția și Germania și sper în viitorul apropiat să-mi reușească.

Cât de complicată este pentru un producător mic procedura pe care trebuie să o urmezi pentru a exporta?

Procedura de certificare este prea scumpă. Noi ca producători mici trebuie să achităm la fel ca și producătorii mari care exportă mult și pot să-și acopere cheltuielile, pe când pentru noi este mai complicat. Indiferent de cantitate, trebuie să achităm în jur de 3000 lei pentru un certificat, dacă avem mai multe vinuri, respectiv mai multe certificate…

ilie_gogu_causeni

Pe mai multe bloguri vinul tău Rose Lunguța a fost lăudat. Ce are special? De ce această denumire?

Rose-urile sunt vinuri specifice care se deosebesc prin prospețimea balansată între aciditate și tărie. Deoarece Lunguța este prelucrat din struguri proprii am putut să urmăresc procesul de creștere prin reglarea încărcăturii de roadă pe butuc și recoltarea într-o fază optimă de coacere a strugurilor. Am depus multă muncă și suflet, îmi place ceea ce fac și de aceea mă bucur când rezultatul muncii mele este apreciat.

La moment lucram la rebranding. Nu știu dacă pe viitor se va mai regăsi această denumire pe etichetă. Istoria acestei denumiri vine de la un râuleț care trece prin preajma viilor noastre.

Ce ar putea face mai mult statul Republica Moldova pentru a încuraja producătorii mici de vinuri?În ultimii ani s-au făcut mulți pași pentru restructurarea acestui sector, dar mai este loc de reforme. Reducerea birocrației și reducerea costurilor pentru certificare, simplificare registrelor de evidență și mărirea subvențiilor pentru viticultură și altele…

Mult succes!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.