A fost semnat antecontractul privind cumpărarea și deetatizarea a 41,09% din acțiunile de la Moldova Agroindbank

Antecontractul privind procurarea de către stat și deetatizarea a 41,09% din acțiunile nou emise ale băncii de importanță sistemică Moldova-Agroindbank S.A. între Guvernul Republicii Moldova și Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) a fost semnat astăzi de către Agenția Servicii Publice (APP), și societatea de investiții HEIM PARTNERS Ltd, creată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital și Invalda INVL.

Prezent la semnarea documentului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a mulțumit, din numele autorităților, echipelor de negociatori și, în mod special, pentru susținerea BERD în promovarea reformelor din țara noastră și pentru asistența în fortificarea sectorului bancar.

„Intenția noastră este să ducem la bun sfârșit procesul de transparentizare și consolidare a sectorului bancar. Cu acționari noi, de calitate, băncile din Moldova trebuie să-și reia pe deplin funcția de intermediere financiară. Asta înseamnă să acorde credite pentru a susține creșterea și modernizarea economică, proiecte noi și investiții, crearea noilor locuri de muncă și bunăstarea populației. Acesta este scopul nostru”, a subliniat ministrul Chiril Gaburici.

Directorul pentru instituții financiare al BERD pentru Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest, Henry Russell a menționat că  la bancă, împreună cu noii investitori va veni o nouă disciplină, tehnologii noi, lucruri care vor face ca instituția să-și mențină poziția de lider și chiar să crească. Potrivit lui, este nevoie de continuarea reformelor, pentru ca sectorul bancar al Republicii Moldova să devină complet transparent.

Directorul APP, Vladimir Baldovici, a spus că Agenția are ca sarcină asigurarea transparenței tranzacției. „Expunerea la vânzare a acestor acțiuni va fi în cadrul legal, în condiții egale pentru toți solicitanții de a participa la licitație. Vă asigur că vom asigura transparența maximă a acestei tranzacții”, a subliniat directorul APP .

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, a afirmat că semnarea acestui document este un semnal pozitiv și pentru alți potențiali investitori și va asigura securitatea stabilității financiare a statului.

„Odată cu venirea noilor investitori, așteptăm să crească calitatea guvernanței  corporative în această bancă, să fie efectuate investiții în tehnologii noi, banca să devină și mai performantă. Așteptăm ca noii investitori să vină cu produse și servicii noi, calitative și atractive pentru cetățenii Republicii Moldova”, a punctat Ion Sturzu.

Consorțiul internațional de investitori este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital – gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL – societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar. Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop – HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.

Pachetul de acțiuni nou emise ale MAIB vor fi procurate si apoi expuse la vânzare pe piața reglementată, de către Agenția Proprietății Publice. La licitația cu strigare vor putea participa atât Consorțiul internațional de investitori, care a semnat astăzi antecontractul, cât și alți potențiali cumpărători, care au obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.