A fost confirmat al doilea caz de rujeolă în Republica Moldova

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat astăzi că pe 15 februarie, prin teste de laborator, a fost confirmat al doilea caz de rujeolă de import în Republica Moldova. Boala a fost contractată de o fată de 7 ani, din orașul Râșcani, care împreună cu părinții s-a aflat în orașul Odessa, unde se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola.

Copilul nu se află la evidență medicală în orașul Râșcani, nu frecventează nici o instituție de educație și nu a fost vaccinat contra rujeolei și altor boli infecțioase.

Acesta s-a îmbolnăvit la data de 31 ianuarie, iar la 5 februarie, mama cu copilul, deplasându-se cu transportul propriu, s-a adresat la medicul infecţionist din cadrul IMSP Centrul Consultativ al Spitalului Clinic Municipal Bălţi, unde a fost internat în secția de boli contagioase și tratat.

După tratamentul aplicat copilul a fost externat în stare satisfăcătoare.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează repetat populația că în țările vecine Ucraina și România, precum și alte țări din Europa, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola.

Părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și altor boli infecțioase.

De asemenea recomandăm părinților să se abțină de călătorii cu copii nevaccinați.

Reamintim că pe 29 ianuarie, în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de rujeolă după o pauză de patru ani. Maladia a fost confirmată la o fetiță de 7 luni din Glodeni, care a călătorit cu părinții în Ucraina, în perioada sărbătorilor de Crăciun. Copilul nu era vaccinat, deoarece imunizarea contra acestui virus se face de la vârsta de un an.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.