Primul caz în ultimii patru ani. Un copil de șapte luni din Glodeni, diagnosticat cu rujeolă

În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de rujeolă după o pauză de patru ani. Maladia a fost confirmată la o fetiță de 7 luni din Glodeni, care a călătorit cu părinții în Ucraina, în perioada sărbătorilor de Crăciun. Copilul nu era vaccinat, deoarece imunizarea contra acestui virus se face de la vârsta de un an.

Mihai Moldovanu, șeful direcției sănătate al Primăriei Chișinău, a comunicat astăzi că bebelușul a fost fost internat la spitalul din Bălți, iar starea acestuia  este satisfăcătoare.

Ministerul Sănătății anunță că, spre regret, situația epidemică la rujeolă în țările vecine România și Ucraina, precum și în alte țări europene, continuă a fi nefavorabilă. Reieșind din situație Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale amintește că singuramăsură de prevenire rujeolei este vaccinarea.

În Republica Moldova, în mod planic, vaccinările se efectuează cu un vaccin combinat contra a 3 infecții: rujeola, oreionul și rubeola (ROR) la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Pentru vaccinare sunt eligibili toți copii cu vârsta de până la 18 ani, care n-au primit doza respectivă de vaccin la vârstele indicate.

Vaccinarea se efectuează în instituțiile de asistență medicală primară prin intermediul medicului de familie. La prezența indicațiilor epidemiologice revaccinare cu o doză de vaccin ROR se aplică și adulților.

Vaccinul ROR folosit în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.