Ex-ministrul Finanţelor şi-a adus leul acasă de la BEM. Veaceslav Negruţa: „O să-l pun în ramă”

Ex-ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa în sfârşit şi-a recuperat un leu şi 61 de bani de la Banca de Economii. După mai multe explicaţii cu angajaţii băncii, înscrieri şi semnături în documente, Veaceslav Negruţa şi-a adus leu acasă. Ba mai mult, acesta promite că îl va pune în ramă, „pentru amintiri că a fost o bancă mare, mare, care era a tuturor şi a rămas de-a nimănui”.

Amintim că peripeţiile ex-ministrului privind recuperarea unui leu şi 61 de bani au început încă la finele lunii august, atunci când pentru a-şi lua leul acasă de la fosta cea mai importantă bancă din Moldova i-au cerut, după un şir de formalităţi birocratice, cel puţin alţi 15 lei. Ex-premierul nu s-a lăsat bătut şi a declarat că după sărbătorile naţionale va începe recuperarea leului, chiar dacă tot din banii săi.

Iată partea a doua a peripeţiilor lui Veaceslav Negruţa:

Azi iar am mers la BEM. La ce a mai rămas din ea.

Am dat libretul de economii cu buletinul de identitate unei doamne din ghişeu şi aştept. Doamna zice cu voce tare şi serioasă „aveţi un leu”. Vocea a fost atât de tare încât a atras privirea celor din jur. Chiar şi a unei colegi de-a doamnei, care cât pe ce să bufnească în râs. Am văzut în ochii colegei că a citit şi ea povestea. Un bărbat a prins şi el momentul şi am observat că s-a dat într-o parte ca să urmărească continuarea. La sfârşit mi-a zis că a citit şi el povestea si că aşteaptă continuare după ziua de azi.

Deci, zise doamna din ghişeu, un leu este acolo. Deci, mi-am zis eu în sine, totuşi este. A reapărut!

La „aveţi un leu” îi zic doamnei „un leu şi şaizeci şi unu de bani”. Bine, a fost răspunsul. Doresc să-mi iau leul acasă. Observ cum colega de alături râde sub mustăţi. Precis a citit povestea îmi trecu iar prin cap. Răspunsul doamnei din ghişeu m-a scuturat un pic: „nu-l puteţi lua”. A zis de parcă leul meu era condamnat restul vieţii să stea în bancă.

Am cerut explicaţii. Mi-a zis că leul meu din pensie (!) pot să-l ridic deja şi doar la altă bancă. Stop! Ridicaţi ochii doamnă: par să fiu eu pensionar? Aveţi şi buletinul meu în faţă – mai am eu până la pensie. „Dap de unde dar aveţi leul astă?” – continuă doamna din ghişeu. Zic din restituirea supraplăţii la impozitul pe venit, rămas încă din 2007.

Aici o paranteză – trebuie să înţelegem că oamenii în vârstă, pensionarii, nu-şi pot retrage banii din contul BEM acum. Trebuie să aştepte când banii vor migra către o altă bancă, în mod organizat, aşa cum s-a mai întâmplat şi cu mulţi alţi bani. Miliarde. Şi doar dacă cineva dintre pensionari are deja un alt cont într-o altă bancă – trebuie să indice încotro să i se transfere banii. Furtul continuă!

S-a schimbat la faţă doamna de la ghişeu pentru că nu prea avea argumente să nu-i permită leului să meargă la mine acasă. Cu atât mai mult că tot din plăţile mele viitoare la buget îmi doream leul recuperat.

A făcut mai multe înscrieri, semnături, mi-a luat şi libretul de economii. Şi m-a dat la colega de alături, care cu mare plăcere şi satisfacţie mi-a înmânat un leu şi şaizeci de bănuţi. Un ban nu mai e ban. A scăpat BEM de mine, iar eu – mi-am recuperat leul.

Un leu diferit de cel lăsat în 2007. Nu-l mai recunosc. Atunci am încredinţat leul meu celor de la bancă să fie păstrat, îngrijit şi poate de sămânţă. Acum e altul. Slab, chinuit şi încă tot din buzunarul meu plătit. Mai este şi o altă deosebire. Poate chiar e o explicaţie: leul meu de-atunci era cu semnătura „Talmaci”. Cel recuperat azi – semnat „D. Drăguţanu”. Drept spune lumea la ţară: animalul trebuie crescut, îngrijit, înmulţit şi nu doar muls.

Eu leul mi-am recuperat. O să-l pun în ramă. Pentru amintiri că a fost o bancă mare, mare, care era a tuturor şi a rămas de-a nimănui. Nu-mi doresc şi alte simboluri în rame.

Acum, dacă am spus toată povestea de la început şi până la sfârşit, trebuie să spun tare: miliardul trebuie şi poate fi recuperat, iar dresorii de miliarde trebuie dresaţi cu Legea-n cap”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.