Connect with us

Publicat

pe

Punctul comun de trecere a frontierei Palanca este construit din temelie. Ieri, partenerii europeni împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, au inspectat construcția.

Fredolin Lecari, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, s-a declarat satisfăcut de mersul lucrărilor. „Toate solicitările noastre au fost luate în calcul, atât ale Poliției de Frontieră, ale serviciului grăniceresc de stat din Ucraina, cât și ale serviciilor vamale din cele două țări”.

Punctul de trecere al frontierei Palanca va fi dat în exploatare la sfârșitul anului 2018. Fluxurile de pasageri și de mărfuri vor crește. Dacă până acum 600 de mii de persoane traversau anual vama, după darea în exploatare, cifra va ajunge la 1,2 milioane de oameni.

Potrivit ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, Uniunea Europeană susține implementarea proiectelor tangibile, care au impact pozitiv asupra vieții cetățenilor Republicii Moldova și construcția punctului de trecere a frontierei Palanca constituie ar fi un exemplu concret în acest sens.

Timpul de așteptare se va reduce cu 20 la sută și numărul vehiculelor va crește de cel puțin două ori, promite premierul Pavel Filip. Prezent la eveniment, înaltul funcționar a menționat că săptămâna trecută s-a semnat acordul de control comun al întregii frontiere între Republica Moldova și Ucraina. „Este pentru prima dată și suntem recunoscători colegilor noștri de la Kiev că Republica Moldova în totalitate își va controla frontiera cu Uniunea Europeană. Este pentru prima dată în 25 de ani, când controlul îl vom efectua în comun și pe segmentul central al frontierei sau, cum o numim noi, zona transnistreană.”

De asemenea, va fi construit și un post de control pietonal pentru cei care traversează frontiera pe jos sau cu bicicleta. Punctul de trecere a frontiere va fi ajustat la necesitățile tuturor călătorilor, inclusiv ale persoanelor cu dizabilități, solicitanților de azil, antreprenorilor. Noua construcție va fi amplasată pe un teren de 2,6 hectare care va include o clădire administrativă cu peste 30 de birouri.

Dafina Ghercheva, Coordonatoarea Rezistentă ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD în Republica Moldova, a declarat că scopul principal al proiectului este de a sprijini eforturile Guvernului Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, prevăzute în Agenda 2030. „Această entitate va oferi servicii de calitate înaltă care vor spori eficiența, transparența, eficacitatea procedurilor la frontieră. Astfel, va spori încrederea cetățenilor Republicii Moldova și Ucrainei în autorități și serviciile prestate de ele.”

Punctul de trecere este construit din temelie cu 4,5 milioane de euro din partea UE și 1,06 milioane de euro oferiți de Guvernul RM. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat la frontiera de Sud-Est a Republicii Moldova, la aproximativ 150 km de Chișinău.

Justiție

Ministerul de Externe despre rezoluția ONU: „Contingentul militar rus rămâne garantul păcii și stabilității în Transnistria”

Publicat

pe

De către

Ministerul de Externe rus a denunțat rezoluția adoptată ieri de Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor ruse staţionate de mai bine de 26 de ani în Republica Moldova, pe stânga Nistrului.

„Adoptarea acestei rezoluţii riscă să submineze progresele fragile care s-au profilat în ultimele luni în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean”, a declarat MAE rus într-un comunicat. „Numeroşi oameni politici, şi nu doar de la Chişinău, au uitat deja că doar graţie intervenţiei oportune a trupelor ruse s-a putut pune capăt curgerii de sânge pe Nistru şi creării de condiţii pentru lansarea procesului de reglementare paşnică”, mai remarcă MAE rus în comunicatul citat de Agerpres.

Citește „Igor Dodon: Guvernul a comis un nou gest ostil antirusesc, inițiind procedura de votare a rezoluției la ONU

Un acord de pace semnat în 1992 între Rusia şi Republica Moldova a pus capăt conflictului armat dintre Chişinău şi Transnistria, soldat cu o mie de morţi, notează AFP. „Până acum, contingentul militar rus rămâne garantul păcii şi stabilităţii în Transnistria”, asigură diplomaţia rusă.

Moscova consideră acest proiect „provocator” de rezoluţie propus de Republica Moldova drept „un demers făţiş publicitar de propagandă”, care vizează să permită unei „părţi a politicienilor de la Chişinău (…) să câştige popularitate în apropierea alegerilor legislative” programate să aibă loc în toamnă, apreciază MAE rus.

Citește „MAE de la București salută rezoluţia ONU privind retragerea trupelor militare străine din Republica Moldova

Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, cu 64 de voturi pentru, 15 împotriva şi 83 de abţineri.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

Economie

Concluziile deputatului european Siegfried Mureșan, după ce a văzut cum au fost cheltuiți banii europeni în Moldova

Publicat

pe

„În cazul în care condițiile solicitate de Uniunea Europeană ar fi fost îndeplinite de către autoritățile de la Chișinău, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro ar fi venit în urmă cu un an de zile. Trebuie să întrebați Guvernul de ce nu le-a îndeplinit mai devreme. Am pregătit totul la nivelul Parlamentului European ca să vină cât mai curând banii, acum la nivel tehnic trebuie îndeplinite cerințele.” Declarația îi aparține deputatului european Siegfried Mureșan, care a condus în perioada 3 – 6 aprilie o Delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova.

Deputatul se referă la cele 28 de condiții stipulate în acordul semnat la 23 noiembrie 2017 privind asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro țării noastre. Unele dintre ele țin de gestionarea finanțelor publice, de administrația publică, de sectoarele financiare și energetice, de combaterea corupției și altele.

De asemenea, Mureșan spune că trebuie implementate în totalitate și recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceasta este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa.

O altă concluzie făcută de către Delegația Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova este că „banii investiți în Republica Moldova pot duce la îmbunătățirea calității vieții oamenilor: a copiilor care frecventează grădinița sau școala, viața oamenilor bolnavi, nevoiași și mai poate duce la îmbunătățirea siguranței oamenilor în ansamblu. Am văzut că cetățenii recunosc contribuția pozitivă a Uniunii Europene”, a declarat Siegfried Mureșan, președintele Delegației.

„Am fost la Varnița, unde am vizitat un centru medical extins din fonduri europene. Pe an, peste 12 mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului pot fi tratați în condiții mai bune decât înainte. UE a alocat 180 mii euro pentru extindere și utilarea respectivului spital”, a menționat deputatul european.

Din banii contribuabililor europeni, 162 de mii de euro au ajuns la școala din Varnița, iar în spitalul din aceeași localitate au fost investiți 180 de mii de euro. Alte 46 de mii de euro au modernizat școala din Cărpineni. Cu 518 mii de euro, întreg raionul Hâncești are instalații pe bază de biomasă. Alte 2,4 milioane de euro au fost investite în Conacul lui Manuc Bei. De asemenea, Uniunea Europeană a dat 4,4 milioane de euro în tehnologie de ultimă generație pentru Inspectoratul General de Poliție. Investiția totală a UE se ridică la 12 milioane de euro.

Citește mai departe

Auto

800 de șoferi au fost sancționați pentru geamuri fumurii

Publicat

pe

De către

Poliția de patrulare a desfășurat operațiunea „Umbriș”, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, pe întreg teritoriul țării. În cadrul acesteia, 800 de șoferi care conduceau mașini cu folie auto montată pe geamuri au fost sancționați. Dintre aceștia, 752 au înlăturat folia chiar la fața locului, iar altor 34 de șoferi li s-a interzis exploatarea autoturismului, prin ridicarea plăcuțelor de înmatriculare până la lichidarea neajunsurilor.

Scopul operațiunii a fost de a depista și documenta cazurile de conducere a unităților de transport la care parbrizul sau suprafețele de geam ale portierelor din față sunt fumurii sau pe acestea sunt aplicate diferite obiecte care diminuează câmpul vizual al conducătorului auto.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com