Detalii noi despre punctul comun de trecere al frontierei de la Palanca, renovat din bani europeni

Punctul comun de trecere a frontierei Palanca este construit din temelie. Ieri, partenerii europeni împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, au inspectat construcția.

Fredolin Lecari, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, s-a declarat satisfăcut de mersul lucrărilor. „Toate solicitările noastre au fost luate în calcul, atât ale Poliției de Frontieră, ale serviciului grăniceresc de stat din Ucraina, cât și ale serviciilor vamale din cele două țări”.

Punctul de trecere al frontierei Palanca va fi dat în exploatare la sfârșitul anului 2018. Fluxurile de pasageri și de mărfuri vor crește. Dacă până acum 600 de mii de persoane traversau anual vama, după darea în exploatare, cifra va ajunge la 1,2 milioane de oameni.

Potrivit ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, Uniunea Europeană susține implementarea proiectelor tangibile, care au impact pozitiv asupra vieții cetățenilor Republicii Moldova și construcția punctului de trecere a frontierei Palanca constituie ar fi un exemplu concret în acest sens.

Timpul de așteptare se va reduce cu 20 la sută și numărul vehiculelor va crește de cel puțin două ori, promite premierul Pavel Filip. Prezent la eveniment, înaltul funcționar a menționat că săptămâna trecută s-a semnat acordul de control comun al întregii frontiere între Republica Moldova și Ucraina. „Este pentru prima dată și suntem recunoscători colegilor noștri de la Kiev că Republica Moldova în totalitate își va controla frontiera cu Uniunea Europeană. Este pentru prima dată în 25 de ani, când controlul îl vom efectua în comun și pe segmentul central al frontierei sau, cum o numim noi, zona transnistreană.”

De asemenea, va fi construit și un post de control pietonal pentru cei care traversează frontiera pe jos sau cu bicicleta. Punctul de trecere a frontiere va fi ajustat la necesitățile tuturor călătorilor, inclusiv ale persoanelor cu dizabilități, solicitanților de azil, antreprenorilor. Noua construcție va fi amplasată pe un teren de 2,6 hectare care va include o clădire administrativă cu peste 30 de birouri.

Dafina Ghercheva, Coordonatoarea Rezistentă ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD în Republica Moldova, a declarat că scopul principal al proiectului este de a sprijini eforturile Guvernului Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, prevăzute în Agenda 2030. „Această entitate va oferi servicii de calitate înaltă care vor spori eficiența, transparența, eficacitatea procedurilor la frontieră. Astfel, va spori încrederea cetățenilor Republicii Moldova și Ucrainei în autorități și serviciile prestate de ele.”

Punctul de trecere este construit din temelie cu 4,5 milioane de euro din partea UE și 1,06 milioane de euro oferiți de Guvernul RM. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat la frontiera de Sud-Est a Republicii Moldova, la aproximativ 150 km de Chișinău.