Connect with us

Economie

Deschide.MD: Ministerul Transporturilor vrea să dea Aeroportul din Bălți unei firme fantome

Portalul Deschide.MD a publicat astăzi o investigație care vizează o firmă-fantomă care ar putea deveni investitorul Aeroportului Internațional Bălți – Ledoveni.

Este vorba despre Polo-Invest – companie letonă care are un capital social de nici 3 mii de euro, iar în luna octombrie a fost cumpărată de o persoană dubioasă de la Tiraspol.

Deschide.MD a intrat în posesia unor acte de la Camera de înregistrări de la Riga care confirmă necredibilitatea companiei respective. La rândul său, ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, spune că știe despre faptul că firma este de fapt fără activitate însă, statul nu ar avea nimic de pierdut din contractul respectiv. În plus – spun el – nici nu sunt foarte clare șansele ca un contract între MTID și Polo-INVEST să fie semnat, deoarece compania letonă cere garanții de stat pentru investițiile sale – condiție pe care MTID nu o poate satisface.

Potrivit sursei, Polo Invest nu este plătitor de TVA si are capitalul 2845 euro. În 2015 veniturile companiei au fost de 5285 de euro, iar pierderile înregistrate de 168 euro. Compania are un singur angajat și impozite plătite în valoarea de 1.36 euro. Taxa de stat pe care a achitat-o este de 0,83 cenți.

Ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, declarat pentru Deschide că Polo Invest le-a trimis o cerere la sfârșitul lui 2016, (notă: după ce compania a fost cumpărată de Lichiorov) prin care și-au exprimat intenția de a lua în arendă Aeroportul Internațional Bălți-Ledoveni. Contractul ar urma să fie valabil un an de zile cu posibilitate de reînoire anuală.

”Noi am studiat portofoliul companiei. Știm că ea în principiu nu are activitate, dar ei ne-au prezentat extras de cont pe care au 4,5 milioane de euro. În general, noi nu riscăm nimic chiar dacă semnăm contractul cu ei, însă alta e problema – ei vor ca eu să le garantez investițiile. Noi le-am răspuns că nu putem face asta, iar ei urmează să se decidă. Între timp, am înțeles că o altă companie ar vrea să depună o cerere similară. Vom vedea care ofertă este mai avantajoasă”, a declarat ministrul Iurie Chirinciuc pentru aceeași sursă.

Totodată, șeful de la Transporturi a explicat că a auzit de numele Lichiorov, dar nu el figurează pe acte și nu cu el se poartă discuțiile.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Corporația Financiară Internațională, interesată de a susține investițiile private în sectorul financiar-bancar din R.Moldova

Banca Națională a Moldovei (BNM) a fost vizitată pe 23 octombrie de Jason Brett Pellmar, directorul regional pentru Moldova, Ucraina și Belarus al Corporației Financiare Internaționale (IFC), parte din Grupul Băncii Mondiale.

Aceasta este prima vizită a lui Jason Brett Pellmar în Republica Moldova, după preluarea acestei funcții la 1 septembrie 2017. La întâlnirea cu guvernatorul Sergiu Cioclea și viceguvernatorul Cristina Harea, Jason Brett Pellmar a confirmat interesul Corporației Financiare Internaționale de a susține investițiile private în Republica Moldova, inclusiv în sectorul financiar-bancar.

Oficialii au discutat posibilitățile de investiție în băncile comerciale moldovenești și condițiile necesare pentru participarea Corporației Financiare Internaționale în capitalul acestora.

Părțile au convenit să păstreze un dialog continuu pentru a urmări evoluția oportunităților identificate ca fiind atractive pentru Corporația Financiară Internațională.


Citește mai departe

Economie

EUBAM continuă să consilieze Serviciul Vamal în domeniile prioritare de activitate

Directorul general al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a avut o întrevedere de lucru cu șeful Oficiului EUBAM în Republica Moldova, Slawomir Pichor, pentru a discuta perspectivele colaborării ulterioare, urmare a extinderii mandatului Misiunii EUBAM până în anul 2020.

Conform conceptului de activitate aprobat, Misiunea va continua să acorde asistență pe mai multe domenii, stabilite ca fiind prioritare, precum managementul integrat al frontierei de stat (MIFS), analiza riscurilor, combaterea criminalității transfrontaliere, în special a traficului de țigarete.

Directorul Vamal Vitalie Vrabie a salutat prelungirea mandatului EUBAM, precizând că Misiunea a devenit unul dintre principalii parteneri strategici ai instituției, prin furnizarea unor expertize de înaltă calitate. ”Datorită asistenței tehnice și metodologice acordate de EUBAM, am reușit să implementăm o serie de bune practici internaționale care au eficientizat semnificativ activitatea autorității vamale.”

la rândul său, Slawomir Pichor a subliniat responsabilitatea și receptivitatea cu care Serviciul Vamal aplică recomandările înaintate, care se materializează, ulterior, în sporirea eficacității domeniilor asistate.

De asemenea, reprezentanții EUBAM și-au exprimat disponibilitatea consilierii Serviciului Vamal în procesul de avizare și înaintare a propunerilor la proiectul noii Strategii Naționale MIFS, astfel încât acesta să conțină ultimele practici în domeniul administrării vamale, aplicate la nivelul statelor membre ale UE.

Un alt domeniu care continuă să beneficieze de sprijinul Misiunii este managementul riscurilor, în acest sens, fiind preconizată optimizarea numărului controalelor vamale bazate pe produse de analiză de risc. Prin această măsură, autoritatea vamală urmărește asigurarea unei mai bune profilări, respectiv gestionări a riscurilor asociate domeniului vamal.

Este de menționat că, analiza riscurilor rămâne a fi unul dintre cele mai eficiente instrumente antifraudă aplicate de către Serviciul Vamal pentru prevenirea fraudelor vamale, în special a traficului ilicit cu țigarete.

În urma aplicării acestui mecanism, în corelare cu celelalte instrumente antifraudă precum scanarea și controlul chinologic, Serviciul Vamal a înregistrat, pentru primele nouă luni ale acestui an, o creștere a ratei de depistare a produselor de tutungerie nedeclarate cu cca 40%, fiind reținute în total peste 5,3 mln țigarete.

Acțiunile preconizate pe acest palier mai prevăd și monitorizarea trecerii peste frontiera vamală a utilajelor de fabricare a tutunului, astfel încât să fie exclus riscul apariției unor produse contrafăcute, neconforme cerințelor stabilite.

Citește mai departe

Economie

Sărăcia rurală, înghite agricultura Republicii Moldova

Dezvoltarea rurală merge mână în mână cu agricultura, dar locurile de muncă prost plătite, infrastructura slab dezvoltată, lipsa serviciilor publice elementare și a tehnologiilor alungă peste hotare forța de muncă activă din sate.

„Dezvoltarea rurală este un subiect complex și care are tangență cu alte sectoare unde există concurență. Este vorba de sectorul producerii din agricultură, servicii, comerțul intern și internațional. Și aici apar primele semnale simptomatice ale factorilor de producție, care au nevoie de o analiză riguroasă și soluții – conectate la realitate. Agricultorii din Republica Moldova produc în altfel de condiții față de cei din UE. Și aici apare problema legată de specializare, tradiții, suport din partea statelor UE și experiență, lucru pe care producătorii moldoveni nu-l au. Este importantă și ancorarea pe piețele de desfacere care sunt în mare parte ocupate și care trebuie cucerite”, a explicat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

În satele Republicii Moldova nivelul de trai este redus, plus că infrastructura rutieră şi de servicii este slab sau deloc dezvoltată. Una peste alta, sărăcia rurală este favorizată de accesibilitatea redusă spre centrele urbane, de calitatea proastă a infrastructurii de acces şi de ocuparea preponderent agricolă a populaţiei, activitate încă prost plătită. „Deja sunt goluri foarte mari pe piața forței de muncă din localitățile rurale. Se ajunge la situații banale când lipsesc tractoriștii”, a precizat directorul de programe.

Viorele Chivriga a identificat câteva soluții care pot dezvolta localitățile și rurale și pune în mișcare afacerile din agricultură. Este vorba de inovații și tehnologii. „Ele un rol important în modernizarea localităților, dar capacitatea de atragere a tehnologiilor este foarte mică și se datorează  sectorului academic slab. Raportul de competitivitate globală arată că e nevoie de a acționa prompt și rapid, dacă vrem să schimbăm situația din țară”.

Directorul de programe a menționat că în Republica Moldova se atestă o slabă dezvoltare a serviciilor de consultanță. „În țară sunt o mulțime de beneficiari de terenuri agricole care gestionează 1,6 milioane ha de teren arabil și peste 2 milioane ha de terenuri agricole. Or, informația nu poate ajunge la fiecare persoană. Pentru impulsionarea serviciilor de consultanță e nevoie de implementarea tehnologiilor IT prin intermediul cărora agricultorii să fie informați cu privire la legislație, tendințele de pe piață, servicii juridice”.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe3 minute în urmă

O stewardesă a căzut din avion în timpul decolării

O însoțitoare de bord a companiei aeriene China Eastern a căzut din avion când acesta a început să decoleze. Cazul...

Economie53 de minute în urmă

Corporația Financiară Internațională, interesată de a susține investițiile private în sectorul financiar-bancar din R.Moldova

Banca Națională a Moldovei (BNM) a fost vizitată pe 23 octombrie de Jason Brett Pellmar, directorul regional pentru Moldova, Ucraina...

Externe2 ore în urmă

Funcția nouă prin care Putin ar putea conduce pe viață Rusia

Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, ar încerca să obțină suport politic pentru a înființa un Consiliu de Stat, în...

Social2 ore în urmă

Droguri și muniții, ridicate dintr-o gospodărie din Cupcini

Angajații Inspectoratului de poliție Edineț au depistat la domiciliul unei femei din orașul Cupcini,  peste 300 de cartușe de diferit...

Social2 ore în urmă

Doi bărbați, arestați. Ar fi cerut 1 200 de euro ca să elibereze ilegal două permise de conducere

Un neangajat în câmpul muncii și un om de afaceri de la nord ar fi făcut trafic de influență în...

Economie3 ore în urmă

EUBAM continuă să consilieze Serviciul Vamal în domeniile prioritare de activitate

Directorul general al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a avut o întrevedere de lucru cu șeful Oficiului EUBAM în Republica Moldova,...

Externe6 ore în urmă

Regele Mihai I împlineşte 96 de ani. Cum va sărbători Casa Regală

Familia Regală sărbătoreşte faptul că Regele Mihai I al României împlineşte, miercuri, 96 de ani printr-o serie de evenimente, potrivit...

Advertisement

Opinii