Connect with us

Economie

Calitatea benzinei și motorinei, atât la import, cât și la stațiile PECO, va fi verificată conform normelor europene

Publicat

pe

Parametrii de calitate ai benzinei și motorinei, atât la importul, cât și la comercializarea acestor produse la stațiile PECO vor fi măsurați potrivit cerințelor europene. În acest sens, Executivul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, care prevăd stabilirea unui sistem de monitorizare a calității combustibililor în Republica Moldova în conformitate cu directivele europene.

În prezent, în Republica Moldova se aplică procedura de certificare a produselor petroliere în baza standardelor SM și GOST, diferite de cele stabilite în UE.

Monitorizarea calității carburanților va fi efectuată de către organismele acreditate, care ulterior vor prezenta datele respective Ministerului Economiei și Infrastructurii și Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Etapele controlului vor cuprinde prelevarea probelor de benzină și motorină, aflate în teritoriul vamal și la stațiile PECO, efectuarea încercărilor în baza standardelor europene, cu eliberarea raportului de inspecție.

Astfel, procedurile de determinare a calității benzinei și motorinei vor fi aliniate la standardele europene, iar raportul anual privind calitatea produselor petroliere comercializate în Republica Moldova va fi prezentat consumatorilor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Moldova, pe locul cinci din țările ex-sovietice după salariul minim

Publicat

pe

De către

Republica Moldova este în topul statelor cu cele mai mari salarii minime din fostul spațiu al Uniunii Sovietice, întocmit de publicația ”Nastoiașceie Vremea” și citat de point.md. În acest clasament, Moldova se plasează pe locul cinci, după Țările Baltice, care fac parte din Uniunea Europeană, și Federația Rusă.

Astfel, cel mai mare salariu minim mediu oficial este în Estonia – 583 USD, după care urmează Letonia -502 USD, Lituania – 467 USD.

Dintre țările care nu fac parte din Uniunea Europeană, cel mai bine se plasează Rusia – 179 USD, Moldova – 154 USD, Belarus – 150 USD, Ucraina – 143 USD, Armenia – 114 USD, Kazahstan – 86 USD, Azerbaidjan – 76 USD, Georgia – 71 USD, Tagikistan – 44 USD, Turkmenistan – 26 USD, Uzbekistan – 22 USD, Kîrgîzstan – 18 USD.

Amintim, în context, că salariul minim garantat de stat în sectorul real a fost majorat recent, la propunerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, muncitorii din sectorul real sunt remunerați cu 15,44 lei pe oră, spre deosebire de 14,09 lei, cât au primit anterior. Pentru un program complet de lucru, de aproximativ 160 de ore pe lună, remunerarea este de 2610 lei, cu 230 de lei mai mult decât până în acest an.

Citește mai departe

Economie

Seceta usucă agricultura Moldovei încă din luna mai

Publicat

pe

De către

Problema schimbărilor climatice este extrem de importantă prin prisma influențelor majore pe care le generează aceste fenomene, iar Republica Moldova nu face excepție.

Potrivit ultimelor prognoze temperatura mai ridicată peste medie și lipsa precipitațiilor din luna mai vor reduce recolta din 2018 cu peste 10%, a explicat jurnalistul Victor Ursu în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

În momentul de față, agricultura moldovenească se confrunta cu probleme serioase legate de modificările climatice ce au loc în sensul extinderii aridizării zonelor agricole întinse. Astfel, temperaturile peste medie din perioada curentă și lipsa precipitațiilor vor influența recolta. Serviciul Hidrometeorologic susține că agricultorii vor recolta, în medie, până la 3,1 tone de grâu la hectar față de 3,1 tone recolta din anul precedent.

„În anii în care sunt condiţii meteorologice bune, avem producţii bune, în anii în care nu avem vreme bună, producţiile scad. Ajungem la aceeaşi concluzie, dacă nu este refăcut sistemul de irigaţii, vom avea această problemă în mod ciclic, o dată la câţiva ani”, a spus Victor Ursu.

Ca urmare a reducerii producției agricole prognozată pentru anul curent am putea asista la o creștere a prețurilor. Iar cu producţiile mai mici, fermierii sunt îngrijoraţi că nu îşi vor putea recupera investiţiile făcute. În același timp, o producție agricolă mai mică poate avea afecte și asupra forței de muncă, care cumulează o treime din totalul populației ocupate.

Totodată, ponderea limitată a investiţiilor în agricultură impune o presiune suplimentară asupra competitivităţii pe termen lung a sectorului. Deşi ponderea investiţiilor agricole în totalul investiţiilor a crescut în ultimii ani, această majorare de capital nu este suficientă pentru a opri deprecierea grea a activelor agricole.

Măsura-cheie a investiţiilor, ce reprezintă importul de utilaje şi echipamente agricole, a apărut doar în ultimii ani, stimulată de excesul de venituri generate urmare a creşterii preţurilor la producţia agricolă, precum şi de realinierea programelor guvernamentale la subvenţionarea investiţiilor.

În concluzie, Victor Ursu a spus că în prezent, Republica Moldova se reprofilează pe exporturile cu valoare ridicată. Pentru ca agricultura să crească este necesară sprijinirea mediului de macro-politici şi climatul investiţional rural, consecvenţa politicilor agrare pentru sprijinirea dezvoltării pieţelor private, dreptul de proprietate pentru dezvoltarea pieţelor.

Citește mai departe

Economie

Echipele Mobile ale Vămii au reținut, în cinci luni, mărfuri de peste 7 mil. lei, cu 25% mai mult decât în aceeași perioadă din 2017

Publicat

pe

De către

Echipele Mobile ale Serviciului Vamal au operat, în primele cinci luni ale acestui an, 198 de rețineri, cu 105 mai multe decât în perioada similară a anului 2017. Totodată, valoarea mărfurilor reținute se cifrează la peste 7 milioane lei, o majorare cu circa 25% peste valorile înregistrate în intervalul de referință a anului trecut.

Cifrele au fost prezentate în cadrul unei ședințe de lucru convocate de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. Șeful Vămii și-a propus să analizeze situația operativă în ceea ce ține de cel de-al doilea filtru de control, aspectele care ar necesita îmbunătățiri sau optimizări, precum și obiectivele pe termen mediu și lung ale entității.

Tot în cadrul reuniunii a fost anunțată și intenția de reorganizare a structurii, astfel încât să fie asigurată o mai mare eficiență a acestui organ de control. Propunerile dezbătute vizează optimizarea patrulărilor sistemice, elaborarea produselor de analiză de risc și intelligence, precum și suplimentarea dotărilor.

Centrul de comandă al activităților de control ar urma să se afle la Centrul de analiză și coordonare al Vămii, care va dispune verificările doar în baza informațiilor operative și a criteriilor de risc apărute.

O altă măsură examinată se referă la atașarea, de uniformele inspectorilor, a camerelor video portabile. Astfel, imaginile captate în cadrul operațiunilor de reținere și control ar putea servi ca probe la dosar, precum și ar preveni eventuale fraude sau incidente de integritate.

Directorul Serviciului Vamal le-a solicitat responsabililor din cadrul Departamentului antifraudă și conformare accelerarea elaborării noului concept de activitate a acestora, care să fie derivat din cele mai bune practici aplicate la nivel internațional în acest domeniu.

Prin urmare, șeful Vămii a indicat ca la elaborarea și dezvoltarea noului concept să fie cooptați și experți din organizațiile internaționale de profil.

„Chiar dacă cifrele denotă o eficientizare de apreciat în exercițiul pe care îl desfășurați, totuși, mai avem rezerve. Mediile infracționale sunt în permanentă căutare a modalităților de fraudare, prin urmare, sarcina noastră nu trebuie să fie doar combaterea, ci și prevenția. Va trebui să ne dezvoltăm capacitățile analitice astfel încât să acționăm proactiv și să le putem anticipa fiecare pas.”, a precizat Vitalie Vrabie.

Citește mai departe