20 de producători de fructe studiază în Italia inovațiile și tehnologiile de producere a caiselor și cireșelor

20 de producători de fructe efctuează, în perioada 6-10 iunie, o vizită de studiu în Italia ca să învețe tehnologii inovative  de producere a caiselor și cireșelor, precum și tehnologii de păstrare, ambalare și comercializare a caiselor și cireșelor.

Vizita este organizată de Asociația „Moldova Fruct”, în parteneriat cu Advice&Consulting SRL Italia și Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

„Împreună cu membrii Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct studiem soiurile, inovațiile și tehnologiile de producere a caiselor care rezistă la înghețurile de primăvară și soiuri moderne de cireși care corespund cerințelor de piață a Uniunii Europene. Am vizitat pepiniere de producere a materialului săditor, livezi superintensive de cireș unde producătorii au văzut  tehnici noi de cultivare și noi portaltoiuri, au discutat cu agronomi italieni specializați în cultura cireșului”, a comunicat Eugeniu Bumacov, specialist agrobusiness la Asociația Moldova Fruct.

Grupul a participat la Cherry Open Day, care a avut loc în aceste zile la Runco, Ferrara.

Evenimentul a adunat persoane și companii interesate de cultura cireșului din diferite țări. Participanții au facut cunoștință cu soiuri noi de cireș cum ar fi: Vera, Grace Stars, Sweet Lorenz, Sweet Aryana, Saretta, Valina. Împreuna cu spelcialiștii companiei Salvi Vivai, producătorii din Republica Moldova au vizitat câmpul experimental de cireș plantat cu aceste soiuri , unde au aflat despre cele mai noi metode de curățare, fertilizare și protecție și au văzut impactul acestora asupra productivității.

„Producătorii moldoveni s-au arătat interesați de metodele noi de altoire, care sporesc semnificativ creșterea vegetativă a puieților. În continuare, vor vizita linii de sortare și calibrare a cireșelor”, a spus Eugeniu Bumacov.

Republica Moldova produce anual mai mult de 12 mii tone de cireșe pe o suprafață de 4 mii hectare și caise pe o suprafață de 3,7 mii hectare.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.