Zvonurile precum ca valoarea garantiei financiare in sistemul TIR, ar fi fost majorata, sint nefondate

Zvonurile precum ca valoarea garantiei financiare in sistemul TIR ar fi fost majorate sint nefondate si a ramas la nivelul anului 2002 de 8 000 dolari. Detalii privind acest lucru puteti citi in interviul de mai jos acordat de Vladimir Florea presedinte al Asociatiei Internationala a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), care dirijeaza Carnetele TIR in Moldova.

Dl. Florea, ce este Asociatia AITA?

V. Florea: Asociatia Internationala a Transportatorilor Auto din Moldova a fost fondata de transportatorii auto din Republica Moldova in anul 1992, in scopul promovarii dezvoltarii transportul auto international in Republica Moldova. Asociatia AITA este o organizatie neguvernamentala, necomerciala, independenta, reprezentativa, profesionala fondata pe principiile democratice si reuneste transportatorii auto din Moldova antrenati in traficul international de marfuri, care utilizeaza in activitatea sa Carnetele TIR.

Daca se poate mai detailat, cum se utilizeaza Carnetele TIR in Moldova?

V. Florea: Conform Deciziei Guvernului Republicii Moldova Asociatia AITA este desemnata in calitate de Asociatie garant a Moldova in cadrul Conventiei vamale relative la Transportul international de marfuri sub acoperirea carnetelor T.I.R. (Conventia TIR, 1975), la care Moldova a aderat la 2 martie 1993. in conformitate cu Actul de angajament incheiat intre Asociatia AITA si Uniunea Internationala a Transportului Auto (IRU) si Manualul TIR al Asociatiei, pentru admiterea operatorilor de transport la Regimul TIR si eliberarea Carnetelor TIR, acestia erau obligati pina 31 noiembrie 2002 sa furnizeze o garantie financiara de admitere de o valoare minima de 5 000 dolari SUA (echivalentul in lei moldovenesti), care poate fi restituita numai dupa expirarea a 27 de luni din momentul eliberarii si restituirii ultimului Carnet TIR.

Se „zvoneste” ca nu 5000 dolari, dar mai mult…

V. Florea: Da, 5000 dolari SUA a fost pina nu demult. Unele tari, cum ar fi Federatia Rusa, Belorussia, Ukraina, Bulgaria au fost determinate ca tari cu risc sporit. in legatura cu situatia din aceste tari Biroul Adunarii Generale ONU pe problemele Conventiei TIR la 08 noiembrie 2002 a adoptat Planul de masuri preventive pentru Asociatiile – membre IRU. Principala masura a fost stabilita majorarea garantiei de admitere a operatorilor de transport la Regimul TIR si eliberarea Carnetelor TIR de la 5000 dolar SUA pina la 8 000 dolari SUA, incepind cu 01 decembrie 2002. Aceasta inseamna ca pentru transportatorii auto-membri ai Asociatiei AITA si detinatori al Carnetelor TIR, care fac transport de marfuri in tarile cu risc sporit, s-au le tranziteaza, garantia financiara a fost marita cu 3000 dolari SUA.

Pentru precizare, daca operatorii de transport au depus o garantie de 5000 dolari SUA si plus 3000 dolari SUA pentru cei ce activeaza in tarile cu risc sporit alte plati nu mai fac?
V. Florea: Foarte corect! Altele plati nu se prevad (nu se cer) si transportatorii auto internationali de marfa nu au alte obligatii financiar, daca respecta cu strictete procedurile si cerintele Conventiei TIR.

Ce se intimpla cu cei care nu achita cei 3000 dolari?

V.Florea: in cazul in care acestea tranziteaza tarile cu risc sporit fara a achita suma data si sint depistati ei risca sa fie exclusi din sistemul TIR. Cred ca pedeapsa mai grava nu exista.

Cine poate deveni membru al Asociatie cu dreptul de utilizare a Carnetelor TIR?

V. Florea: membru al Asociatie cu dreptul de utilizare in activitatea sa a Carnetelor TIR il are orice operator de transport auto, care detine licenta respectiva eliberata de Camere de Licentiere, este admis in sistemul TIR de catre Serviciul Vamal al Republicii Moldova si isi asuma obligatiunile expuse detailat in angajamentul incheiat cu Asociatia AITA. Modalitatea de admitere si actele ce se anexeaza la cererea de admitere se poate consulta pe pagina WEB al Asociatiei – www.aita.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.