Ziua Mondială a Meteorologiei: „Soarele, Pământul și Vremea”

PE SCURT

Ziua Mondială a Meteorologiei este sărbătorită în fiecare an, odată cu intrarea în vigoare a Convenţiei Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) din 23 martie 1950 şi a contribuţiei semnificative realizate de către serviciile meteorologice naţionale în securitatea şi bunăstarea societăţii. Organizația are 191 de țări member, printer care și Republica Moldova care s-a alăturat în anul 1994. Organizaţia Meteorologică Mondială este sursa de autoritate a informaţiilor în cadrul sistemului ONU cu privire la aspectele legate de condiţiile meteorologice şi climatice. Tema Zilei Mondiale a Meteorologiei din acest an, propusă de OMM, este: „Soarele, Pământul și Vremea”.

PE LUNG

Radiația solară este principala sursă de energie termică pentru aproape toate procesele naturale care se dezvoltă în atmosferă și în hidrosferă. În mesajul său, Petteri Taalas, secretarul general al OMM susține că „deja mai mult de 4,5 miliarde de ani, această minge în flăcări din plasmă fierbinte servește drept forța motrice a vremii, climei și a vieții pe Pământ. Datele măsurătorilor de satelit realizate în ultimii 30 de ani arată că suma energiei solare emisă nu a crescut și că încălzirea recentă observată pe Pământ nu poate fi explicată prin schimbarea activității solare. Creșterea temperaturii, care duce la topirea ghețarilor și încălzirea apei în oceane se datorează prezenței în atmosferă a gazelor cu efect de seră. Concentrația de dioxid de carbon a crescut la 405,5 părți pe milion în 2017 și continuă să crească. În consecință, din 1990, influența radiației globale, care determină încălzirea climei a crescut cu 41% ca urmare a gazelor cu efect de seră. În ultimul deceniu, aproximativ 82% din creșterea influenței radiațiilor i se atribuie CO2. În cazul în care tendința actuală a concentrațiilor de gaze cu efect de seră se va menține, este posibil să avem o creștere a temperaturii în intervalul de la 3°C la 5°C până la sfârșitul secolului. Aceasta valoare este mult mai mare decât indicatorul stabilit în Acordul de la Paris”.

În Republica Moldova radiația solară este o sursă helio naturală importantă. Evaluarea potențialului helioenergetic natural este obținută în baza datelor observațiilor efectuate în ultimii 70 de ani la stațiile meteorologice ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Principalele caracteristici ale acesteia sunt durata de strălucire a soarelui și intensitatea radiației solare.

În Chișinău, pe tot parcursul anului, durata medie lunară de strălucire a soarelui variază de la 58 de ore în decembrie și până la 309 de ore în iulie. Cu toate acestea, în Republica Moldova frecvența numărului de zile fără soare este destul de mare – de la 70 zile în sud până la 86 zile în nordul țării. Cel mai des acestea sunt observate în lunile noiembrie și februarie (10-17 zile pe lună). Vara, zilele fără soare nu sunt observate anual. Numărul mediu a lor nu depășește o zi pe lună.

Pentru Republica Moldova energia solară reprezintă o sursă naturală importantă. Regimul radiației solare permite din aprilie până în octombrie, să fie utilizat în mod rentabil în diferite
sectoare ale economiei. Avantajele utilizării energiei solare sunt evidente: economisirea combustibilului, costurile de transport și, cel mai important, reducerea poluării atmosferei prin
arderea produselor de combustie, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.