Neuralink și noua eră a comunicării. Vom putea transmite direct gânduri și senzații

Alexandru Coica activează în domeniul dezvoltării internaționale. Odată cu începerea pandemiei, a reintrat în zona sa de confort, coordonând proiectele sale de acasă, în timp ce savurează Chișinăul natal.

În timp ce mulți dintre conaționalii noștri continuă să se teamă de cipurile lui Bill Gates injectate prin vaccin, Elon Musk, fără pic de jenă, declară deschis ca vrea să ne implanteze cipuri direct în cap. Iar pentru că nu avem un parlament care să adopte vreo lege care să-i interzică directorului Tesla activitatea antreprenorială, acesta continuă să profite de faptul că luptele politice ne ocupă tot timpul și nu reușim să-i împiedicăm dorințele de a controla mințile moldovenilor. Dacă tot nu putem (deocamdată) opri planul lui Musk a de a ne cuceri gândurile, haideți măcar să ne lămurim ce e cu această companie – Neuralink – și la ce ne putem aștepta de la ea în viitor.

La începutul lunii aprilie, compania Neuralink (un start-up mai puțin cunoscut al lui Elon Musk) a lansat acest video unde un cimpanzeu controlează un joc video printr-un cip fixat pe craniu și conectat la calculator. Este o evoluție majoră, după ce acum 10 luni au fost prezentați public câțiva porci care purtau cipul Neuralink, informația despre neuronii animalelor fiind furnizată în timp real. Adică, într-un timp atât de scurt, echipa proiectului a dezvoltat un cip care nu doar transmite date despre starea creierului, dar deja ajută creierul la efectuarea diferitor sarcini. Când vezi porci și maimuțe cu cipuri în creier, înțelegi că dominarea totală a animalelor roboților asupra omenirii e aproape, iar măgarii din trafic nu sunt cele mai periculoase animale.

Cum va funcționa cipul și în ce domenii va fi aplicat

Dacă e să credem planurilor ambițioase, în câțiva ani produsul companiei va fi atât de avansat, încât va permite controlul cu ajutorul creierului a tot felul de aparate și dispozitive. La fel cum maimuța joacă ping-pong privind ecranul, în același mod, un om va putea fi conectat, de exemplu, la un automobil, pe care să-l conducă de la distanță. Până atunci însă, scopul principal este de a crea o tehnologie care va ajuta la progresul medicinii în domeniul neurologic și nu numai.

Dacă până acum datele referitoare la activitatea creierului erau obținute fie invaziv (prin operație chirurgicală), fie ne-invaziv, dar foarte inexact (electroencefalograma, prin fixarea electrozilor pe cap), Neuralink își propune crearea tehnologiei care ar furniza date cât mai exacte despre activitatea creierului prin metode cât mai puțin invazive. Ei au reușit să elaboreze niște electrozi foarte subțiri (mai subțiri decât firul de păr) care, cu ajutorul laserului, sunt conectați la neuronii din creier și transmit datele către cipul implantat sub pielea craniului, iar cipul transferă datele către un calculator extern.

Dacă ar fi să facem analogie, putem compara cea mai avansată tehnologie de astăzi, care poate furniza date medicilor despre starea creierului, cu informația pe care poți s-o percepi despre un meci de fotbal, fiind în afara stadionului. După sunetele produse de mulțime o să-ți dai seama când e gol, când e pauză sau când cineva se face că s-a accidentat. Ei bine, tehnologia la care lucrează Musk și echipa sa ne-ar ajuta să ne deplasăm de la poarta stadionului undeva prin tribune și nu doar să vedem ce se întâmplă pe teren, dar chiar să interacționăm cu suporterii de alături.

Aplicabilitatea medicală a acestei tehnologii va ajuta pe cei care au probleme cu sistemul nervos central. Medicina deja folosește implanturi pentru a ajuta sau înlocui diverse organe.

Aparatul auditiv este și el un fel de cip. Cu toții avem sistemul nostru natural de auz, prin care vibrațiile sunt transformate în unde sonore, care se transmit în creier ca niște impulsuri neuronale. Cele mai frecvente probleme de auz sunt cauzate de disfuncționalități mecanice ale aparatului auditiv. În acest caz, aparatul auditiv captează vibrațiile sunetului din exterior și, fiind unit direct la neuronii auditivi, transmite excitația către aceștia. Astfel, impulsul este transmis în creier, ocolind urechea internă. Neuralink va lucra după același principiu, doar că va fi mult mai exact, fiind unit la mult mai mulți neuroni și fiind adaptabil pentru orice sistem: auz, văz, locomotor, etc.

Salvăm planeta și zburăm pe Marte

Însă, aparent, și asta este prea puțin pentru Elon Musk, în cinstea căruia, cu siguranță, o să fie numite lucruri veșnice, precum vreun fel de mâncare (ca în cazul lui Cezar și Napoleon), vreo stradă în satul natal sau măcar vreun virus. Ca și în cazul celorlalte două companii ale sale (Tesla și SpaceX), scopul urmărit este sporirea șanselor omenirii de a supraviețui și de a evolua cât mai mult posibil. Spre exemplu, în cazul mașinii Tesla, se urmărește lupta împotriva încălzirii globale prin reducerea gazelor emise de mașini în atmosferă. Planul era de a crea un produs accesibil și bun, astfel încât oamenii să renunțe benevol la automobilele clasice în favoarea celor electrice. Deocamdată, totul decurge conform planului, compania Tesla deja nu face față numărului mare de cereri pentru automobilele sale. Mai mult, deja toți producătorii de automobile fac vehicule electrice și planifică treptat să renunțe la motoarele cu ardere internă. Putem spune că sfârșitul lumii cauzat de încălzirea globală a fost amânat datorită eforturilor Tesla și spre invidia dinozaurilor.

În cazul SpaceX, se dorește colonizarea planetei Marte. Astfel, dacă se întâmplă ceva cu pământul, omenirea va avea o planetă de rezervă (oare cu ce a greșit Marte să merite așa soartă?!). Însă această ambiție este cam scumpă. Soluția găsită a fost revoluționarea zborurilor în cosmos în așa fel, încât costul acestora să devină relativ mic și accesibil.

În prezent, compania SpaceX oferă cele mai ieftine servicii de transport al oamenilor, sateliților și altor bunuri în cosmos. Tot profitul este îndreptat spre dezvoltarea rachetelor care vor putea duce încărcături de 100 tone pe Marte, cu ajutorul cărora va putea fi începută colonizarea. Cu mici întârzieri, și acest plan merge spre realizare.

Cum vom comunicarea în viitor

În cadrul la Neuralink scopul este și mai și!… Oamenii au învățat să comunice verbal aproximativ 50.000 de ani în urmă. De atunci, felul nostru de comunicare nu a fost îmbunătățit radical. Ne-au trebuit alte 45.000 de ani ca să inventăm scrisul, ceea ce a permis transmiterea informației între generații. În urmă cu doar 150 de ani am reușit să inventăm telefonul, care ne-a permis să comunicăm la distanțe mari mult mai rapid. Însă cât de mult a progresat omenirea în acești 150 de ani, începând cu evoluțiile în medicină și terminând cu zborurile pe lună!

Proiectul Neuralink vine să revoluționeze modul nostru de comunicare. Dacă deja de 50 de mii de ani noi continuăm să comunicăm prin cuvinte (fie rostite, fie scrise, fie transmise la distanță), odată ce Neuralink își va atinge scopul, noi vom putea comunica direct la nivel de gânduri și senzații. Creierul nostru va putea comunica instant cu creierul altor persoane. Pe lângă rapiditatea cu care se va produce, acest fel de comunicare va fi mult mai exact. De exemplu, când zic că mă simt bine, vreau să transmit o anumită stare internă pe care doar eu o sesizez (cum ar fi atunci când mi-am potolit setea și mă simt satisfăcut). Cel care m-a auzit că mă simt bine a interpretat asta prin prisma propriei înțelegeri a ce înseamnă bine. Odată cu Neuralink, interlocutorul meu va putea percepe exact ceea ce simt, pentru că noi vom comunica nu la nivel de cuvinte, ci la nivel de gânduri și senzații neuronale. Imaginați-vă la ce progres a întregii omeniri ne va putea aduce această viteză și exactitate de interacțiune!

Este important de menționat aici că echipa care lucrează la această tehnologie oferă asigurări că interlocutorii noștri digitali vor putea avea acces doar la acele gânduri și informații, la care noi le permitem să aibă acces. Respectiv, poți fi liniștit – nimeni nu va afla lista lungă de filme pentru adulți pe care obișnuiești să le privești când procrastinezi de la muncă sau ce crezi cu adevărat despre șefii care consideră că tu chiar trebuie să muncești pentru salariul pe care ți-l plătesc regulat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.