Zilele dreptului de a sti- incheiate pe Aleea Clasicilor din Chisinau

Aleea clasicilor literaturii romane din parcul central al Chisinaului a gazduit duminica, 2 octombrie, un eveniment socio-cultural menit sa marcheze finalul “Zilelor dreptului de a sti” si care a fost organizat de ONG Hyde Park.

Organizatia se afla la cel de-al treilea an al sau in care deruleaza aceasta actiune, dar de data asta, pe langa simplul fapt de a afisa public rapoartele de activitate, actele financiare, documentele oficiale, corespondenta, ecourile din presa, care vorbesc despre deschiderea si transparenta acestei asociatii civice, pe langa dosarul cu petitii pe care le-a adresat mai multor instante pe diverse chestiuni de interes public, a mai organizat si un concurs de libera exprimare.

La microfonul liber care se afla pe locul unde trebuia sa fie instalat bustul lui Liviu Rebreanu au fost invitati sa vorbeasca toti doritorii. Acest maraton oratoric a fost initiat de Ziua limbii romane, iar acum, la doar o luna distanta, a avut loc editia a doua. Primaria a autorizat desfasurarea mitingului doar pentru cinci ore, dar la manifestare au participat 18 concurenti, fata de 24. Numarul spectatorilor a fost mult mai mare, chiar daca alaturi, la bustul lui Puskin, autoritatile au adus o fanfara care a cantat cateva ore marsuri si valsuri.

Juriul a fost alcatuit dintr-o eleva de 12 ani, Parascovia Raducanu de la Singera, si pe o liceana de la Durlesti, Marcela Tusca de 18 ani, alaturi de Oleg Brega, presedintele ONG Hyde Park. Acestia au distribuit cinci premii care constau in diplome, carti, printre care volume de Paul Goma editate la Chisinau, si 103 lei moldovenesti (aproximativ 8 USD) – colectati de la spectatori – care au fost impartiti la 5. Initial, organizatorii i-au invitat in juriu pe cativa jurnalisti si alte personalitati culturale, dar acestia nu au venit, informeaza portalul curaj.net.

Pe Aleeea Clasicilor s-au mai acordat si cateva premii de incurajare Teodosiei Cosmin, fosta deportata care a vorbit si a cantat frumos, si Iuliei Lozoveanu, o pictorita tanara care s-a plans ca i-au fost incalcate drepturile la invatatura, la proprietate, la informatie. Pe locul trei s-a clasat un tanar student la Universitatea de Stat din Moldova, care, insa, era plecat cand s-au dat premiile si organizatorii nu au putut afla cu exactitate care era numele sau. Pe locul doi a urcat Alexandru Zidaru, care a vorbit inspirat despre rolul partidelor in societate, iar primul loc i-a revenit unei tinere de la Vasieni, Parascovia Topada. Aceasta a declarat ca este membru al unui club de dezbateri si a coplesit cu fluenta in exprimare si constructia originala a discursului.

Intreaga manifestare de al Chisinau a fost sub semnul Paul Goma, scriitor roman nascut in Basarabia, acum exilat la Paris, membru al Senatului onorific al ONG Hyde Park, deoarece pe 2 octombrie a implinit 70 de ani de la nastere. Au fost afisate carti ale lui tiparite la Chisinau sau in dreapta Prutului, texte cu consideratii critice despre creatia literara si activitatea civica a lui Goma. Se preconiza pentru aceeasi zi totalizarea unui concurs de pagini web cu tematica Goma, anuntat cu o luna mai devreme, dar pentru ca s-a inscris doar un tanar de la Cojusna cu un site, s-a decis continuarea competitiei, mediatizarea mai intensa a evenimentului si desfasurarea lui la o data ulterioara.

La miting au participat omul de afaceri Mihai Severovan, consilier muncipal independent, fost primar al Chisinaului, si un alt om de afaceri, Ilie Bratu, fost deputat in parlament, fost lider in Frontului Popular, care s-au adresat la deschidere celor prezenti cu indemnul de a se implica mai activ in viata politica si sociala. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.