Zece foști magistrați cer Curții Constituționale să-și revizuiască ultimele hotărâri

PE SCURT

Zece foști magistrați cer judecătorilor constituționali să-și revizuiască de urgență hotărârile adoptate în 7, 8 și 9 iunie 2019, pentru a restitui suveranitatea națională a poporului Republicii Moldova.

Într-o decarație, foștii judecători, între care Domnica Manole, Dumitru Pulbere, Dumitru Visterniceanu, Nicolae Osmochescu, Victor Pușcaș, își manifestă dezacordul față de procedura arbitrară care a stat la baza
ultimelor decizii și hotărâri succesive adoptate în grabă de Curtea Constituțională, cu mari abateri de la prevederile Constituției și a jurisdicției constituționale.

PE LUNG

Foștii magistrați recunosc că Parlamentul și Guvernul R. Moldova au fost constituite în strictă conformitate cu legislația în vigoare, menționând că voința cetățenilor R. Moldova exprimată în scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019 trebuie să prevaleze în raport cu ambițiile politice.

În declarație cei zece foști judecători arată că Curtea Constituțională nu este autoritatea competentă de a interveni în textul normei constituționale în scopul modificării acesteia, în speță prin indicarea altor termeni în care Parlamentul poate fi dizolvat, decât cel indicat cu o suficientă claritate de către legislatorul constituant, motiv din care termenul de 3 luni la expirarea căruia Constituția admite posibilitatea dizolvării Parlamentului, nu poate fi restrâns la 90 de zile.

Interpretarea unui termen calendaristic indicat în textul Constituției ca fiind de 3 luni, reducerea acestuia în temeiul unui exercițiu de interpretare restrictivă la 90 de zile, în situația în care Constituția nu lasă loc de interpretare, contravine prevederilor Constituției, au mai arătat foștii magistrați.

Reamintim că Curtea Constituțională a adoptat o decizie, potrivit căreia Parlamentul trebuia să încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie, inclusiv. Curtea a spus că, potrivit prevederilor constituționale, termenul de trei luni (90 de zile), în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul, curge de la data validării alegerilor. Ulterior, CC a declarat drept neconstituționale alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președintă a Parlamentului, dar și învestirea Guvernului Sandu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.