Volumul comerţului cu România a crescut cu 25 la sută

Ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a declarat că, noul statut al României, ca stat membru a Uniunii Europene, nu va influenţa negativ exporturile Republicii Moldova în România.

„Se vor resimţi, poate, nişte schimbări privind exporturile României în Moldova. Dar, acest lucru, nu va împiedica continuarea relaţiilor economice eficiente, care s-au realizat dintre agenţii economici din România şi Republica Moldova”, a menţionat Ambasadorul.

Totodată, potrivit lui, odată cu aderarea României la UE, există marea şansă pentru Republica Moldova ca o parte de de-localizări a activităţilor economice din România să se orienteze către spaţiul Republicii Moldova.

Potrivit informaţiilor ambasadei, în primele nouă luni ale anului 2006, volumul comerţului bilateral cu Republica Moldova a constituit 367,9 milioane de dolari, înregistrând o creştere cu circa 25 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2005. Pentru finele acestui an, a fost prognozat un volum bilateral al comerţului de 456 de milioane de dolari.

În topul grupurilor de mărfuri de origine românească, livrate în Republica Moldova, se regăsesc produse minerale, produse ale industriei chimice, din masă plastică. Din Republica Moldova se importă, preponderent, produse ale regnului vegetal, produse alimentare.

Reprezentanţii ambasadei afirmă că mărfurile care sunt comercializate între cele două state sunt, în general, produse cu grad scăzut de prelucrare. De aceea, potrivit lor, este necesară adoptarea de măsuri care să conducă la creşterea comerţului bilateral prin diversificare nomenclatorului cu produs cu grad înalt de prelucrare.  // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.