Vladimir Voronin despre (in)accesul la informatie

Moldova.ORG – Doar „unii reprezentanţi ai mediilor de informare în masa” au avut acces la o şedinţă cu participarea membrilor Guvernului, convocată de Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, în problema „asigurării accesului mass-media la informaţiile oficiale şi a transparenţei în activitatea organelor publice centrale”, se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei.

Din documentul respectiv mai aflăm că „în cursul şedinţei şeful statului a pledat pentru perfecţionarea mecanismului existent de interacţiune a autorităţilor centrale cu mass-media şi de furnizare către public a informaţiilor oficiale despre activitatea desfăşurată. Vladimir Voronin a menţionat importanţa unei strânse conlucrări şi a unui dialog continuu între instituţiile publice şi organele de presă pentru asigurarea informării obiective şi corecte despre evoluţiile din ţara noastră, pentru promovarea imaginii pozitive a R. Moldova în lume”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, Vladimir Voronin s-ar fi referit şi la oportunitatea participării conducătorilor administraţiei publice centrale la diverse emisiuni radio şi televizate, conferinţe de presă tematice, talk-show-uri, mediatizării pe larg de către aceştia a activităţii desfăşurate, a obiectivelor actualei guvernări. Preşedintele le-a sugerat membrilor Cabinetului de miniştri să aducă la cunoştinţa publicului larg informaţii operative despre situaţia existentă în diverse domenii sub aspectul realizărilor obţinute, a problemelor existente, precum şi a căilor de soluţionare a lor. Vladimir Voronin le-a sugerat, de asemenea, să colaboreze cu reprezentanţii mass-media din teritoriu.

Preşedintele Vladimi Voronin s-a arătat preocupat de lipsa de deschidere în raport cu reprezentanţii mediilor de informare în masă şi a dispus ca „informaţia veridică de interes public să ajungă integral şi operativ la fiecare cetăţean în parte”, iar serviciilor de presă sau relaţii cu publicul din cadrul ministerelor şi departamentelor le-a indicat asupra necesităţii îmbunătăţirii asigurării accesului la informaţiile oficiale.

Preşedintele le-a mai recomandat membrilor Guvernului să perceapă colaborarea cu presa drept o componentă a atribuţiilor de serviciu. În opinia şefului statului „dialogul constructiv şi fructuos dintre reprezentanţii puterii şi mediile de informare în masă constituie o condiţie indispensabilă pentru afirmarea valorilor democratice în ţara noastră şi pentru avansarea R. Moldova pe calea integrării europene”. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.