Valeriu Lazăr: in 2007, gazele nu vor fi mai ieftine decît $160

Negocierile cu concernul rus „Gazprom” în privinţa preţului gazelor pe anul 2007 ar putea porni de la reperul de $160 pe mia de metri cubi. Preţul pentru Moldova pe anul viitor se va compune din preţurile la cărbune şi la păcură, a declarat, luni, ex-ministrul Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr, în cadrul unei emisiunii difuzate de postul de televiziune „PRO-TV Chişinău”.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Lazăr s-a arătat optimist în privinţa încheierii cu „Gazprom” a unui contract pe termen lung de livrare a gazelor naturale în Moldova, dar a precizat că acesta va fi posibil doar în condiţiile unei colaborări strînse cu furnizorul rus, datorită căreia Moldova împreună cu „Gazprom” ar putea exporta în Balcani gaze naturale, dar şi energie electrică, a cărei deficit se face simţit în majoritatea ţărilor din regiune.

Ex-ministrul a declarat că nu va fi foarte surprins, dacă „Gazprom” va dispune de gaze, într-o anumită măsură, şi în cunoscutul proiect „Nabuco”, invocînd, în context, exemplul Turkmeniei, Kazahstanului şi Algeriei, care fac exporturi cu participarea concernului rus. Lazăr a subliniat faptul că existenţa parteneriatului cu „Gazprom” îi oferă Republicii Moldova posibilitatea să reducă tarifele interne la gazele naturale datorită beneficiului pe care Chişinăul îl va obţine din businessul de export mixt cu „Gazprom”. În context, fostul ministru a presupus că CHE Moldovenească din Cuciurgan, proprietate a companiei fiică a „,RAO EES Rossii”, se va afla, curînd, sub jurisdicţia Republicii Moldova, fapt care îi va permite să exporte energie în Balcani. El a apreciat că la negocierile cu concernul rus, R.Moldova a fost reprezentată de o echipă unită de profesionişti, ca Prim-viceprim-ministrul Zinaida Greceanîi, consilierul prezidenţial pe probleme economice, Oleg Reidman, şi deja fostul ministru al Economiei şi Comerţului.

Referindu-se la prejudiciile economice, provocate de interzicerea importului de vinuri moldoveneşti în Rusia, din 27 martie 2006, Lazăr a spus că R.Moldova îi va mai mulţumi Rusiei pentru aceasta. Ex-ministrul nu a negat şocul pe care l-a provocat embargoul în vinificaţia moldovenească, dar s-a arătat optimist în ceea ce priveşte noile pieţe de desfacere a vinurilor moldoveneşti, la identificarea cărora au procedat vinificatorii. Totodată, Lazăr a opinat că pieţele noi ar trebui să constituie şi o preocupare a statului, chiar dacă sectorul vinicol este privat în proporţie de 90%. Lazăr a îndemnat să nu se dramatizeze lucrurile, pentru că găsirea de noi pieţe vinicole peste noapte este imposibilă, şi cere mai mult timp.

Întrebat despre motivele demiterii sale, ex-ministrul Economiei a declarat că nu pune la îndoială cuvintele Preşedintelui Vladimir Voronin potrivit cărora ministerul nu a făcut faţă sarcinilor care i-au fost atribuite, dar a presupus că demiterea a fost inspirată din afara reşedinţei prezidenţiale. Lazăr a estimat că aparatul Guvernului şi Ministerul Economiei şi Comerţului trebuie supuse unor transformări structurale, iar ministrul Economiei trebuie să deţină şi funcţia de vicepremier, asemeni ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Referindu-se la funcţiile Prim-viceprim-ministrului Zinaida Greceanîi, Lazăr a spus că ea nu are o echipă cu care să poată rezolva probleme de stabilitate macroeconomică.

Valeriu Lazăr a mai informat că este antrenat acum în consultări care au scopul de a atrage în Moldova investitori străini solizi. El s-a arătat dispus să colaboreze cu Guvernul, dacă va fi invitat. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.