Valeriu Lazar: Chisinaul nu a semnat cu Gazprom vreun acord privind majorarea participatiei concernului rus la Moldova-Gaz

Republica Moldova nu a semnat cu Gazprom vreun acord ce sa prevada majorarea participatiei concernului rus in societatea nationala de distributie Moldova-Gaz, asa cum s-a scris anterior, a declarat pentru BASA-press Valeriu Lazar, ministrul Economiei si Comertului.

"Documentul semnat la Moscova se refera la livrarea si tranzitarea gazelor si nicidecum la cedarea sau vinzarea unor pachete de actiuni", a precizat ministrul.

Totodata, potrivit ministrului Economiei, in cadrul negocierilor a fost discutat "un subiect de principiu, privind cresterea pachetului de actiuni al Gazprom in Moldova-Gaz". "Dar, repet, a fost o discutie de principiu, fara a fi negociate cifre concrete si, cu atit mai mult, sa fie semnat un document in acest sens", a mentionat Valeriu Lazar.

Potrivit lui, Chisinaul nu ar avea nimic impotriva preluarii de catre Gazprom a pachetului de circa 14% de actiuni detinut de Transnistria in Moldova-Gaz. "Tiraspolul oricum a renuntat la acest pachet. Acum la sedinta actionarilor Moldova-Gaz, cind actionarul majoritar Gazprom voteaza cu cele 50% plus o actiune pe care le detine, opinia actionarului transnistrean nu conteaza mult. Asa ca cedarea celor 14% nu schimba situatia", a adaugat sursa citata.

Ministrul Economiei si Comertului a insistat ca trebuie "sa se faca diferenta intre negocierile asupra pretului la gazele naturale si relatiile dintre actionarii companiei Moldova-Gaz".

Ziarul rus Commersant scria miercuri ca Gazprom-ul ar fi dorit majorarea participatiei in Moldova-Gaz pina la 75%, dar Chisinaul ar fi gata sa cedeze doar 7% din cele 34% detinute. La rindul sau, ministrul Economiei a dezmintit aceste informatii, amintind ca nu au fost discutate cifre concrete.

Editia rusa mai afirma ca Gazprom a stabilit pretul de 110 USD pentru 1.000 metri cubi, insa, de la 1 aprilie 2006 ar fi gata sa ridice tariful pina la 160 USD, daca R.Moldova nu va ceda actiunile din Moldova-Gaz.

Anterior, consilierul prezidential pentru probleme economice Oleg Reidman a declarat intr-un interviu la radio Eho Moscvi ca "Guvernul moldovean este de acord ca Gazprom sa majoreze participatia la intreprinderea Moldova-Gaz, dar Chisinaul este interesat sa pastreze cel putin pachetul de blocaj de 26%".

Moscova si Chisinaul au semnat, la 16 ianuarie, un acord privind majorarea pretului la gazele naturale, de la 80 la 110 USD pentru 1.000 cubi de gaze livrate de Gazprom Republicii Moldova. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.