Vacanțe de dragul Instagramului sau cum să călătorim mai puțin, dar mai bine

Ai făcut vreodată testul ca să vezi care e amprenta de CO2 pe care o lași pe pământ? Dacă nu, îl poți face aici. Dacă l-ai făcut, probabil știi deja că toate pungile reutilizate, călătoriile cu transportul public și zilele în care ai renunțat la carne nu au un impact prea mare comparate cu un singur lucru – zborul cu avionul. 

Cu toate astea, călătoriile au devenit un must, un simbol al statutului și succesului în viață, cam așa cum erau lănțișoarele de aur și cușmele de blană prin anii ‘90. Ne uităm cu invidie la pozele de pe leagăn în Bali, numai că pe social media nu scrie că s-a stat 30 de minute la coadă în soare pentru această secundă de glorie sau că a fost nevoie de 6 ore într-un aeroport arhiplin, apoi încă 12 în câteva avioane în care mirosea a picioare. Realitatea călătoriilor de multe ori e diferită de pozele de pe Instagram. Dacă ați fost recent pe la Turnul Eiffel, știți că mai impresionantă ca luminițele lui este cantitatea de oameni, plastic și șobolani care mișună în jur. Dacă ați mers pe la Rambla în ultimii 10 ani, trebuie să știți că ați fost nu în Barcelona, ci într-un parc tematic cu paella congelată și băuturi scumpe, amenajat special pentru turiști. Veneția, desigur, e cel mai grăitor exemplu și în curând va costa 9 euro pe zi să vizitezi insula. 

Desigur, vorbesc despre cele mai populare destinații. Și, desigur, nu sunt împotriva călătoriilor și nu cred că trebuie să stăm toți prin case, lipiți de canapea și Netflix. Dar cred că turismul în masă, turismul de dragul rețelelor de socializare, cel în care petreci câteva ore într-un oraș sau câteva zile într-o țară trebuie regândit. Din motive ecologice, dar și pentru că de cele mai multe ori acest tip de turism nu-ți garantează satisfacția și odihna mult căutate. 

Vacanțele în vara lui 2022 deja sunt un coșmar. Dacă nu ți s-a întâmplat chiar ție, sigur știi pe cineva cu un zbor anulat, cu întârzieri sau care a pornit în călătorie cu un buget și a ajuns cu altul. 79% din călătorii din SUA au declarat că au întâmpinat probleme în timpul călătoriilor în această vară. Toate astea din cauza lipsei de personal la aeroporturi și companii aeriene, ecou îndepărtat al pandemiei, din cauza prețurilor tot mai mari, exacerbate de războiul din Ucraina. Dar și pentru că oamenii n-au călătorit doi ani de zile și vor să recupereze experiențele „pierdute”, mai ales de teamă că ar putea să fie închiși în case din nou. 

Nu mă pun niciun piedestal moral, am păcătuit și eu de multe ori, dar având în vedere toate cele de mai sus, încerc câteva lucruri care să-mi schimbe felul de a călători și cunoaște lumea. În primul rând, călătoresc mai puțin cu avionul. Vacanța de anul acesta o vom face cu trenul, de exemplu. Apoi, chiar dacă iau avionul, încerc să fie pentru o perioadă cât mai lungă. City break-urile sunt super la modă, dar nu te ajută să descoperi deloc esența și complexitatea locului pe care-l vizitezi. Apoi, încerc să descopăr destinații mai puțin cunoscute și cât mai aproape de casă. Asta mă ajută să cunosc mai bine zona sau țara în care locuiesc, iar de taxele din banii cheltuiți pe vacanță voi beneficia, chiar dacă indirect, tot eu. În al treilea rând, încerc să fiu înțelegătoare cu cei care lucrează în aeroporturi, hoteluri sau restaurante și fac față cu greu presiunii. 

Dar mai ales încerc să înțeleg că turismul este un privilegiu, nu un drept. Că viața și experiențele mele nu sunt mai puțin interesante sau valoroase dacă n-am fost în Thailanda sau Grecia vara asta. 

Călătorim pentru că vrem să aflăm lucruri noi, să avem experiențe și să cunoaștem oameni; să ne deschidem mintea. Să ne-o deschidem și pentru felul în care alegem să ne cheltuim banii câștigați din greu. Să călătorim cu intenție și cu mai multă răbdare, cu mai mult spirit de observație și cu cât mai multă grijă pentru planeta noastră.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.