Usatîi, ridicat în slăvi de un deputat ultranaționalist rus, care consideră Transnistria republică

Controversatul politician Renato Usatîi a fost ridicat în slăvi vineri de deputatul Dumei de Stat Anton Morozov, membru al partidului ultranaționalist condus de Vladimir Jirinovski.

În același context, deputatul rus a criticat conducerea de la Chișinău și în special pe liderul PDM Vlad Plahotniuc pentru acțiunile îndreptate spre reîntregirea Republicii Moldova. De asemenea, Morozov a vorbit despre regiunea separatistă transnistreană ca despre un stat independent.

În opinia lui Morozov, Renato Usatîi este „tânărul politician” cu cel mai mare rating din Republica Moldova care este supus presiunilor de autorităților de la Chișinău, aceleași autorități care „au impus o blocadă economică Transnistriei”. Iar când se referă la „blocada economică”, termen utilizat de administrația separatistă de la Tiraspol, deputatul rus a avut în vedere stabilirea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, acțiune total legitimă și care, potrivit experților, trebuia asigurată încă din 1992.

Mai mult, Morozov, deputatul rus care îi ia deschis apărarea lui Usatîi a numit regiunea separatistă din stânga Nistrului „Republica Moldovenească Nistreană”, recunoscând astfel legalitatea acesteia.

Este menționat că partidul lui Usatîi a semnat un acord de colaborare cu partidul lui Jirinovski, cel care în repetate rânduri a amenințat Ucraina că dacă se va dori, tancurile rusești vor ocupa Kievul într-o noapte.

La 15 aprilie 2016, Renato Usatâi a participat la un forum economic rusesc organizat de Serghei Axionov, unul dintre principalii lideri separatiști ai Crimeii. Axionov fiind persona non-grata atât pe teritoriul UE cât și al Republicii Moldova. Astfel, Usatâi, cel care s-a lăudat că dacă ajunge la guvernare va transfrma Ambasada SUA în karaoke și va construi un zid pe Prut, a recunoscut atunci de facto “independența” Crimeii și ulterioara ei anexare la Federația Rusă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.