Universitățile în pas cu tendințele. Ar putea „antreprenoriatul” ajunge disciplină?

Fiind student, ajungi foarte curând să-ți pui întrebarea firească „De ce învățăm atât de multă teorie, dacă nu știm cum să o aplicăm în viața reală?”. Totuși, în ultimii ani, putem observa tendințe îmbucurătoare pentru obosiții de teoretie. Instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova încearcă să îmbogățească programul clasic de învățământ și să acopere necesitățile curente ale studenților. Antreprenoriatul este văzut ca o disciplină alternativă care să dea tinerilor posibilitatea de a-și valorifica potențialul. Astfel, studenții reușesc să acumuleze cunoștințele și abilitățile necesare și pot vedea rodul muncii lor în timp real, fiind susținuți de universitatea în care învață. 

De la zero

„Am convingerea că fiecare poate deveni antreprenor, dacă primește o instruire corespunzătoare și competențele necesare”, spune Vasile Granaci, director pe vânzări într-o companie din Marea Britanie. În cadrul conferinței „Lansează un startup din universitate”, organizată de Tekwill, Vasile Granaci a încurajat studenții să creeze proiecte proprii, chiar de pe băncile universității. El susține că în responsabilitatea universităților intră încurajarea și susținerea studenților care doresc să-și dezvolte ideile. Iar pentru asta este necesar ca instituțiile de învățământ să fie în pas cu noile tehnologii și tendințele mondiale. „Dacă pe parcurs sunt automatizate tot multe procese, ceea ce ne rămâne este creativitatea și capacitatea de a crea ceva”, spune Vasile Granaci. 

În viitorul apropiat, la mare căutare vor fi deținătorii de soft skills, adică de abilități de comunicare, relaționare, capacități analitice și de lider. Astfel, Vasile susține că universitățile ar trebui să pună accentul în special pe dezvoltarea soft skills la studenți. 

Ce fac universitățile de la noi din țară

În ultimii ani, lucrurile se mișcă din loc la universitățile de la noi. Multe dintre ele introduc noi cursuri și discipline bazate pe antreprenoriat, colaborează în diverse proiecte și încearcă să îmbunătățească echipamentele de studii. În cadrul conferinței „Lansează un startup din universitate”, rectorii mai multor universități au vorbit despre progresele instituțiilor: 

  • UTM

„În 2020, am revizuit planurilor de studii pentru toți studenții de la UTM. Am introdus două cursuri cu un accent pe antreprenoriat și administrarea afacerilor”, spune Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova. Universitatea este implicată într-un șir de proiecte, astfel încât să poată oferi studenților posibilitatea de a pune în practică cunoștințele și de a crea proiecte inovative. „Pentru noi, este o prioritate crearea conținuturilor educaționale în domeniul antreprenoriatului. Instrumente, în acest sens, sunt platformele care există deja în cadrul universității: Tekwill, FabLab, ZipHouse”, afirmă Viorel Bostan. Timpul și resursele investite dau deja roade. Astfel, în cadrul UTM a fost creată prima mașină electrică produsă în Moldova, Hi-Duk.

  • ASEM

Educația antreprenorială este o prioritate și pentru Academia de Studii Economice. În cadrul Academiei există deja un incubatoare de afaceri, pentru a susține studenții care vor să lanseze propriile afaceri. „Noi ne concentrăm pe două dimensiuni, prima este cea universitară. Îmbunătățim cursurile de antreprenoriat pe care le avem deja, cum ar fi economia startup-urilor. Cea de-a doua dimensiune este îmbunătățirea infrastructurii și dotarea tehnică”, spune Alexandru Stratan, directorul ASEM. 

Recent, în cadrul academiei, a fost lansat Fintech Hub, un spațiu de coworking, dar și un spațiu destinat dezvoltatorilor de soluții în domeniul financiar. De asemenea, ASEM încearcă să colaboreze cu sectorul privat. Universitatea este în colaborare cu sectorul bancar în materie de stimulare a activității bancare pentru studenți.

  • USMF

De mai bine de un an, Universitatea de Medicină și Farmacie este în colaborare cu Tekwill. Astfel, în cadrul mai multor proiecte, studenții au reușit să acumuleze cunoștințe în domeniu noilor tehnologii, pe care le pot aplica în profesia pe care o studiază. „În acest an, am reușit să organizăm un curs de bioinformatică, împreună cu un profesor din California. Bioinformatica studiază și descrie codul genetic și mutațiile lui. Cunoscând cum se dezvoltă aceste mutații, vom reuși să prevenim maladiile înainte ca ele să se dezvolte”, spune Mihai Todiraș, cercetător științific în cadrul USMF. 

  • USC „Bogdan Petriceicu Hasdeu” 

 Universitatea de Stat din Cahul, alături de alte universități, a beneficiat de cursul Startup Academy Uni, care oferă studenților ghidare pentru a dezvolta idei de afaceri. În prezent acest curs este integrat în planul de studii pentru studenții de la facultățile de Economie, Inginerie și Științe aplicate. „Universitatea este într-o strânsă colaborare cu echipa Start-up City Cahul. O dată pe lună, se organizează Teach Coffee, unde sunt invitați antreprenori, oameni din domeniul afacerilor, profesori din mediul academic și studenți. Această inițiativă permite studenților să interacționeze cu cei care au experiență în domeniu și care le pot oferi sfaturi utile”, spune Svetlana Bîrlea, profesoară la Universitatea de Stat din Cahul. 

Conferința „Lansează un Startup din Universitate” este organizată de Startup Students și Technovator, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill, și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Programul se desfășoară în colaborare cu 11 universități din patru regiuni ale țării. În cadrul evenimentului, despre experiența lor au vorbit speakeri din diverse domenii: fondatorii de startup-uri, rectori și profesori. Prima ediție a conferinței a adunat peste 200 de studenți din întreaga țară. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.