UNICEF afirma ca majoritatea tinerilor nu apeleaza la medic in caz de boala

Peste o jumatate din tinerii din Moldova (10-24 ani) nu apeleaza la medici in caz de boala, din diverse motive: 28,8% din lipsa de bani; 27,7% pentru ca nu cred in competenta personalului medical, iar 13,1% – de teama ca cineva ar putea afla despre problemele lor. Peste 52% din tineri spera ca maladia sa treaca de la sine.

Potrivit Agentiei INFOTAG, acestea sint rezultatele studiului "Sanatatea si dezvoltarea tinerilor", realizat si lansat marti de reprezentanta UNICEF in Moldova, in comun cu departamentele de profil din republica.

Profesorul catedrei sanatate publica a Universitatii de Medicina si Farmacie "N.Testemiteanu", Svetlana Stefanet, a spus ca studiul a fost efectuat in orase si localitati rurale si a cuprins 3,4 mii de tineri, inclusiv 58,6% fete si 41,4% – baieti.

In cadrul studiului au fost colectate date privind atitudinea tinerilor fata de sanatate, fata de HIV/SIDA, privind modul lor de viata si problemele principale. Svetlana Stefinet a spus ca majoritatea respondentilor si-au apreciat starea de sanatate ca buna (55,7%) si satisfacatoare (18,9%), iar altii (13,2%) au ezitat sa o evALUEZE.

Din totalul respondentilor, 11,6% fumeaza, iar 9% s-au lasat de fumat. In mediul urban numarul fumatorilor este de 4,4 ori mai mare decit in cel rural. Peste 5,3% din tineri si tinere au recunoscut ca au consumat droguri. Numai 8,3% din respondenti stiu despre pericolul contaminarii cu HIV/SIDA, iar 87,7% – "au auzit cite ceva despre aceasta".

Principalele probleme ale tinerilor sint: saracia, imposibilitatea de a-si continua studiile, somajul, conflictele cu parintii si violenta in familie, dificultatile de comunicare cu semenii, lipsa posibilitatilor de odihna.

Giovanna Barberis, reprezentanta UNICEF in Moldova, a spus ca studiul arata ca este necesara atragerea de investitii in domeniul educational, pentru a rezolva problemele tinerilor. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare