Un studiu arată efectele încălzirii: În 2050, clima la Londra va fi ca la Madrid, iar în Paris ca în Canberra

PE SCURT

În 2050, clima la Londra va fi asemănătoare cu cea de la Madrid de acum. La Stockholm va fi ca la Budapesta, iar la Paris ca la Canberra, conform unui studiu dat publicității și care a luat în calcul scenariul cel mai optimist al încălzirii globale.

Schimbările vor fi și mai radicale în cazul regiunilor tropicale. Orașe mari precum Kuala Lumpur, Jakarta și Singapore vor suferi din ce în ce mai des din cauza fenomenelor meteo extreme, conform studiului publicat de revista stiințifică PLOS ONE, realizat de o echipă de cercetători de la universitatea ETH Zurich.

PE LUNG

Aceștia au studiat vremea din 520 de mari orașe din întreaga lume, luând în calcul 19 variabile, printre care temperatura și precipitațiile, informează AFP.

Pentru aceste estimări, oamenii de știință de la universitatea elvețiană au folosit în mod deliberat perspectiva optimistă, adică cea în care emisiile de dioxid de carbon se vor stabiliza până la mijlocul secolului pentru a putea limita creșterea temperaturii medii a globului la 1,4 grade Celsius, în comparație cu perioada preindustrială (la ora actuală, creșterea este de aproximativ +1 grad Celsius).

Echipa a comparat apoi rezultatele obținute pentru marile orașe pentru ca schimbările anticipate să poată fi percepute mai tangibil.

În 2050, orașele din emisfera nordică vor semăna din punct de vedere climatic cu cele care se situează acum față de ele la 1.000 km înspre sud.

Cele care se găsesc la Ecuator nu vor resimți o încălzire majoră a climei, dar, în schimb, vor avea parte de mai multă secetă și de ploi.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că 77% din orașele planetei vor suferi schimbări „frapante” ale climei, iar restul se vor confrunta cu „noutati” în domeniul climei.

Europa va avea veri și ierni mai calde, în medie cu 3,5 – 4,7 grade Celsius.

Un cercetător belgian care face parte din echipa care a realizat studiul, Jean-Francois Bastin, a declarat pentru AFP că nu este sigur că în 2060 în țara sa mercurul din termometre va mai scădea sub zero, condiție necesară pentru activarea semințelor de grâu.

Sursa: Ziare.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.