Un polițist din mun. Bălți este acuzat de șantajarea a 3 tineri gay

PE SCURT

Un colaborator din cadrul sectorului de poliție nr.5 din Municipiul Bălți este acuzat că ar fi șantajat, amenințat și estorcat bani de la trei tineri gay din municipiu.

Acuzațiile au fost făcute publice de lucrătorii outrech din cadrul Centrului Genderdoc-M, care păstrează legătura cu comunitatea LGBT din regiune și distribuie prezervative, lubrificanți, fac teste HIV etc. Tinerii au reușit să înregistreze audio „discuția” lor cu polițistul. Înregistrarea și stenograma acesteia au fost anexate sesizării transmise către MAI și IGP.

PE LUNG

Centrul de Informații GENDERDOC-M, ONG-ului care apără drepturile comunității LGBT în Moldova, a primit o plângere din partea lucrătorilor outreach din municipiul Bălți, precum că beneficiarii organizației se tem să vină în locurile speciale unde se întâlnesc bărbații care practică sex cu bărbați (BSB), din motiv că ar fi șantajați și estorcați de către colaboratorii de poliție din cabinetul care se află în incinta Gării Feroviare, în vecinătatea căreia bărbații se întâlnesc.

Gara în care-și are sediul Inspectoratul de Poliție vizat

Potrivit Centrului, pe data de 22 mai 2019, trei tineri gay au fost invitați de către unul din polițiști în sectorul de poliție. Acesta, fără să se prezinte, i-a percheziționat, i-a interogat și le-a ținut o lecție de „morală” (ceea ce nu ține de atribuțiile lui funcționale). Polițistul îi amenința că îi va da pe mâna psihiatrului și îi va închide pe noapte în sectorul de poliție. Le adresa întrebări intime despre viața lor privată și le punea condiția că aceștia trebuie să se căsătorească cu femei în următoarele două săptămâni, iar dacă nu o fac, vor fi dați pe mâna psihiatrului.

Spre sfârșit polițistul le-a spus că le va da drumul, dacă aceștia „îl vor servi cu o cafea”. Unul din băieți avea în buzunar 101 lei, din care polițistul a luat 100 („pentru cafea”), apoi le-a dat drumul.

Centrul Genderdoc-M califică aceste acțiuni ale colaboratorilor de poliție drept inadmisibile, rușinoase și ilegale.

„Ei aduc prejudiciu uniformei de poliție și Ministerului Afacerilor Interne, arătând că reforma poliției nu dă roade, iar practicile sovietice de abuz, șantaj și corupere mai fac parte din sistem.”

„Pe lângă faptul că acești colaboratori de poliție comit ilegalități, ei mai și împiedică lucrul organizației și a Consiliului naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control al infecţiei HIV/SIDA, infecţiilor cu transmitere sexuală şi de control al tuberculozei în prevenirea HIV (consiliu, a cărui parte este și MAI) în rândurile BSB, în contextul în care în locurile menționate periodic vine ambulatorul mobil care testează la HIV și ITS. Menționăm că acest grup este foarte închis și accesul la el este limitat”, au accentuat reprezentanții Genderdoc-M într-un comunicat de presă.

Mai mult, Centrul a solicitat ministrului Afacerilor Interne și șefului Inspectoratului General de Poliție examinarea în regim de urgență a prezentei situații, cu informarea ulterioară și cu atragere la răspundere disciplinară și penală a colaboratorilor de poliție implicați în acest caz pentru acte de corupție și abatere de la normele deontologice ale polițistului, în conformitate cu art. 26 din Legea RM Nr. 320 din 27.12.2012 Cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului: „Poliţistul îşi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi al instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii.

Centrul de Infomații GENDERDOC-M deține înregistrarea audio a discuției dintre polițist și victime, stenograma căreia a fost anexată sesizării transmise către MAI și IGP.

(Poză simbol)

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.